ΙΣΡΑΗΛ: ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ (ΚΝΕΣΕΤ)

Δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, 11:04Εκτύπωση

 

Οι Παλαιστίνιοι/ές που έχουν εκλεγεί στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, το Κνέσετ, στοχοποιούνται από τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς που εισάγουν διακρίσεις και υπονομεύουν τη δυνατότητά τους να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των παλαιστινιακών μειονοτήτων στο Ισραήλ, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση: Εκλεγμένος/ή αλλά υπό περιορισμό: Η συρρίκνωση του χώρου για τους Παλαιστίνιους βουλευτές στο ισραηλινό κοινοβούλιο Κνέσετ, διευκρινίζει πώς το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης των Παλαιστίνιων εκπροσώπων στο Κνέσετ, απειλείται από νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, προτεινόμενα νομοσχέδια και ρυθμίσεις του Κνέσετ, τα οποία εισάγουν διακρίσεις. Η έκθεση αναδεικνύει την εμπρηστική ρητορική που χρησιμοποιείται από τους ισραηλινούς υπουργούς της κυβέρνησης για να στιγματίσουν τους Παλαιστίνιους βουλευτές και επίσης εκθέτει τον τρόπο με τον οποίο τα νομοσχέδια των Παλαιστίνιων βουλευτών αποκλείονται αδίκως, στη βάση διακρίσεων.

«Οι Παλαιστίνιοι/ές εκπρόσωποι του Κνέσετ στο Ισραήλ, αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες διακρίσεις. Παρά το γεγονός ότι εκλέγονται δημοκρατικά όπως οι Ισραηλινοί/ές ομολογοί τους, οι Παλαιστίνιοι βουλευτές αποτελούν στόχο διακρίσεων και αδικαιολόγητων περιορισμών που παρεμποδίζουν τους/τις εκλεγμένους/ές να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Saleh Higazi, Αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία.

«Με το Ισραήλ να διαπράττει συστηματικά παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είναι ζήτημα αδήριτης ανάγκης να ακουστούν, να εξεταστούν και να γίνουν σεβαστές οι παλαιστινιακές φωνές στο κοινοβούλιο».

Οι αυξανόμενοι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι βουλευτές, είναι τμήμα ενός μοτίβου καταφανών διακρίσεων από τις ισραηλινές αρχές κατά των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.
Saleh Higazi, Αναπληρωτής Διευθυντής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία

 

Οι Παλαιστίνιοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ και παρόλο που τα δικαιώματά τους για πολιτική συμμετοχή και εκπροσώπηση αναγνωρίζονται από το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο, στην πράξη αντιμετωπίζουν ευρείες διακρίσεις, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια, τη στέγαση, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Ο νόμος του «Ισραηλινού έθνους-κράτους»  (γνωστός ως Βασικός Νόμος: Ισραήλ - Το Έθνος Κράτος του Εβραϊκού Λαού), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2018, ορίζει το Ισραήλ ως το έθνος του εβραϊκού λαού, εισάγοντας θεσμικά την ανισότητα και τις διακρίσεις κατά των μη- Εβραίων. Ο νόμος παρέχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης αποκλειστικά στους Εβραίους πολίτες και καθιερώνει ότι η μετανάστευση που οδηγεί στην αυτόματη ιθαγένεια είναι αποκλειστικό δικαίωμα για Εβραίους πολίτες. Επιπλέον, προωθεί την οικοδόμηση εβραϊκών εποικισμών και υποβαθμίζει το καθεστώς της αραβικής γλώσσας από την αναγνώρισή της ως επίσημης.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ισραηλινές αρχές έχουν ενισχύσει τη διχαστική ρητορεία τους εναντίον των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο κάθε προσπάθεια όσων υπερασπίζονται τα παλαιστινιακά δικαιώματα. Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές έχουν απειλήσει και σπιλώσει τη φήμη παλαιστίνιων και ισραηλινών υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κραυγαλέες διακρίσεις στο κοινοβούλιο Κνέσετ

