ΜΑΛΤΑ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ
Η συμφωνία που επετεύχθη στις 23 Σεπτεμβρίου στη Βαλέτα σχετικά με έναν προσωρινό μηχανισμό αποβίβασης των ανθρώπων που διασώζονται στην Κεντρική Μεσόγειο είναι ένα θετικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών/ριων, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τους Υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εκπροσώπους της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Αναμένεται ακόμα να δοθούν στη δημοσιότητα κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, αλλά αναμένουμε ότι θα οδηγήσει στην καθιέρωση ενός αξιόπιστου συστήματος που θα διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι που διασώζονται στην Κεντρική Μεσόγειο θα αποβιβάζονται με ασφάλεια και ταχύτητα στην Ευρώπη, και ότι οι χώρες της ΕΕ θα αναλάβουν δράση και θα μοιραστούν την ευθύνη για αυτούς/ες», όπως είπε η Eve Geddie, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Ελπίζουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα θέσει τέρμα στο επαίσχυντο θέαμα των ανθρώπων που, παρατημένοι/ες στις βάρκες για εβδομάδες, περιμένουν να μάθουν πού, ή ακόμα και αν, θα αποβιβαστούν. Ταχύτερες αποβιβάσεις είναι απαραίτητες για όσους και όσεες διασώζονται στην Κεντρική Μεσόγειο, οι οποίοι/ες έχουν ήδη υποστεί τρομακτική κακοποίηση σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη και ένα επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι – είναι εξαντλημένοι/ες και χρειάζονται προστασία και φροντίδα».
Οι ΜΚΟ που διεξάγουν έρευνες και διασώσεις έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, κατασχέσεις των πλοίων τους, επιβολή σημαντικών προστίμων και σύλληψη του προσωπικού τους, μόνο και μόνο επειδή μένουν πιστοί/ες στο καθήκον τους διάσωσης ζωών στη θάλασσα και αποβίβασης τους σε ασφαλές μέρος.
Ενώ ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει αποβιβαστεί στη Μάλτα φέτος, χωρίς επαρκή προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το σύστημα υποδοχής και ασύλου της χώρας είναι βεβαρημένο. Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνται σε συνθήκες κατώτερες των απαιτούμενων. Πολλοί/ές από αυτούς έχουν κρατηθεί παράνομα, δεδομένου ότι κρατούνται πολύ περισσότερο από τη μέγιστη περίοδο που επιτρέπεται από το εθνικό δίκαιο, η οποία καθορίζεται μόνο έτσι ώστε να επιτρέψει την πραγματοποίηση ιατρικών ελέγχων κατά την άφιξη.
«Ενώ ελπίζουμε ότι ο νέος μηχανισμός θα βοηθήσει τη Μάλτα με την πίεση που δέχεται στο σύστημα ασύλου και υποδοχής της, οι αρχές της Μάλτας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χώρος, ούτε δικαιολογία για αυθαίρετη κράτηση στη Μάλτα», δήλωσε η Eve Geddie.
Δικηγόροι και εκπρόσωποι οργανισμών που επισκέπτονται τακτικά τις εγκαταστάσεις κράτησης δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι τα κέντρα ήταν πραγματικά υπερπλήρη, ότι ο διαχωρισμός μεταξύ ενηλίκων και παιδιών δεν εξασφαλίζεται και ότι οι συνθήκες είναι άθλιες, με τα άτομα να έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως καθαρά εσώρουχα και προϊόντα περιποίησης .
«Αν και περιορίζεται στους ανθρώπους που διασώζονται στην Κεντρική Μεσόγειο, η σημερινή συμφωνία είναι σημάδι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως επιτέλους επιταχύνουν τη διαδικασία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος προς την Ευρώπη, με τρόπο πιο υπεύθυνο και ανθρωπιστικό. Τώρα είναι ουσιώδες να ενταχθούν σύντομα περισσότερα κράτη-μέλη», όπως δήλωσε η Eve Geddie.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καλέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν έναν προβλεπόμενο μηχανισμό αποβίβασης και μετεγκατάστασης για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων που διασώζονται στην Κεντρική Μεσόγειο.
Οι αρχές της Μάλτας δεν επέτρεψαν στους ερευνητές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν παρόντες και παρούσες στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθούν το Κέντρο Αρχικής Υποδοχής ή την επέκτασή του στο Safi Barracks, κοντά στη Luqa, όπου κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες/ριες. Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η κατάσταση στα κέντρα ήταν δύσκολη λόγω του ανεπαρκούς φυσικού χώρου, του αριθμού των ατόμων που αποβιβάζονται και της έλλειψης πόρων για τη διεκπεραίωση αιτημάτων.
Δείτε: https://www.amnesty.org/en/documents/eur01/9961/2019/en/ https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2019/01/cut-adrift-in-the-med/