Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:47Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιτρέπει να προχωρήσει η διαδικασία απαγόρευσης χορήγησης ασύλου από τη διοίκηση του Τραμπ. Η Charanya Krishnaswami, Διευθύντρια Συνηγορίας για την Αμερική στη Διεθνή Αμνηστία ΗΠΑ, δήλωσε

«Η απαγόρευση ασύλου, που υποστήριξε το Ανώτατο Δικαστήριο, μπορεί να ισοδυναμεί με θανατική ποινή για άτομα που αναζητούν ασφάλεια και προστασία. Η απαγόρευση ασύλου βασίζεται σε μια ιδεολογία μίσους και ξενοφοβίας, και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια: πρόκειται για μια κακή στιγμή για την χώρα, καθώς γυρίζει την πλάτη σε εκείνους/ες που συνήθιζε να καλοδέχεται και επιλέγει να αγνοήσει το κοινό αίσθημα ανθρωπιάς.
Charanya Krishnaswami, Διευθύντρια Συνηγορίας για την Αμερική στη Διεθνή Αμνηστία ΗΠΑ

 

Την επόμενη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία θα ταξιδέψει στο Νότιο Τέξας για να επιδιώξει την πρόσβαση στα μυστικά λιμενικά δικαστήρια που έχουν κατασκευαστεί για μαζικές διαδικασίες για αιτούντες άσυλο που υπόκεινται στην πολιτική «Παραμονή στο Μεξικό» της κυβέρνησης Τραμπ. Με βάση αυτή την πολιτική, η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμείνουν στο Μεξικό, ενώ εκείνοι ζητούν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιστορικό και πλαίσιο:

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες/ούσες άσυλο όχι μόνο στις χώρες προέλευσής τους αλλά και στο ταξίδι τους προς έναν ασφαλή προορισμό. Έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι αιτούντες/ούσες άσυλο, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους σεξουαλικής κακοποίησης και βίας στο ταξίδι τους προς τα βόρεια. Η απαγόρευση θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα αναγκαστούν να αναζητήσουν προστασία σε μέρη όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστιο κίνδυνο κακοποίησης.

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε επίσης ότι το σύστημα ασύλου του Μεξικού δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στον αριθμό των ατόμων που θα υπήρχε πιθανότητα να αναγκαστούν να αναζητήσουν προστασία εκεί. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση του Μεξικού δεν έχει καμία διάθεση παροχής ασφάλειας στους αιτούντες/ούσες άσυλο, αλλά αντίθετα συνηθίζει να τους έχει υπό κράτηση και να τους εκτοπίζει, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης του Andrés Manuel López Obrador, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό την καταστολή των αιτούντων άσυλο, έχουν καταστήσει ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση για εκείνους/ες. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, οι αριθμοί απέλασης στο Μεξικό αυξήθηκαν από 53.747, για την περίοδο Ιανουαρίου έως 20 Ιουνίου 2018 σε 71.376 κατά την ίδια περίοδο το 2019.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Παραμονή στο Μεξικό», η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι αιτούντες/ούσες άσυλο που αναγκάζονται να περιμένουν στο Μεξικό πέφτουν θύματα σοβαρής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής, της επίθεσης και του εκβιασμού από τις ίδιες τις Αρχές που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.