ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου 2019, 13:37Εκτύπωση

Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της αυθαίρετης απόφασης της κυβέρνησης που ήθελε να απομακρυνθούν οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν τον Μάρτιο σε τρεις επαρχίες της ανατολικής Τουρκίας, αντιμετωπίστηκαν με υπερβολική και καταχρηστική βία από την αστυνομία σε αρκετές πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 19 Αυγούστου, το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε χρήση των αρμοδιοτήτων του, βάσει του Άρθρου 47 του Νόμου περί Δήμων (Ν. 5393), που επιτρέπει την απομάκρυνση των δημοτικών εκπροσώπων από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση ποινικών ερευνών ή διώξεων που σχετίζονται με το αξίωμά τους. Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι των επαρχιών Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν και Βαν, οι τρεις μεγαλύτερες επαρχίες που ελέγχονται από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), αντικαταστάθηκαν από διορισμένους από το κράτος διαχειριστές, με την αιτιολόγηση ότι αντιμετωπίζουν, ο καθένας, πολλές ποινικές διώξεις στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών νόμων, και οι οποίες βρίσκονται όλες σε εξέλιξη. Την ίδια ημέρα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 418 άτομα είχαν κρατηθεί στο Ντιγιαρμπακίρ, το Μαρντίν, το Βαν και άλλες 26 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των μελών του HDP, αξιωματούχων και εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για τη διάλυση των ειρηνικών συγκεντρώσεων. Οι περιπτώσεις υπερβολικής  χρήσης βίας από την αστυνομία, που έχουν καταγραφεί σε βίντεο και προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης, δείχνουν αξιωματικούς της αστυνομίας να χτυπάνε ή να κακοποιούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τους διαδηλωτές κατά τη σύλληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες άτομα έχουν κρατηθεί αυθαίρετα κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Σε πολλές επαρχίες, οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν για διάστημα μεταξύ 10 και 30 ημερών.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εδώ και καιρό τις παραβιάσεις, απαιτώντας να τερματιστεί η εκτεταμένη και αυθαίρετη χρήση των αντιτρομοκρατικών νόμων και των νόμων για τον περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων για την καταστολή της νόμιμης, πολιτικής διαφωνίας. Η οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί τις αρχές της Τουρκίας να τερματίσουν αυτή την πολιτική καταστολή και να θέσουν τους νόμους της χώρας και τη χρήση τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών που κρατούνται, αποκλειστικά γιατί, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αυθαίρετη παύση των εκλεγμένων δημάρχων στο Ντιγιαρμπακίρ, το Μαρντίν και το Βαν και να άρουν αμέσως την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Οι ισχυρισμοί και οι καταγραφές περί χρήσης αυθαίρετης και υπερβολικής βίας καθώς και της κακομεταχείρισης πρέπει να εξετάζονται έγκαιρα, ανεξάρτητα και αμερόληπτα και οι αστυνομικοί που κρίνονται υπεύθυνοι πρέπει να προσάγονται στη δικαιοσύνη σε δίκαιες δίκες.

 

Ιστορικό

Οι διατάξεις που διευκόλυναν την απομάκρυνση των εκλεγμένων δημάρχων και η αντικατάστασή τους από κυβερνητικούς διορισμένους υπαλλήλους, εισήχθησαν με αλλαγές στον νόμο περί δήμων, μετά το 2016, ενόψει ενδεχόμενης απόπειρας πραξικοπήματος κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις, 99 δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν με διαχειριστές, 94 εκ των οποίων εκπροσωπούσαν το Κόμμα των Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), το αδελφικό κόμμα του HDP. Πολλοί από αυτούς ήρθαν αντιμέτωποι με μορφές εκτεταμένης προδικαστικής κράτησης. Οι διορισμένοι αξιωματούχοι διοικούσαν αντί των εκλεγμένων αξιωματούχων μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2019.

Οι αρχηγοί Adnan Selçuk Mızraklı (Ντιγιαρμπακίρ), Ahmet Türk (Mardin) και Bedia Özgökçe Ertan (Van), που είναι όλοι εκπρόσωποι του, κουρδικής βάσης, αριστερού κόμματος του HDP, είναι οι πρώτοι που εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2019.

Δέκα πρώην βουλευτές του HDP και 46 συν-δημάρχοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, ως αποτέλεσμα διώξεων στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών νόμων. Τον Νοέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων διερεύνησε την κράτηση του πρώην συμπροέδρου του HDP Selahattin Demirtaş, της πρώτης από τις παραπάνω υποθέσεις που έφτασαν στο δικαστήριο, διαπιστώνοντας τελικά ότι η κράτηση εκκινούσε από πολιτική σκοπιμότητα και αποτελούσε κατάφωρη επίθεση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση του «επιδιώκει τον επικρατέστερο, μεταγενέστερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία των πολιτικών συζητήσεων». Παρά την απόφαση, ο Σελαχάτιν Ντεμίρτας παραμένει στη φυλακή.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.