ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ AL-SISI

Δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, 11:34Εκτύπωση

Πριν από τις επόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίες που αναμένονται την Παρασκευή, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi και να καταδικάσουν απερίφραστα την καταστολή που άσκησε για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία καθώς οι επικεφαλής των χωρών συναντώνται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τους τρόπους που οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν σαρωτικές συλλήψεις διαδηλωτών, περικύκλωσαν δημοσιογράφους, δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακτιβιστέ/ριες, διαδηλωτές/ριες και πολιτικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να σιωπήσουν τις κριτικές και να αποτρέψουν περαιτέρω διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση έχει προσθέσει επίσης τις ειδήσεις του BBC και του Alhurra στον κατάλογο των άλλων 513 ιστοτόπων που έχουν ήδη απαγορευτεί στην Αίγυπτο, και έχει διακόψει εφαρμογές ηλεκτρονικών μηνυμάτων για να αναχαιτίσει περαιτέρω διαμαρτυρίες.

«Η κυβέρνηση του Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi είναι σαφώς κλονισμένη στον πυρήνα της από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων και έχει λάβει μια πλήρη σειρά μέτρων για να συντρίψει τις διαδηλώσεις και να εκφοβίσει ακτιβιστές/ριες, δημοσιογράφους και άλλους/ες έτσι ώστε να σιωπήσουν», δήλωσε η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών στη Βόρειας Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία.

Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμένει σιωπηλός καθώς ο πρόεδρος al-Sisi καταπνίγει όλα τα δικαιώματα των Αιγυπτίων στην ειρηνική διαμαρτυρία και την ελευθερία έκφρασης.
 Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών στη Βόρειας Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία

«Αντί να κλιμακώσουν αυτή την κατασταλτική αντίδραση, οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους κρατούμενους/ες, οι οποίοι/ες ασκούν ειρηνικά τα δικαιώματα τους στην ελευθερία έκφρασης και συνάθροιση και να επιτρέψουν την πραγματοποίηση των περαιτέρω διαμαρτυριών την Παρασκευή».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τις συλλήψεις τουλάχιστον 59 ατόμων από πέντε πόλεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα τις νύχτες της 20ης και 21ης Σεπτεμβρίου. Οι τοπικές οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη την Αίγυπτο. Το Αιγυπτιακό Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 964 άτομα συνελήφθησαν σχετικά με τις διαδηλώσεις μεταξύ 19 και 24 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος al-Sisi απάντησε στις ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη χθες υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν από το «πολιτικό Ισλάμ», ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα οι διαδηλωτές/ριες προέρχονταν από ένα εξαιρετικά διαφορετικό εύρος ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού φυλετικού και θρησκευτικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων μη πολιτικών υποβάθρων. Όλοι/ες οι κρατούμενοι/ες αντιμετώπισαν τις ίδιες κατηγορίες περί «τρομοκρατίας».

Αστυνομική βία

Σε σκηνές που δεν έχουν ξαναγίνει εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο, πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία Tahrir του Καΐρου, καθώς και στην Αλεξάνδρεια, τη Dumyat, τη Mahala και τη Σουέζ φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυριαρχίας του προέδρου al-Sisi και καταδικάζοντας τη διαφθορά και την κράτηση. Η απάντηση των αρχών ήταν γρήγορη.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει πιστοποιήσει τρία βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν διαδηλωτές/ριες που κρατούνται και να πυροβολούν με αεροβόλα, καθώς και να ρίχνουν δακρυγόνα για να διαλύσουν πλήθη ειρηνικών διαδηλωτών/ριών.

Ένα από τα βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να χτυπούν έναν άοπλο διαδηλωτή πριν τον τραβήξουν μέσα σε ένα τεθωρακισμένο όχημα, ενώ ένας άλλος αστυνομικός άνοιξε πυρ με αεροβόλο όπλο σε ανθρώπους που έτρεχαν μακριά από οχήματα.

Χρησιμοποιώντας τεκμηριωμένα αρχεία βίντεο που δείχνουν αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, η Διεθνής Αμνηστία έχει ταυτοποιήσει τα οχήματα ως γαλλικά MIDS και ιταλικά τεθωρακισμένα οχήματα IVECO. Η Διεθνής Αμνηστία είχε προηγουμένως τεκμηριώσει τη χρήση των γαλλικών MIDS για την καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.

