30 ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, 12:35Εκτύπωση

Χάρη σε έναν συνδυασμό έντονων εκστρατειών και της δύναμης του λαού, το 2019 έχουμε δει μερικές σημαντικές νίκες στα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι στιγμής!

Ιανουάριος


Υπερασπιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων Julián Carrillo. Credit: Amnesty International / Marianne Bertrand.

Ως φόρο τιμής στον Julián Carrillo, έναν υπερασπιστή των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων που σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2018, δημοσιεύσαμε την έκθεση «Αιχμάλωτοι/ες ανάμεσα σε σφαίρες και παραμέληση», μία σύνοψη της αποτυχίας του Μεξικού να προστατεύσει τους υπερασπιστές/ριες των περιβαλλοντικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόλις λίγες ώρες μετά την δημοσίευση, δύο ύποπτοι για τη δολοφονία του Julián συνελήφθησαν, δείχνοντας τον άμεσο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η Διεθνής Αμνηστία για την απόδοση δικαιοσύνης.

Η Rahaf Mohammed al-Qunun, μια 18χρονη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, έλαβε προστασία και πρόσβαση στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ταϊλάνδη αφού διέφυγε από τη βία, την κακομεταχείριση και τις απειλές θανάτου από την οικογένειά της στη Σαουδική Αραβία. Το επίμονο έργο μας για την περίπτωσή της συνέβαλε σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, καθώς της παρασχέθηκε άσυλο στον Καναδά, όπου είναι ασφαλής.

Το Κοινοβούλιο της Αγκόλας ενέκρινε την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για την κατάργηση μιας διάταξης που ερμηνεύεται ευρέως ως ποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ομοφυλόφιλων. Έκανε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, ποινικοποιώντας τις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό - η πρώτη χώρα που, το 2019, κάνει μια τέτοια κίνηση!

Φεβρουάριος


Abdul Aziz Muhamat. Credit: Michael Green.

Ο Abdul Aziz Muhamat, ένας Σουδανός πρόσφυγας ακτιβιστής, που κρατείται στο νησί Manus από το 2013, έλαβε το βραβείο 2019 Martin Ennals. Ο Abdul χαρακτηρίστηκε ως υπόθεση του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων, της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2018, γεγονός το οποίο αύξησε τη διεθνή αναγνώριση του ως υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Νωρίτερα φέτος, η αίτησή του για χορήγηση ασύλου έγινε δεκτή στην Ελβετία, όπου του δόθηκε μόνιμη κατοικία.

Μετά από 76 ημέρες κράτησης στην Ταϊλάνδη, ο πρόσφυγας ποδοσφαιριστής Hakeem al-Araibi μπόρεσε πλέον να επιστρέψει στο σπίτι του στη Μελβούρνη στις 12 Φεβρουαρίου. Ο γεννημένος στο Μπαχρέιν ποδοσφαιριστής κρατήθηκε κατά την άφιξή του στην Μπανγκόκ στις 27 Νοεμβρίου 2018, λόγω ενός λανθασμένου κόκκινου συναγερμού της Ιντερπόλ. Μια εκστρατεία που ξεκίνησε από την Διεθνή Αμνηστία και άλλες ομάδες για να απελευθερώσει τον ποδοσφαιριστή, έναν ειρηνικό και ειλικρινή άνθρωπο που ασκούσε κριτική στις αρχές του Μπαχρέιν, αναπτύχθηκε οδηγώντας στο κίνημα #SaveHakeem, διασχίζοντας τρεις ηπείρους, εμπλέκοντας ποδοσφαιριστές, Ολυμπιονίκες και διάσημους και αντλώντας την υποστήριξη περισσότερων από 165.000 ανθρώπων.

Η Αυστραλία ψήφισε τελικά ένα νόμο που διευκολύνει τη μεταφορά των προσφύγων που κρατούνται στο νησί Manus και στο Nauru, οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προς την Αυστραλία. Η Διεθνής Αμνηστία, ως τμήμα μιας συμμαχίας ανθρώπων και οργανώσεων, παράλληλα με το έργο και το θάρρος των ίδιων των προσφύγων, βοήθησε στην επίτευξη αυτού του τεράστιου βήματος.

Μετά τη διεθνή προσοχή και την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέτρεψαν την έκκληση της εισαγγελίας να εκτελέσει τη Σαουδική γυναίκα ακτιβίστρια Israa al-Ghomgham, για κατηγορίες σχετικά με την ειρηνική συμμετοχή της σε διαμαρτυρίες. Η Israa al-Ghomgham εξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει την εκστρατεία για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της.

Μάρτιος


Φίλοι/ες και οικογένεια της Marielle Franco εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Credit: Elisângela Leite.

