ΙΣΡΑΗΛ/ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ HUMAN RIGHTS WATCH
Η Διεθνής Αμνηστία συμμετέχει στην προσφυγή του Human Rights Watch (HRW) ενάντια στις Ισραηλινές δικαστικές αρχές με θέμα την αμφισβήτηση της νομιμότητας της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάκληση της άδειας εργασίας του Διευθυντή Ισραήλ και Παλαιστίνης του HRW, όπως δήλωσε η οργάνωση.
Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου (District Court) της Ιερουσαλήμ η οποία επιβεβαιώνει την απόφαση των αρχών να εκδιώξουν τον Omar Shakir συνιστά έναν παράλογο και δυσανάλογο περιορισμό των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία σε μια πρόταση amicus curia που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Το δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να εκδικάσει την υπόθεση στις 25 Ιουλίου 2019.
H απόφαση των ισραηλινών αρχών να απελάσουν τον Omar Shakir είναι ένα συντριπτικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα και στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στους ακτιβιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κοινωνία των πολιτών για το σημείο στο οποίο προτίθενται να φτάσουν στην προσπάθειά τους να σιωπήσουν εκείνους και εκείνες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα
Saleh Higazi, Αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία.
«Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ανατρέψει την εντολή απέλασης του Ομάρ Σακίρ».
Στις 7 Μαΐου 2018, το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ ανακάλεσε την άδεια εργασίας του Omar Shakir επικαλούμενο μια τροποποίηση του 2017 του νόμου περί εισόδου στο Ισραήλ, η οποία αρνείται την είσοδο στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) σε οποιονδήποτε υποστηρίζει ή καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ όπως ορίζεται στο νόμο του 2011 «κατά του μποϊκοτάζ». Οι ισραηλινές αρχές διέταξαν τον Omar Shakir να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 14 ημερών.
«Η έκκληση στις εταιρείες να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να τηρούν τις Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια έκκληση που είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνουν το Human Rights Watch και ο Omar Shakir, προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κίνηση των αρχών να τον τιμωρήσουν για το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια ενέργεια που κανείς θα περίμενε μόνο από καταπιεστικές κυβερνήσεις,» είπε ο Saleh Higazi.
Το Human Rights Watch αμφισβήτησε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, το οποίο ανέστειλε τη διαταγή απέλασης μέχρι να κλείσει η υπόθεση.
Ωστόσο, στις 16 Απριλίου 2019, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ επικύρωσε τη διαταγή απέλασης και έδωσε στον Omar Shakir προθεσμία μέχρι την 1η Μαΐου 2019 να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Omar Shakir και το Human Rights Watch άσκησαν προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ και ζήτησαν επίσης από το δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα παραμονής του Omar Shakir στο Ισραήλ μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, η οποία έγινε δεκτή.
Οι δημόσιες εκκλήσεις του Omar Shakir και του Human Rights Watch προς τις επιχειρήσεις με στόχο να σέβονται το διεθνές δίκαιο αποτελούν μέρος του ειρηνικού έργου τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Saleh Higazi
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του επί της υπόθεσης στις 25 Ιουλίου 2019.
Ιστορικό
Ο «νόμος κατά του μποϊκοτάζ» του 2011, γνωστός επίσημα ως ο Νόμος για την Πρόληψη των Ζημιών στο Κράτος του Ισραήλ μέσω του Μποϊκοτάζ, καθιστά πολιτικό αδίκημα την κλήση οποιασδήποτε οντότητας σε μποϋκοτάζ λόγω της σχέσης της με το Ισραήλ ή σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και των φορέων που λειτουργούν σε παράνομους εποικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Μια τροποποίηση του 2017 του νόμου περί εισόδου στο Ισραήλ απαγορεύει τη χορήγηση άδειας εισόδου στο Ισραήλ (και ως εκ τούτου στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη που βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο) σε όποιον/α έχει εν γνώσει του δημοσιεύσει ή λειτουργεί στα πλαίσια οργανισμού ο οποίος εν γνώσει του δημοσίευσε έκκληση σε μποϊκοτάζ, όπως ορίζεται από τον νόμο του 2011.
Τόσο ο Νόμος για την Πρόληψη Ζημιών στο Κράτος του Ισραήλ Μέσω Μποϊκοτάζ το 2011 όσο και η τροποποίηση του Νόμου περί Εισόδου στο Ισραήλ του 2017 παραβιάζουν τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν λαμβάνει θέση σχετικά με την εκστρατεία για το Μποϊκοτάζ, την Απόσυρση Επενδύσεων και τις Κυρώσεις (Boycott, Divestment and Sanctions campaign) και δεν έχει ποτέ καλέσει σε ή υιοθετήσει συγκεκριμένα μποϋκοτάζ. Εναπόκειται στα άτομα και στις οργανώσεις να καθορίσουν ποιες ειρηνικές στρατηγικές θα χρησιμοποιήσουν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποστήριξη των μποϊκοτάζ, της απόσυρσης επενδύσεων και των κυρώσεων είναι μια μορφή ελεύθερης έκφρασης και πρέπει να προστατευθεί. Οι υπέρμαχοι των μποϊκοτάζ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να προωθούν τις εκστρατείες τους χωρίς τον φόβο παρενόχλησης, απειλών δικαστικών διώξεων, ή άλλων μέτρων που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.