Αυτές οι διαμαρτυρίες προκάλεσαν σοκ επειδή οι αρχές πίστευαν ότι είχαν μόνιμα εκφοβίσει τους διαδηλωτές/ριες μέσα από τις τακτικές των τελευταίων έξι ετών, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων συλλήψεων και της χρήσης υπερβολικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της θανάσιμης βίας.
Najia Bounaim

«Το γεγονός ότι οι διαδηλωτές/ριες διακινδύνευσαν τη ζωή και την ελευθερία τους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εξουσία του προέδρου al-Sisi υποδηλώνει ότι οι αδίστακτες τακτικές του έχουν δημιουργήσει απογοήτευση και θυμό», δήλωσε η Najia Bounaim.

Σαρωτικές συλλήψεις

Εκατοντάδες κρατούμενοι/ες κρατούνται σε στρατόπεδα των Κεντρικών Δυνάμεων Ασφαλείας χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή τις οικογένειές τους. Κάποιοι/ες

αργότερα απελευθερώθηκαν, αλλά τουλάχιστον 274 οδηγήθηκαν στην Ανώτατη Εισαγγελία Κρατικής Ασφάλειας (SSSP) και τουλάχιστον 146 οδηγήθηκαν σε τοπικά εισαγγελικά όργανα στο Κάιρο, τα οποία υποστήριξαν την SSSP για να ανταπεξέλθουν στους αριθμούς των συλληφθέντων, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τους δικηγόρους.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι εισαγγελείς έκαναν ερωτήσεις στους υπόπτους σχετικά με τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις και τους είπαν ότι οι υποθέσεις τους διερευνούνταν με βάση κατηγορίες που περιλαμβάνουν «την παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική ομάδα για την επίτευξη των στόχων της», «διάδοση ψευδών ειδήσεων», «συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένες διαμαρτυρίες», και «κατάχρηση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης» για τη διάδοση πληροφοριών μιας «τρομοκρατικής ομάδας», ενός όρου που χρησιμοποιείτο για να περιγράψει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, πριν η κυβέρνηση διατάξει την κράτησή τους για 15 ημέρες.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές/ριες περικυκλωμένοι/ες

Μετά τις διαδηλώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου συνέχισαν με μια εκστρατεία καταστολής, περικυκλώνοντας δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακτιβιστές/ριες και πολιτικούς.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τεκμηριώσει τη σύλληψη πέντε δημοσιογράφων. Ο Sayed Abdellah, ο οποίος μοιράστηκε ειδήσεις σχετικά με τη διαδήλωση στο Σουέζ στο λογαριασμό του στο Facebook, συνελήφθη στο σπίτι του στις 22 Σεπτεμβρίου, και ο Mohammed Ibrahim, ιδρυτής του γνωστού blog «Oxygen Egypt», συνελήφθη για την ανάρτηση βίντεο σχετικά με τις διαδηλώσεις όταν παρέστη σε αστυνομικό τμήμα στο Κάιρο στις 21 Σεπτεμβρίου λόγω των όρων επιτήρησης που του είχαν επιβληθεί.

Η διαπρεπής δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβίστρια Mahienour el-Masry παγιδεύτηκε από αστυνομικούς με πολιτικά περίπου στις 7 μ.μ. στις 22 Σεπτεμβρίου και κρατήθηκε παράνομα σε ένα φορτηγάκι μετά την αποχώρησή της από το κτίριο της SSSP, όπου εκπροσωπούσε έναν κρατούμενο δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αργότερα, ερωτήθηκε από έναν εισαγγελέα της SSSP σχετικά με αβάσιμες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «βοήθειας σε τρομοκρατική ομάδα για την επίτευξη των στόχων της» και «διάδοσης ψευδών ειδήσεων» σε μια υπόθεση που χρονολογείται στις διαδηλώσεις που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2019, πριν διαταχθεί η κράτησή της εν αναμονή της διερεύνησης .

