ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2019, 13:07Εκτύπωση

Ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας από τη Συρία είναι αποκλεισμένος στη ζώνη ‘τράνζιτ’ [ζώνη διέλευσης] στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εδώ και πάνω από έξι εβδομάδες και είναι εκτεθειμένος σε επικείμενο κίνδυνο απέλασης. Πρέπει να του δοθεί πρόσβαση στην Τουρκική Επικράτεια, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Mohamed Ajlani Younes ζει στο αεροδρόμιο χωρίς πρόσβαση σε επαρκές φαγητό, φως του ηλίου και καθαρό αέρα, από τις 26 Μαΐου.

Καθώς εκατομμύρια επιβάτες διέρχονται από το νεοσύστατο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης , το μόνο που μπορεί να κάνει ο Mohamed Ajlani Younes είναι να παρατηρεί και να περιμένει.

Adriana Tidona, Amnesty International

 

«Ο Mohamed δεν έχει πουθενά να κοιμηθεί ή να πλυθεί και μέχρις στιγμής επιβιώνει με σάντουιτς , νερό και χυμό . Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία του. Οι Τουρκικές Αρχές πρέπει αμέσως να του επιτρέψουν να εισέλθει στη Τουρκία και να του παρέχουν την πρέπουσα βοήθεια ως αιτούντα ασύλου.»

Ο Mohamed βρίσκεται εκτεθειμένος στον κίνδυνο της επερχόμενης απέλασης προς το Λίβανο, κάτι που θα μπορούσε να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο, καθώς από εκεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταλεί πίσω στην Συρία όπου και θα βρεθεί σε κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Adriana Tidona, Διεθνής Αμνηστία

 

Ενώ δεν έχει βγει πόρισμα για την αίτηση ασύλου του Mohammed στην Τουρκία, καθώς και καμία επίσημη απόφαση απέλασης του από την χώρα, έχουν γίνει δύο προσπάθειες απέλασής του στο Λίβανο. Από εκεί θα μπορούσε να απελαθεί στην Συρία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Mohamed Ajlani Younes αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Συρία το 2012 και μετακόμισε στο Λίβανο, όπου έζησε στο στρατόπεδο προσφύγων Shatila με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, που συνεχίζουν να διαμένουν εκεί. Μετά την αποχώρησή του από το Λίβανο, στις 26 Μαΐου 2019 τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επειδή, υποτίθεται, ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο και του αρνήθηκε η είσοδός στην Τουρκία.

Στις 28 Μαΐου υπέβαλε αίτηση για άσυλο στην Τουρκία εκφράζοντας τους φόβους του για την επιστροφή του στο Λίβανο. Οι αιτούντες άσυλο δεν θα πρέπει να τιμωρούνται για παράνομη είσοδο σε μια χώρα στην οποία ζητούν προστασία, εφόσον αυτοί παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση στις αρχές.

Η Διεθνής Αμνηστία, σε μία πρόσφατη έκθεση, καταγράφει τις για επιδεινωμένες συνθήκες και την αυξανόμενη εχθρότητα στο Λίβανο εναντίον των Σύριων προσφύγων και πιστεύει ότι το περιβάλλον που δημιουργούν οι αρχές του Λιβάνου τους αναγκάζει να επιστρέψουν στη Συρία, παραβιάζοντας έτσι τις υποχρεώσεις του Λιβάνου, βάσει της αρχής της μη επαναπροώθησης που απαγορεύει τη μεταφορά ατόμων σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε μια επείγουσα δράση για τον Mohammed εδώ: https://www.amnesty.org/en/documents/eur44/0670/2019/en/

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.