ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου 2019, 12:27Εκτύπωση
Οι αιγυπτιακές αρχές συνεχίζουν την χρήση αυθαίρετων και εκτεταμένων περιοριστικών όρων με σκοπό να τιμωρήσουν περαιτέρω ειρηνικούς ακτιβιστές/ριες, υποχρεώνοντας τους να διανυκτερεύουν σε συνωστισμένα αστυνομικά κελιά μετά την αποφυλάκισή τους.

Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του οργανισμού, άνθρωποι που έχουν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους αναγκάζονται να παραμείνουν έως και 12 ώρες σε αστυνομικά τμήματα χωρίς κάποια εξήγηση για τον λόγο που δεν επιτρέπεται να γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι αστυνομικοί αρνούνται στους περισσότερους/ες επισκεπτήριο και πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της αυθαίρετης κράτησης.  Βρίσκονται παρατημένοι/ες σε συνωστισμένους χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό και περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

«Οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν τους περιοριστικούς όρους αποφυλάκισης ως κατασταλτική τακτική με στόχο τον εκφοβισμό και την φίμωση ειρηνικών ακτιβιστών/ριων μετά την αποφυλάκισή τους». 

Αυτά τα μέτρα καταστολής, όχι μόνο παραβιάζουν τα δικαιώματα των διαδηλωτών/ριων στην ελευθερία κυκλοφορίας, έκφρασης, ειρηνικής συνάθροισης και συνεταιρισμού, αλλά πιθανόν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, ή άλλων ειδών κακομεταχείριση, καταναγκαστικής εργασίας, και εκμετάλλευσης.
Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Η οργάνωση γνωρίζει για πάνω από 400 άτομα που βρίσκονται αυτή την στιγμή αποφυλακισμένοι/ες με περιοριστικούς όρους μετά την καταδίκη τους σε πέντε κατάφωρα άδικες μαζικές δίκες. Εκατοντάδες ακόμα, οι οποίοι/ες καταδικάστηκαν στις προαναφερόμενες δίκες, βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση και είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι/ες με παρόμοια αυθαίρετους και υπερβολικά σκληρούς περιοριστικούς όρους αποφυλάκισης.

Αυτά τα μέτρα αφορούν και κρατούμενους/ες συνείδησης, οι οποίοι/ες βρέθηκαν υπό κράτηση λόγω της ειρηνικής συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις ή λόγω του δημοσιογραφικού τους έργου, και που δεν θα έπρεπε να βρίσκονταν στη φυλακή ευθύς εξαρχής.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας επίσης αποκαλύπτει ότι οι αιγυπτιακές αρχές εκφοβίζουν τις οικογένειες των πρώην κρατούμενων με απειλές κράτησης, εάν οι συγγενείς τους δε συμμορφωθούν με τους καταχρηστικούς περιοριστικούς όρους.  

«Οι δρακόντειοι περιοριστικοί όροι παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελεύθερη κίνηση και επικοινωνία με τον έξω κόσμο όσο βρίσκονται σε (ολονύχτια) κράτηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως,» είπε η Magdalena Mughrabi.

Τα ευρήματα της οργάνωσης επίσης υποδεικνύουν πως οι όροι αυτοί έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα των αποφυλακισμένων να ζήσουν μια κανονική ζωή, περιορίζοντας την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην εργασία, την εκπαίδευση, την οικογενειακή και ιδιωτική ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιοριστικοί όροι παρεμποδίζουν επίσης την άσκηση του δικαιώματος σε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Μεταξύ εκείνων που έχουν έρθει αντιμέτωποι/ες με αυτούς τους περιοριστικούς όρους βρίσκονται και πολιτικοί ακτιβιστές/ριες συμπεριλαμβανομένου του Ahmad (μη-πραγματικό όνομα), ο οποίος ανέφερε ότι δέχτηκε επανειλημμένες απειλές από αστυνομικούς κατά διάρκεια της ολονύκτιας κράτησής του με σκοπό να τον εξαναγκάσουν να γίνει πληροφοριοδότης. Είπε επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί, αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον απείλησαν με ηλεκτροπληξία, ενώ ανανέωσαν την κράτηση του αρκετές φορές.

Η χρήση σκληρών περιοριστικών όρων είναι ένας ακόμα μηχανισμός μέσω του οποίου οι αιγυπτιακές αρχές επιδιώκουν να παγιώσουν την σιδερένια τους πυγμή στην εξουσία, με σκοπό να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας.

Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Αντί να καταφεύγουν σε αισχρές αστυνομικές τακτικές με σκοπό την ενίσχυση της εξουσίας τους, οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τη χρήση αυθαίρετων και εκτεταμένων περιοριστικών όρων και να διερευνήσουν επειγόντως και αποτελεσματικά όλους τους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων καθώς και καταναγκαστικής εργασίας στα αστυνομικά τμήματα..

Μεταξύ άλλων πολιτικών ακτιβιστών/ριών οι οποίοι υποβάλλονται σε σκληρούς περιοριστικούς όρους  είναι ο Alaa Abed El-Fattah, μηχανικός λογισμικού 38 ετών, ο Ahmad Maher, 39χρονος ηγέτης του κινήματος της 6ης Απριλίου και ο Mohamed Adel, επίσης συνιδρυτής του κινήματος της  6ης Απριλίου, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή λόγω της συνέχισης του ακτιβισμού του και της δραστηριότητας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού αποφυλακίστηκε, και ενώ ήταν υπό περιοριστικούς όρους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.