Τουλάχιστον τρία άτομα έχουν συλληφθεί από τα σπίτια τους στο Σουέζ, συμπεριλαμβανομένου του Rashad Mohammed Kamal, ηγέτη του εργατικού κινήματος, που συμμετείχε επίσης στις διαδηλώσεις. Οι αρχές συνέχισαν επίσης τις συλλήψεις τους στην Αίγυπτο, με τουλάχιστον επτά ηγέτες κομμάτων και δικηγόρους που συνελήφθησαν στις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Σεπτεμβρίου.

Άλλοι συλληφθέντες πολιτικοί περιλαμβάνουν τον Abed Aziz Husseini, αντιπρόεδρο του κόμματος Karama, μετά από δήλωση του κόμματος που ανακοινώνει ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές του ως απάντηση στην πρωτοφανή καταστολή, και τον AbdelNasser Ismail, αντιπρόεδρο του Κόμματος Λαϊκής Σοσιαλιστικής Συμμαχίας.

«Ο πρόεδρος al-Sisi θα αντιμετωπίσει μια κρίσιμη δοκιμασία τις επόμενες μέρες. Ο κόσμος θα παρακολουθεί την απάντησή του στις διαδηλώσεις και αν οι κατασταλτικές ενέργειές του συνεχίσουν να εντείνονται, οι διεθνείς σύμμαχοι της Αιγύπτου πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η αδίστακτη συντριβή της ειρηνικής διαφωνίας δεν θα γίνει ανεκτή», δήλωσε ο Najia Bounaim.

Η λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και η διακοπή του διαδικτύου

Η Διεθνής Αμνηστία έχει παρατηρήσει και επαληθεύσει τις εν εξελίξει δραστηριότητες διακοπής του διαδικτύου που στοχοποιούν διαδικτυακό περιεχόμενο και πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης, όπως το BBC News, και τις διαδικτυακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών επικοινωνίας, όπως το Wire. Αυτά, είτε έχουν αποκλειστεί είτε έχουν περιοριστεί, καθιστώντας πιο δύσκολη την επικοινωνία ή την πρόσβαση σε πληροφορίες. Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε επίσης ειδοποιήσεις σχετικά με προσωρινή διακοπή των υπηρεσιών WhatApp και Signal.

«Φαίνεται ότι οι αρχές δοκιμάζουν νέες τακτικές διαδικτυακής παρεμβολής για να περιορίσουν την ικανότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να επικοινωνούν με ασφάλεια και να οργανώνονται. Παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσαρμόζονται και μαθαίνουν να αναπτύσσουν μεθόδους αντιμετώπισης», δήλωσε ο Ramy Raoof, Τακτικός Τεχνολόγος στην Amnesty Tech.

Το Ανώτατο Συμβούλιο για τον Κανονισμό περί Μέσων Ενημέρωσης επιβεβαίωσε ότι η ιστοσελίδα του BBC News είχε αποκλειστεί λόγω της «ανακριβούς» κάλυψης των διαδηλώσεων. Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου προειδοποίησε επίσης τους ξένους ανταποκριτές ότι πρέπει να «τηρούν διεθνώς αναγνωρισμένα επαγγελματικά πρότυπα στην κάλυψη των αιγυπτιακών υποθέσεων και ειδήσεων».

Ιστορικό:

Οι διάσπαρτες διαδηλώσεις ξέσπασαν στις πόλεις της Αιγύπτου στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, καλώντας τον πρόεδρο al-Sisi να παραιτηθεί. Οι διαμαρτυρίες πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκαν από ισχυρισμούς περί διαφθοράς που διέρρευσε ένας πρώην εργολάβος του στρατού, ο Mohamad Ali, κατηγορώντας τους ηγέτες του στρατού και τον πρόεδρο ότι σπαταλούν δημόσιο χρήμα για την κατασκευή πολυτελών ακινήτων για τους ίδιους.

Την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, η αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό του Αιγύπτιου ακτιβιστή Wael Ghonim (που διαμένει στις ΗΠΑ), τον Hazem, λόγω των βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο Wael, με τα οποίο επικρίνει τις αιγυπτιακές αρχές και τον πρόεδρο al-Sisi. Και οι δύο κατηγορήθηκαν αργότερα για «βοήθεια σε τρομοκρατικές ομάδες» από την SSSP.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.