Λίγο πριν την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία της Marielle Franco, εξέχουσας υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Βραζιλία, η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα σχετικά με τη δολοφονία της. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί το πρώτο σημάδι πραγματικής προόδου στην υπόθεση, για την οποία η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία για έναν χρόνο.

Μόλις λίγες μέρες μετά την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων ΜΚΟ για ένα σχέδιο νόμου περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, που θα υπονόμευε σοβαρά την ελευθερία έκφρασης στο Ιράκ, το ιρακινό κοινοβούλιο επέλεξε να αποσύρει το νομοσχέδιο και επιβεβαίωσε τη Διεθνή Αμνηστία ότι «εισακούστηκαν οι ανησυχίες της». Η Διεθνής Αμνηστία είχε επίσης καλέσει την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ να αποσύρει όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με την ελευθερία έκφρασης κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών/ριών που συνελήφθησαν αυθαίρετα μετά από διαμαρτυρίες. Την ίδια εβδομάδα, όλοι/ες οι κρατούμενοι/ες απελευθερώθηκαν και η KRG εξέδωσε δήλωση διευκρινίζοντας ότι απελευθερώθηκαν σε απάντηση των εκκλήσεων της Διεθνούς Αμνηστίας

Κατά την τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εγκρίθηκε ένα ψήφισμα-ορόσημο, που αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των υπερασπιστών.ριών των περιβαλλοντικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε μια ενθαρρυντική κίνηση, το Συμβούλιο κάλεσε επίσης τα κράτη να παράσχουν ένα ασφαλές και εμψυχωτικό περιβάλλον για πρωτοβουλίες που οργανώνουν οι νέοι/ες, όπως οι σχολικές διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας «Ο Κρυφός Αμερικανικός Πόλεμος στη Σομαλία: Απώλειες Αμάχων από Εναέριες Επιθέσεις στην κάτω Shabelle», η AFRICOM αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της σκότωσαν ή τραυμάτισαν πολίτες στη Σομαλία. Η έκθεση αυτή έδωσε το έναυσμα για έρευνα και επανεξέταση των αεροπορικών επιθέσεων, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων που επιβεβαιώνουν ότι γνώριζαν περαιτέρω απώλειες αμάχων που θα έρχονταν ως αποτέλεσμα πολλών από τις αεροπορικές επιθέσεις τους στη Σομαλία.

Απρίλιος


Esther Kiobel. Credit: Amnesty International.

Πριν από δύο χρόνια, η Esther Kiobel και τρεις άλλες γυναίκες οδήγησαν μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, τη Shell, σε μία οριστική μάχη για την απόδοση δικαιοσύνης. Η Esther καταδίωκε την εταιρεία για περισσότερα από 20 χρόνια, για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στην αυθαίρετη εκτέλεση του συζύγου της στη Νιγηρία. Η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε πάνω από 30.000 μηνύματα αλληλεγγύης στην Esther Kiobel και τον Απρίλιο, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια προσωρινή απόφαση υπέρ των γυναικών. Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και η αξίωση αυτή δεν μπορεί να παραγραφεί.

«Χαιρετίζουμε τις Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo και Charity Levula. Το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ, το οφείλουμε μόνο στο θάρρος και την επιμονή τους», δήλωσε ο Mark Dummett, Ερευνητής πάνω στις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας παγκόσμιας έκθεσης για τη θανατική ποινή της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα εισάγει νομοθεσία για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο δημοσιογράφος της Μοζαμβίκης Amade Abubacar, που συνελήφθη αυθαίρετα τον Ιανουάριο, κρατήθηκε σε στρατιωτική απομόνωση και προφυλακίστηκε για περισσότερες από 90 ημέρες, αποφυλακίστηκε τελικά υπό όρους, μετά από διαρκή εκστρατεία της Αμνηστίας. Συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις κατασκευασμένες κατηγορίες, και συνεχίζουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση ώστε να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας εξέδωσε μια απόφαση-ορόσημο, διατάσσοντας την κυβέρνηση να αποποινικοποιήσει την άμβλωση και να μεταρρυθμίσει τους ιδιαίτερα περιοριστικούς νόμους της χώρας για τις αμβλώσεις. Μέχρι το τέλος του 2020, ο νόμος της Νότιας Κορέας για τις αμβλώσεις θα πρέπει να έχει αναθεωρηθεί – κάτι που αποτελεί νίκη για τους υποστηρικτές/ριες της ισότητας, των δικαιωμάτων των γυναικών και της σωματικής αυτονομίας σε όλο τον κόσμο.

Μάιος


Η Ταϊβάν είναι η πρώτη Ασιατική χώρα που νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφυλων ζευγαριών τον Μάιο του 2019.  Credit: Amnesty International.

