AHMED H: ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;

Αφού φυλακίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε σε κρατητήριο για μετανάστες στην Ουγγαρία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, ο Σύριος Ahmed H. Απελευθερώθηκε προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι του για να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του στην Κύπρο τις πρώτες πρωινές ώρες.
Πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία η Διεθνής Αμνηστία έχει αγωνιστεί εδώ και πολύ καιρό και εδώ θα δείτε την ιστορία για το πως το ταξίδι του Αχμέτ για να βοηθήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα που είχαν ανάγκη κατέληξε με εκείνον να χρειάζεται βοήθεια εξαιτίας των δρακόντιων αντιτρομοκρατικών νόμων της Ουγγαρίας.
Ποιος είναι ο Ahmed H;
Ο Ahmed είναι Σύριος πολίτης και πρώην κάτοικος Κύπρου. Η σύζυγός του είναι Κύπρια υπήκοος, όπως και οι δύο νέες κόρες του, οι οποίες γεννήθηκαν και έζησαν στη χώρα όλη τη ζωή τους.
Πώς ήρθε στην Ουγγαρία;
Τον Αύγουστο του 2015, ο Ahmed αναχώρησε από το σπίτι του στην Κύπρο με μία ειδική αποστολή. Αφήνοντας την οικογένειά του πίσω, ταξίδεψε στην Τουρκία για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και άλλα έξι μέλη της οικογένειας να ξεφύγουν από τη πολιορκούμενη Συρία για να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, έχοντας φύγει με επιτυχία από την Τουρκία, ο Ahmed και τα μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφυγες, καθηλωμένοι στα ουγγρικά σύνορα, μετά από την απόφαση του Προέδρου Orban να αποκλείσει τη διέλευση από τη Σερβία.
Τι συνέβη στα ουγγρικά σύνορα;
Ξέσπασαν συγκρούσεις καθώς κάποιοι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν. Η αστυνομία της Ουγγαρίας απάντησε με δακρυγόνα και ριπές νερού, τραυματίζοντας δεκάδες. Κάποιοι πέταξαν πέτρες, συμπεριλαμβανομένου του Ahmed, αλλά τα ειδησεογραφικά πλάνα τον δείχνουν επίσης ξεκάθαρα να χρησιμοποιεί ένα μεγάφωνο παρακαλώντας και τις δύο πλευρές να παραμείνουν ήρεμοι.
Ο Ahmed ήταν ένας από τους έντεκα συλληφθέντες, αλλά ήταν ο μόνος που κατηγορήθηκε βάσει του δρακόντιου νόμου περί αντιτρομοκρατίας της Ουγγαρίας.
Τι συνέβη κατά τη δίκη του;
Κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, η ουγγρική κυβέρνηση κατ' επανάληψη, αποκάλεσε τον Ahmed «τρομοκράτη» σε μια προσπάθεια να πείσει το λαό ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι απειλές για τη χώρα, και όχι απλοί άνθρωποι που χρειάζονται προστασία.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ένα ουγγρικό δικαστήριο τελικά αποφάσισε την ενοχή του για «συνέργεια σε πράξη τρομοκρατίας», σύμφωνα με τους εξαιρετικά ασαφείς νόμους αντιτρομοκρατίας της χώρας. Ενώ εξέδωσε την τελική απόφαση, ο δικαστής αναγνώρισε ότι ο Ahmed είχε πράγματι προσπαθήσει να ηρεμήσει την κατάσταση και να μεσολαβήσει μεταξύ της αστυνομίας και του πλήθους. Καταδικάστηκε αρχικά σε 10 χρόνια φυλάκισης.
Μετά από έφεση, διατάχθηκε νέα δίκη με την οποία καταδικάστηκε και πάλι με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, παρά την έντονη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη αυτής της εξαιρετικά σοβαρής κατηγορίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σκόπιμα λανθασμένη εφαρμογή των κατηγοριών περί τρομοκρατίας της Ουγγαρίας στην περίπτωση του Ahmed.
https://twitter.com/jordisolef/status/874949746951172096
Πόσο καιρό πέρασε ο Ahmed H στη φυλακή;
Ο Ahmed πέρασε πάνω από τρία χρόνια στη φυλακή και υπέμεινε μία μακρά νομική δοκιμασία με την ελπίδα να μπορέσει να επιστρέψει στην Κύπρο.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια όλων αυτών, άνθρωποι από όλη την Ευρώπη ξεκίνησαν μια εκστρατεία γι' αυτόν. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αγωνίστηκαν ενάντια στην καταδίκη του, προωθώντας την έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας και προβάλλοντας το αίτημα στο κτίριο. Συμμετείχαν ευρωβουλευτές καθώς και πολλοί άλλοι οργανισμοί, όπως η οργάνωση Free Röszke 11 και το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Φόρουμ.
100,000 άτομα αναλαμβάνουν δράση, απαιτώντας την απελευθέρωση του Ahmed H, στην Ουγγαρία.
Στις 19 Ιανουαρίου 2019, απελευθερώθηκε από τη φυλακή και απεστάλη σε ουγγρικό κέντρο κράτησης μεταναστών, αφού οι αρχές ζήτησαν από την Κύπρο να τον πάρει πίσω.
Για περισσότερους από οκτώ μήνες, παρέμενε στο κέντρο κράτησης, περιμένοντας τις κυπριακές αρχές να αποφασίσουν για τη μοίρα του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αξιωματικοί της Ουγγαρίας, υπεύθυνοι για το μεταναστευτικό, τον εκβίασαν ότι θα τον στείλουν πίσω στη Συρία, όπου θα κινδύνευε από σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.
24.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην καμπάνια #BringAhmedHome μέχρι τώρα, ζητώντας από την Κύπρο να του επιτρέψει να γυρίσει στην οικογένειά του. Ένας μήνας υποστηρικτικών δράσεων ξεκίνησε στο Βέλγιο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Τελικά, στις 27 Σεπτεμβρίου, τέσσερα χρόνια από τη μέρα που αποχωρίστηκε τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, τα νέα που περίμεναν όλοι ήρθαν: αποφυλακίστηκε προκειμένου να επιστρέψει στην Κύπρο.
Έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Σεπτεμβρίου 2019, σε μια τρυφερή επανασύνδεση με την οικογένειά του, ακριβώς πάνω την ημέρα των γενεθλίων της δεκάχρονης κόρης του.