ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, 12:52Εκτύπωση

Οι αρχές της Βραζιλίας πρέπει να διερευνήσουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τις παράνομες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του τροπικού δάσους, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, εκκινώντας μία διαδικτυακή εκστρατεία για να πιέσει τον Πρόεδρο Jair Bolsonaro και την κυβέρνησή του να ενισχύσουν την προστασία των εγχώριων εδαφών και τα περιβαλλοντικά αποθέματα.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αποτελούν σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης κρίσης που εδράζεται στην παράνομη αποψίλωση και στις κατασχέσεις γης.  Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία διαθέτει ισχυρούς νόμους για την προστασία των εγχώριων εδαφών και των περιβαλλοντικών αποθεμάτων,  ο Πρόεδρος Bolsonaro έχει υπονομεύσει σοβαρά την περιβαλλοντική μέριμνα, με αποτέλεσμα την καταστροφή που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ενώ ο Πρόεδρος έχει πλέον υπογράψει ένα διάταγμα που απαγορεύει προσωρινά τις πυρκαγιές για την εκχέρσωση της γης, αυτό δεν περιορίζει τις πιθανότητες για περαιτέρω πυρκαγιές, επειδή δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει ή να προστατεύσει από την παράνομη αποψίλωση και τις κατασχέσεις γης που υποκινούν τις πυρκαγιές.
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

«Οι αρχές της Βραζιλίας πρέπει να διερευνήσουν και να οδηγήσουν αμέσως στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τις καταστροφικές αυτές πυρκαγιές, διαφορετικά θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ χειρότερες καταστάσεις, με αναπόφευκτα την κατάσταση να χειροτερεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Bolsonaro».

Στις 29 Αυγούστου ο Πρόεδρος Bolsonaro θέσπισε διάταγμα που απαγόρευσε τις πυρκαγιές για την αποψίλωση γης για 60 ημέρες, σε ένα πλαίσιο απάντησης της κυβέρνησης στην κρίση. Ωστόσο, ένας υπάλληλος που εργάζεται για την εθνική περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας, ο οποίος μίλησε στην Διεθνή Αμνηστία με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, μας είπε ότι φοβόταν ότι το διάταγμα θα έχει πιθανώς περιορισμένο αντίκτυπο, επειδή οι περισσότερες από τις πρόσφατες πυρκαγιές απαγορεύονταν ήδη από υπάρχοντες νόμους.

Σύμφωνα με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και τοπικών υπεύθυνων, οι άνθρωποι που ξεκινούν τις πυρκαγιές είναι συχνά άτομα που ενθαρρύνονται να καταλαμβάνουν οικόπεδα σε περιοχές αυτόχθονων και περιβαλλοντικά αποθέματα από τοπικούς αγρότες και πολιτικούς.

Η μετατροπή των δασών σε βοσκότοπους στον Αμαζόνιο ακολουθεί συχνά ένα πρότυπο, στο οποίο αρχικά εντοπίζονται και στη συνέχεια κατάσχονται, με παράνομο τρόπο, οικόπεδα στο δάσος, αποψιλώνονται τα δέντρα και στη συνέχεια βάζουν φωτιές (συχνά επανειλημμένα στην ίδια περιοχή) πριν φυτευτεί γρασίδι για κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Η Αμνηστία ήταν μάρτυρας μιας πυρκαγιάς που έπληξε το έδαφος των αυτόχθονων Manoki, στην πολιτεία Mato Grosso στις 23 Αυγούστου. Η περιοχή του δάσους που καιγόταν δεν είχε περιφραχθεί. Οι τοπικοί ηγέτες των αυτόχθονων Manoki δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι στο έδαφος της πυρκαγιάς αναμένεται να δημιουργηθούν βοσκότοποι για την εκτροφή βοοειδών.

