ΥΕΜΕΝΗ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΕ ΑΜΑΧΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, 14:25Εκτύπωση

Οπλισμός ακριβείας, που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε σε αεροπορική επιδρομή, καθοδηγούμενη από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου σε ιδιωτική κατοικία στο Κυβερνείο Ta'iz της Υεμένης, σκοτώνοντας έξι πολίτες - συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.

Η βόμβα με εστίαση λέιζερ, που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Raytheon και χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, είναι η τελευταία απόδειξη ότι οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα που χρησιμοποιούνται από τον Συνασπισμό, στον οποίο ηγετικό ρόλο παίζουν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, με επιθέσεις που συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη.

Είναι αδιανόητο και ασυνείδητο ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη ζώνη μεταφοράς όπλων που αξιοποιείται στην καταστροφική σύγκρουση στην Υεμένη.
Rasha Mohamed, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Υεμένη

 

«Παρά τις αλλεπάλληλες αποδείξεις ότι ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων διαπράττει επανειλημμένως σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εγκλημάτων πολέμου, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που προμηθεύουν όπλα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, παραμένουν ασυγκίνητες από τον πόνο και το χάος που προκαλούν τα όπλα τους στον άμαχο πληθυσμό.»

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε σε δύο μέλη της οικογένειας και δύο κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων δύο μαρτύρων της επίθεσης. Η οργάνωση ανέλυσε επίσης τις δορυφορικές εικόνες και το φωτογραφικό υλικό και υλικό των βίντεο μετά την επίθεση για να επιβεβαιώσει τις αναφορές των μαρτύρων.

Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα των εξοπλισμών ανέλυσε φωτογραφίες των υπολειμμάτων του όπλου το οποίο εκτοξεύθηκε από το σημείο της επιδρομής και βρέθηκε από τα μέλη της οικογένειας, και ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του προϊόντος, τα οποία ήταν ανεξίτηλα πάνω στο πτερύγιο καθοδήγησης της βόμβας, για να την ταυτοποιήσει θετικά ως US-made 500 λιρών GBU-12 Paveway II.

Μια οικογένεια ξεκληρίστηκε

Μεταξύ των έξι αμάχων που σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στο χωριό Warzan στη διεύθυνση Khadir, ήταν μια 52χρονη γυναίκα και τρία παιδιά, ηλικίας 12, 9 και 6 ετών.

Ένα μέλος της οικογένειας είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Τους θάψαμε την ίδια μέρα επειδή είχαν μετατραπεί από άνθρωποι σε κομμένα άκρα. Δεν υπήρχαν πτώματα για εξέταση. Η σάρκα του ενός είχε ενωθεί με του άλλου. Τυλίχθηκαν [με κουβέρτες] και απομακρύνθηκαν».


Ανάλυση φωτογραφίας από δορυφόρο

 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία: «Ήμουν σε απόσταση περίπου τριών λεπτών με τα πόδια από ένα γειτονικό αγρόκτημα. Άκουσα το αεροπλάνο να πετά από πάνω μου και είδα την βόμβα καθώς έπεφτε προς το σπίτι. Ήμουν δίπλα στο σπίτι όταν έπεσε η δεύτερη βόμβα ... και έπεσα στο έδαφος.»

Ο πλησιέστερος πιθανός στρατιωτικός στόχος κατά τη στιγμή της επίθεσης ήταν μία επιχειρησιακή μονάδα (Huthi Operations Room) στο Hayel Saeed Farm - περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά. Ωστόσο, η μονάδα αυτή σταμάτησε να λειτουργεί πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, αφού χτυπήθηκε από πολλές αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού το 2016 και το 2017. Οι μάρτυρες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν υπήρχαν μαχητές ή στρατιωτικοί στόχοι κοντά στο σπίτι κατά τη στιγμή της επίθεσης.

Μια δεύτερη αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στο ίδιο σημείο περίπου 15 λεπτά μετά την πρώτη, υποδεικνύοντας ότι ο πιλότος ήθελε να διασφαλίσει την καταστροφή του σπιτιού της οικογένειας al-Kindi. Το σπίτι χτυπήθηκε και πάλι πέντε ημέρες αργότερα, ενώ τα μέλη της οικογένειας βρίσκονταν στο σπίτι επιθεωρώντας την περιοχή. Κανείς δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στην τελευταία επίθεση.

Από τον Μάρτιο του 2015, οι ερευνητές της Αμνηστίας διερεύνησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και επανειλημμένα βρήκαν και αναγνώρισαν απομεινάρια πυρομαχικών που παράγονται από τις ΗΠΑ.

Η επίθεση αυτή υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την έντονη ανάγκη για εκτενές εμπάργκο σε όλα τα όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε από τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη.
Rasha Mohamed

 

«Οι σοβαρές παραβιάσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα υπό την εποπτεία μας και είναι κρίσιμο όσο ποτέ άλλοτε τα όργανα διερεύνησης, δηλαδή η ομάδα υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, να ενδυναμωθούν πλήρως ώστε να συνεχίσουν να τεκμηριώνουν και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με αυτές τις παραβιάσεις.

Τα κράτη που προμηθεύουν όπλα δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να  ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις μεταφορές όπλων σε μέρη αυτής της σύγκρουσης, η οποία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κατευθύνοντας σκόπιμα επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών υποκειμένων, οι δυσανάλογες και αδιάκριτες επιθέσεις που σκοτώνουν ή τραυματίζουν πολίτες είναι εγκλήματα πολέμου.

Προμηθεύοντας εν γνώσει τους τα μέσα με τα οποία ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ παραβιάζει επανειλημμένα τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι ΗΠΑ –μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία- μοιράζονται την ευθύνη γι’ αυτές τις παραβιάσεις.»

Ιστορικό

Μια πρόσφατη έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Υεμένη, που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποίησε ο Συνασπισμός εγείρουν «σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η διαδικασία στoχοποίησης που υιοθετήθηκε από τον Συνασπισμό βρίσκονται σε συμφωνία  με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η έκθεση καταγράφει περαιτέρω μια σειρά σοβαρών παραβιάσεων και καταχρήσεων από όλες τις πλευρές στη σύγκρουση της Υεμένης - μια σύγκρουση στην οποία τα κράτη του ΟΗΕ θα έχουν σκοτώσει έως και 233.000 κατοίκους της Υεμένης μέχρι το τέλος του έτους, τόσο ως αποτέλεσμα της μάχης όσο και της ανθρωπιστικής κρίσης. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει την πρόθεση να ψηφίσει σήμερα ή αύριο για την ανανέωση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων. Η Διεθνής Αμνηστία, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, προτρέπει τα κράτη να υποστηρίξουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επέκταση και την ενίσχυση της εντολής αυτής της ομάδας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, το 2015 η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 6,120 βόμβες Paveway με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία. Το Μάιο του 2019, ο Πρόεδρος Trump παράκαμψε το Κογκρέσο για να εγκρίνει περαιτέρω πωλήσεις βομβίδων Paveway  με κατεύθυνση προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.