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ των ομοφυλόφιλων, μετά την υπογραφή ενός ιστορικού νόμου στις 17 Μαΐου, με τους πρώτους γάμους να γίνονται στις 24 Μαΐου. Μαζί με τις ομάδες δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από την Ταιβάν, η Διεθνής Αμνηστία αγωνιζόταν για το αποτέλεσμα αυτό για πολλά χρόνια. Εκτός από τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ των ομοφυλόφιλων, ο νόμος επιτρέπει περιορισμένα δικαιώματα υιοθεσίας για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Αυτό το τεράστιο βήμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ασία γιορτάστηκε από την Αμνηστία και τους υποστηρικτές/ριες της.

Ο πρόεδρος της Γκάμπια, Adama Barrow, μετέτρεψε τις θανατικές καταδίκες 22 κρατουμένων σε ισόβια κάθειρξη. Αυτό έγινε μετά από μια αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γκάμπια, ώστε να παρουσιάσει στις αρχές μια σειρά συστάσεων που καλύπτουν 10 τομείς μεταρρύθμισης για την προστασία και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση της θανατικής ποινής και τη μετατροπή όλων των θανατικών ποινών σε φυλάκιση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στον τερματισμό της κατηγοριοποίησης των συνθηκών που σχετίζονται με τα τρανς άτομα, ως διανοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρανς άτομα δεν θα θεωρούνται πλέον ψυχικά ασθενείς. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε εκστρατεία για τη νόμιμη από-παθολογικοποίηση και αποδοχή όσων αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς άτομα ή με άτομα με ποικιλία φύλου, από το 2014.

Η πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραμάτισε ρόλο στην απόφαση της FIFA να εγκαταλείψει τα σχέδια για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022 σε 48 ομάδες, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την προσθήκη νέων χωρών υποδοχής στην περιοχή. Η Διεθνής Αμνηστία συνεργάστηκε με έναν συνασπισμό ΜΚΟ, συνδικαλιστικών οργανώσεων, οπαδών και ομάδων παικτών, που εφιστούσαν την προσοχή στους κινδύνους της επέκτασης πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των μεταναστών/ριών εργαζομένων που θα έχτιζαν τις νέες υποδομές, και απαίτησαν από την FIFA να τηρήσει την εταιρική της ευθύνη για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και τα δικά της κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η επιτυχία δείχνει πόσο επιδραστική μπορεί να είναι η συνεργασία, και πώς μπορούμε από κοινού να αναδείξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να επιβάλλουμε τη λογοδοσία των ισχυρών εταιρειών.

Ιούνιος


Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Kumi Naidoo και η ακτιβίστρια για την Κλιματική Αλλαγή Greta Thunberg. Credit: Amnest International

Η ακτιβίστρια της κλιματικής αλλαγής Greta Thunberg και το κίνημα των μαθητών, Fridays for Future, τιμήθηκαν με το Βραβείο Πρεσβευτών Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2019. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή για εμάς, τιμώντας ανθρώπους που έχουν δείξει μοναδική ηγεσία και θάρρος στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δεν είναι δικό μου το βραβείο, είναι το βραβείο όλων. Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε την αναγνώριση που έχουμε και να ξέρουμε ότι αγωνιζόμαστε για κάτι που έχει αντίκτυπο.
Greta Thunberg

 

Υπήρξαν μερικές σημαντικές πρόοδοι στο εμπόριο όπλων, καθώς ο Καναδάς έγινε το 104ο κράτος--μέλος που προσχώρησε στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων. Μετά το ακούραστο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας για τον τερματισμό των μεταφορών όπλων στη σύγκρουση της Υεμένης, το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια απόφαση-ορόσημο τον Μάιο, με την οποία κήρυξε την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να παραχωρεί άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, παράνομη, μετά από δικαστική προσφυγή της Εκστρατείας κατά του εμπορίου όπλων (CAAT), στην οποία συμμετείχαν ως παρεμβαίνοντες, η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch και άλλοι. Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Μάιο. Το Βέλγιο ακύρωσε πολλές άδειες εξαγωγής όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, και διέταξε έρευνα μετά την αποκάλυψη της χρήσης βελγικών όπλων από ομάδες πολιτοφυλακής. Παρόμοιες αποφάσεις ακολούθησαν στην Ιταλία και την Ελβετία, με αποκορύφωμα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υπερψήφισε την εφαρμογή των διεθνών νόμων για την απαγόρευση του εμπορίου εργαλείων βασανιστηρίων και για την αυστηροποίηση των κανονισμών για τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων.