Αίτημα προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας να ενδυναμώσει και να χρηματοδοτήσει την υφιστάμενη μέριμνα

«Η αποστολή στρατού και η επιβολή βραχυχρόνιας απαγόρευσης καύσης της περιοχής, αποτελούν μόνο προσωρινές λύσεις σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Πέρα από την καταπολέμηση των πυρκαγιών, η Βραζιλία πρέπει να ενισχύσει τους νόμους της, να εξελίξει την παρακολούθηση και τις περιπολίες παράνομων κατασχέσεων εδαφών στις προστατευόμενες περιοχές και στα εδάφη των αυτόχθονων πληθυσμών καθώς και να διερευνήσει και να αποτρέψει τους υπαίτιους για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

Από τον Απρίλιο του 2019, η Διεθνής Αμνηστία επισκέφθηκε τέσσερις διαφορετικές περιοχές αυτόχθονων πληθυσμών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας: την Karipuna και το Uru-Eu-Wau-Wau στην πολιτεία της Rondônia, καθώς και την Arara στην πολιτεία Pará και το Manoki στην πολιτεία Mato Grosso.

Οι εμπειρογνώμονες και οι αυτόχθονες, που ερευνήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, εξέφρασαν έντονη απογοήτευση για την έλλειψη επιβολής των νόμων της Βραζιλίας για την προστασία των αυτόχθονων εδαφών και των προστατευόμενων περιοχών. Είπαν επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι κυβερνητικές επιχειρήσεις επιτήρησης για την παρακολούθηση και την πρόληψη των παράνομων κατασχέσεων γης και της αποψίλωσης έχουν μειωθεί εξαιτίας των δημοσιονομικών περικοπών τους τελευταίους μήνες.

Στις τέσσερις περιοχές αυτόχθονων που επισκεφθήκαμε, το ποσοστό αποψίλωσης είναι σχεδόν 80% υψηλότερο από αυτό που ήταν κατά την ίδια περίοδο το 2018. Σε μερικές περιοχές, οι αυτόχθονες ηγέτες κοινοτήτων, ανέφεραν επίσης, ότι απειλήθηκαν με θάνατο επειδή θέλησαν να υπερασπιστούν  τα εδάφη που παραδοσιακά τους ανήκουν.

Ένας υπάλληλος που εργάζεται για την εθνική περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας στην πολιτεία Rondônia, ο οποίος μίλησε στη Διεθνή Αμνηστία με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε:

Αν είχαμε ανθρώπους να διενεργήσουν επιθεωρήσεις, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Εργαζόμενος στην εθνική περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας στην πολιτεία Rondônia

Ένας αυτόχθονας των Manoki, ο οποίος μίλησε επίσης στη Διεθνή Αμνηστία υπό τον όρο της ανωνυμίας, μας είπε ότι «Ο IBAMA σταμάτησε να έρχεται. Δεν ξέρω γιατί. Έχουμε συντάξει αναφορές, σημειώνοντας τις συντεταγμένες όπου πραγματοποιείται η παράνομη υλοτομία και την αποστείλαμε στον IBAMA. Αλλά τώρα έχουν σταματήσει [να έρχονται]».

Το Εθνικό Ίδρυμα για τους Ινδιάνους της Βραζιλίας (FUNAI) και ο κύριος περιβαλλοντικός οργανισμός του (IBAMA) αντιμετωπίζουν σημαντικές περικοπές στον  προϋπολογισμό τους φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τα έξοδα του FUNAI για την προστασία των αυτόχθονων εδαφών που πραγματοποιήθηκαν φέτος μέχρι τις 28 Αυγούστου έχουν μειωθεί κατά 10% για την ίδια περίοδο από το 2018. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του IBAMA έχει συρρικνωθεί κατά 25%.

«Αυτό αποτελεί τόσο κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και περιβαλλοντική κρίση», δήλωσε ο Kumi Naidoo. Η μακροπρόθεσμη ενίσχυση των πολιτικών αρχών που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης και των παράνομων κατασχέσεων γης είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

«Για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τους ανθρώπους που το αποκαλούν σπίτι τους και τον υπόλοιπο κόσμο που εξαρτάται από αυτό για τη σταθερότητα του κλίματος, η Βραζιλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις παράνομες κατασχέσεις γης και την αποψίλωση των δασών».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.