ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, 14:34Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της είδησης, ότι ένοπλοι Ισραηλινοί φρουροί πυροβόλησαν μια γυναίκα από την Παλαιστίνη αφού εκείνη φέρεται να έβγαλε ένα μαχαίρι σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην Qalandiya μεταξύ της Ραμάλα και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Saleh Higazi δήλωσε:

«Βίντεο από το περιστατικό δείχνει ότι η γυναίκα στεκόταν σε μεγάλη απόσταση από τους Ισραηλινούς φρουρούς όταν την πυροβόλησαν, σκοτώνοντάς τη. Δεν φάνηκε να φέρει πυροβόλο όπλο και δεν αποτελούσε άμεση απειλή για τους φρουρούς ή για τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά όταν οι φρουροί άνοιξαν πυρ. Αυτό υποδηλώνει ότι η δολοφονία της μπορεί να ήταν παράνομη».

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η θανατηφόρα χρήση βίας πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως αναπόφευκτη και για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους από επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.
Saleh Higaz, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική 

 

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μία φοβερή παράδοση στη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου - συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπερβολικής βίας και των παράνομων εκτελέσεων. Αυτό το μοτίβο αναπτύσσεται ανεμπόδιστα λόγω της πλήρους έλλειψης λογοδοσίας από τις ισραηλινές δυνάμεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η σημερινή δολοφονία αποτελεί σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης για διεθνή δικαιοσύνη, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για τον τερματισμό των θεσμοποιημένων και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού».

Ιστορικό

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι η γυναίκα είχε πλησιάσει τις ισραηλινές δυνάμεις στο σημείο ελέγχου, αγνόησε τις εκκλήσεις να σταματήσει και έβγαλε ένα μαχαίρι έξω πριν την πυροβολήσουν στο πόδι.

Τα τελευταία χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει εκατοντάδες περιπτώσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στα οποία οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει μορφές θανάσιμης βίας σε άοπλους/ες Παλαιστίνιους/ες που δεν αποτελούν άμεση απειλή για τη ζωή των στρατιωτών ή άλλων, πραγματοποιώντας παράνομες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων σε ορισμένες περιπτώσεις σκόπιμων δολοφονιών.

Γενικότερα, φαίνεται να υπάρχει λευκή επιταγή, σχετικά με τους κανονισμούς που αφορούν τα ανοικτά πυρά, για τις ισραηλινές δυνάμεις προκειμένου να χρησιμοποιούν όπλα καταστολής κατά τη διάρκεια καταστάσεων επιβολής του νόμου στις οποίες εμπλέκονται Παλαιστίνιοι/ες. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να δημοσιεύσουν αμέσως και πλήρως τους κανονισμούς που αφορούν τα ανοικτά πυρά εκ μέρους της Αστυνομίας του Ισραήλ, της Αστυνομίας των Συνόρων και της ιδιωτικής ασφάλειας, καθώς και για το στρατό και για όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Γάζας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.