Αφού η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε βίαιες τακτικές εναντίον των διαδηλωτών/ριών, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε γρήγορα μια σύντομη έκθεση, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία υπέρμετρης χρήσης βίας ενάντια σε κυρίως ειρηνικές διαμαρτυρίες. Η έκθεση κυκλοφόρησε ευρέως στο Χονγκ Κονγκ, και μέσα σε λίγες μέρες συμμετείχαν περίπου 46.000 άτομα στην ηλεκτρονική εκστρατεία.

Μετά την έκταση που δόθηκε στην υπόθεση, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέτρεψαν την πρόταση της εισαγγελίας να εκτελέσει τον Murtaja Qureiris, έναν νέο Σαουδάραβα που συνελήφθη στην ηλικία των 13 ετών για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε όταν ήταν 10 ετών.

Στην Μποτσουάνα, ένα Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που αποποινικοποιεί τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, μετά από δυναμικές εκστρατείες οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ελλάδα άλλαξε τον νόμο, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, μετά από σοβαρή καθυστέρηση, και η κυβέρνηση της Δανίας δεσμεύτηκε ότι θα κάνει το ίδιο. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει την επιμονή και τη γενναιότητα των επιζήσασων και των αγωνιστών/ριών, και δίνει πραγματική ώθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την έκθεση της Αμνηστίας για τους φραγμούς της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τις επιζήσασες βιασμού.

Ο Tom Ciotkowski, ένας βρετανός υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούμενος για ασέβεια και επίθεση, λόγω της μαγνητοσκόπησης καταχρηστικής αστυνομικής συμπεριφοράς, βοηθώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες στη γαλλική πόλη Καλαί, αθωώθηκε.

Το εχθρικό περιβάλλον για τους μετανάστες/ριες και εκείνους/ες που τους υποστηρίζουν πρέπει να τελειώσει και πρέπει να βρεθεί μια πραγματική, συμπονετική λύση για την κατάσταση αυτή.
Tom Ciotkowski

 

Ιούλιος


Οι ακτιβιστές/τριές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την Google να εγκαταλείψει το «Dragonfly» progect.Credit: Amnesty International.

Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ένα ανώτερο στέλεχος της Google έδωσε σαφέστατη επιβεβαίωση ότι η εταιρεία έχει «τερματίσει» το Project Dragonfly, το μυστικό πρόγραμμα της για την ανάπτυξη μιας μηχανής αναζήτησης που θα διευκόλυνε την καταπιεστική επιτήρηση και λογοκρισία της κινεζικής κυβέρνησης, μετά την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας ‘’DropDragonfly’’ και αφού βγήκαν μπροστά και μίλησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες της Google.

Μέσω του συνδυασμού του έργου στο επίπεδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της υποστήριξης διαδηλώσεων και της άσκησης θεσμικής πίεσης, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποίησε εκστρατεία στη Σρι Λάνκα, η οποία κατάφερε να σταματήσει προσωρινά τις πρώτες εκτελέσεις της χώρας μετά από 43 χρόνια. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνοψίσει τη θεώρησή του για την υπόθεση, που οδήγησε στη διαταγή διακοπής των εκτελέσεων, στα τέλη Οκτωβρίου.

Αύγουστος


Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να στηρίζει τους/τις υπερασπιστές/τριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, στη Σαουδική Αραβία.Credit: Amnesty International

Για πολλές δεκαετίες, η Διεθνής Αμνηστία αναδείκνυε την αχαλίνωτη διάκριση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, υπό το καταπιεστικό σύστημα αντρικής κηδεμονίας στη χώρα. Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ελάφρυναν μερικούς από τους σημαντικότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα να αποκτήσουν διαβατήριο, που θα τους επιτρέπει να ταξιδεύουν χωρίς άδεια από τον άνδρα κηδεμόνα. Οι αλλαγές επίσης παρέχουν στις γυναίκες το δικαίωμα να δηλώνουν τους γάμους, διαζύγια, γεννήσεις και θανάτους και να αποκτούν τα οικογενειακά αρχεία. Ενώ χαιρετίζουμε αυτές τις αλλαγές, οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών παραμένουν στη φυλακή και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αγωνιστούμε για την ελευθερία τους.

Μετά την απελευθέρωση του blogger της Μαυριτανίας Mohamed Mkhaïtir, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και κρατήθηκε σε αυθαίρετη κράτηση για περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου σχετικά με τις διακρίσεις λόγω καστών, ο ίδιος είπε: «Χωρίς τις προσπάθειές σας, δεν θα είχα απελευθερωθεί. Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών στη φυλακή, είδα τον ήλιο μόλις έξι φορές. Τόσα έχουν αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια και εξακολουθώ να προσαρμόζομαι στη ζωή έξω από τη φυλακή. Τώρα είμαι ελεύθερος, ελπίζω να επανεκκινήσω την εκπαίδευσή μου και να επιστρέψω στο σχολείο.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.