Η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε μια σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων, κανονισμών και πρακτικών στο Κνέσετ που διευκολύνουν τις διακρίσεις κατά των παλαιστίνιων βουλευτών. Για παράδειγμα, μια νομοθετική τροποποίηση του 2016, επιτρέπει στα μέλη του κοινοβουλίου να εκδιώξουν εκλεγμένους/ες παλαιστίνιους βουλευτές με πλειοψηφική ψήφο, πράγμα που σημαίνει ότι οι παλαιστίνιοι βουλευτές που εκφράζουν ειρηνικές πολιτικές απόψεις ή απόψεις που θεωρούνται μη αποδεκτές από την πλειοψηφία, μπορούν να απομακρυνθούν από το κοινοβούλιο. Ένας παλαιστίνιος βουλευτής περιέγραψε την τροποποίηση αυτή ως «ένα σπαθί που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας από μέλη του Κνέσετ, που μας αντιτάσσονται πολιτικά», δηλώνοντας ότι σκοπός ήταν να εκφοβιστούν «αθόρυβα» οι παλαιστίνιοι βουλευτές.

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης τις κραυγαλέες συμπεριφορές που εισάγουν διακρίσεις και τη διχαστική ρητορική που χρησιμοποιούν οι ισραηλινοί/ές πολιτικοί έναντι των παλαιστίνιων ομολόγων τους. Ο πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ανοιχτά ότι «το Ισραήλ δεν είναι κράτος όλων των πολιτών του... είναι το έθνος-κράτος μόνο του Εβραϊκού λαού» και υποστήριξε ότι τα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα προσπαθούν να εξαφανίσουν το Κράτος του Ισραήλ.

Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι ισραηλινοί βουλευτές χρησιμοποιούν συχνά αιχμηρή και στιγματισμένη γλώσσα για να περιγράψουν τους Παλαιστινίους ομολόγους τους, σε μια προφανή προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν τους ίδιους/ες και το έργο τους. Οι παλαιστίνιοι βουλευτές που τόλμησαν να επικρίνουν τις πολιτικές του Ισραήλ έχουν χαρακτηριστεί ως «προδότες», ενώ αντιμετώπισαν εκκλήσεις να κηρυχθούν παράνομοι/ες ή να εκδικαστούν για «προδοσία».

Οι κανονισμοί του Κνέσετ, οι οποίοι αρχικά είχαν ως στόχο να ενδυναμώσουν ηθικές πρακτικές, υφίστανται κατάχρηση ώστε να περιοριστεί αδικαιολόγητα το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης των παλαιστίνιων βουλευτών. Δύο παλαιστίνιοι βουλευτές παρεμποδίστηκαν από ταξίδι στο εξωτερικό με χρηματοδότηση από ΜΚΟ, που ήταν σε «μαύρη λίστα» από την Ισραηλινή Κυβέρνηση λόγω μιας τροποποίησης του κώδικα δεοντολογίας του Κνέσετ, το 2018. Η συγκεκριμένη τροποποίηση απαγορεύει το ταξίδι αν αυτό χρηματοδοτείται από έναν οργανισμό που θεωρείται πως «κάνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ». Ενώ η Διεθνής Αμνηστία δεν καλεί σε, ούτε υποστηρίζει συγκεκριμένα μποϊκοτάζ, θεωρεί ότι το δικαίωμα να καλέσει σε ή να συμμετάσχει κάποιος/α σε ένα μποϊκοτάζ είναι μια μορφή ελεύθερης έκφρασης, που πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται από τις αρχές.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναδεικνύει επίσης ότι, από το 2011, τουλάχιστον τέσσερα νομοσχέδια σχετικά με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στον δημόσιο βίο, έχουν ακυρωθεί πριν ακόμη φθάσουν σε διάλογο στο κοινοβούλιο.

«Το Ισραηλινό Κοινοβούλιο Κνέσετ, πρέπει να καταργήσει ή να τροποποιήσει επειγόντως όλη τη νομοθεσία που διευκολύνει τις διακρίσεις σε βάρος παλαιστίνιων βουλευτών και άλλων παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, αρχής γενομένης από τον «νόμο Έθνους-Κράτους», όπως δήλωσε ο Saleh Higazi.

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν τους περιορισμούς που εισάγουν διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων και να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία έκφρασης. Επίσης, πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αιχμηρή ρητορική που εξοστρακίζει τους εκλεγμένους/ες αντιπροσώπους, οι οποίοι/ές υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα και τέλος πρέπει να σταματήσει να εγείρει την εχθρότητα προς τους Παλαιστίνιους/ες γενικότερα».
Saleh Higazi 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.