ΠΟΛΩΝΙΑ: ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2019, 13:41Εκτύπωση

Δικαστές, οι οποίοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν την ανεξαρτησία του πολωνικού δικαστικού κλάδου από κυβερνητικές παρεμβάσεις, υπόκεινται σε σοβαρή παρενόχληση μέσω διαδικτύου καθώς και στην δουλειά τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας

Οι Πολωνικές αρχές διεξάγουν ένα κυνήγι μαγισσών κάνοντας παρασκηνιακές προσπάθειες να εκφοβίσουν καθώς και να σπιλώσουν την φήμη των πολωνών δικαστών που εναντιώθηκαν θαρραλέα στην πολιτική καπηλεία του δικαστικού κλάδου. Αυτή η παρενόχληση πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Barbora Cernsusakova, Περιφερειακή Αναλύτρια στην Διεθνή Αμνηστία.

Η έκθεση «Πολωνία: Ελεύθερα Δικαστήρια, Ελεύθεροι Άνθρωποι», καταγράφει πώς από το τέλος του 2015, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει μια σειρά από νομικά και δικαστικά μέτρα τα οποία έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία του δικαστικού κλάδου. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται η πολιτικοποίηση του ορισμού των δικαστών, η χορήγηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης της δυνατότητας να ορίζει και να απολύει Προέδρους και Αντιπροέδρους δικαστηρίων και ο εξαναγκασμός δικαστών του Αρείου Πάγου να αποσυρθούν. Η κυβέρνηση, επίσης, χρησιμοποιεί ως όπλο πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον δικαστών οι οποίοι έχουν διαφωνήσει με της «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης, που διακινδυνεύουν τη δουλειά τους. 

Δικαστές παρενοχλούνται μέσω διαδικτύου καθώς και στην πραγματική ζωή

Η διάβρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας έχει επιφέρει συνέπειες για δικαστές οι οποίοι έχουν εναντιωθεί σε αυτήν.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τον Δικαστή Waldemar Żurek, πρώην εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου του Δικαστικού Κλάδου, ο οποίος έχει υποστεί χρόνιο εκφοβισμό και παρενόχληση μετά την δημόσια κριτική του για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ο Δικαστής Zurek έχει υποβληθεί σε αδικαιολόγητες πειθαρχικές ενέργειες από διάφορες αρχές, οι οποίες έφτασαν σε σημείο ακόμα και να στοχοποιήσουν την οικογένειά του για άλλων ειδών έρευνες. Έχει δεχτεί γράμματα μίσους, υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και έχει υποστεί μία εκστρατεία σπίλωσης του ονόματός του στην εθνική τηλεόραση.

Η διαδικτυακή παρενόχληση δικαστών έχει συγκεκριμένες συνέπειες, με ανώνυμους λογαριασμούς στο Twitter να στοχοποιούν κεντρικά πρόσωπα.

Ένας τέτοιος λογαριασμός δημοσίευε συστηματικά tweets που στοχοποιούσαν δικαστές, συχνά γυναίκες δικαστικούς, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί ενάντια στην κυβέρνηση. Ο λογαριασμός αυτός στο παρελθόν είχε ανεβάσει απόρρητες και ήμι-απόρρητες πληροφορίες, κάτι που έχει προκαλέσει καχυποψίες πως ο λογαριασμός αυτός είναι με κάποιο τρόπο συνδεδεμένος με την κυβέρνηση. Παραδείγματος χάρη, στις 3 Απριλίου 2019, την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την τρίτη διαδικασία (παραβίασης) ενάντια στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας, ο λογαριασμός δημοσίευσε ένα snapshot μιας απόρρητης προειδοποιητικής επιστολής που είχε σταλεί στην Πολωνική κυβέρνηση από την ΕΕ.

Παρενοχλήθηκαν γιατί υποστήριξαν διαδηλωτές

Η Διεθνής Αμνηστία, μίλησε, επιπλέον, με δικαστές που ήταν θύματα παρενόχλησης αφού εκδώσαν αποφάσεις ο οποίες υποστήριζαν τα δικαιώματα ειρηνικών διαδηλωτών.

Μια γυναίκα, η οποία μίλησε σε μια συγκέντρωση σχετικά με την καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και τις απειλές που αντιμετωπίζει ο δικαστικός κλάδος, είπε «Έχω εκνευριστεί πάρα πολύ με τη γαμ…… κατάσταση στην χώρα μου». Στη συνέχεια αντιμετώπισε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος λόγω χρήσης «υβριστικής γλώσσας» δημοσίως

Ο Slawomir Jeksa, δικαστής στο τοπικό δικαστήριο του Poznan, αποφάνθηκε πως η γυναίκα αυτή δεν είχε πράξει κάποιο αδίκημα, καθώς μιλούσε στο πλαίσιο μιας συγκέντρωσης, όπου τα όρια της ελευθερίας του λόγου είναι «αυτομάτως πιο ευρεία». Έκανε επίσης και κάποια σχόλια σε σχέση με τα όσα είχε πει η διαδηλώτρια κατά τη διάρκεια της ομιλίας της [για την απειλή που αντιμετωπίζει ο δικαστικός κλάδος]. Αμέσως μετά, ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας άνοιξε έρευνα στον δικαστή Jeksa, ο οποίος αναφερόμενος στην απόφαση του δήλωσε ότι ήταν «έκφραση πολιτικής άποψης».

Επιπλέον, αρκετοί δικαστές, που ζήτησαν νομικές συμβουλές από το υψηλότερο δικαστήριο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ (Court of Justice of the EU), τώρα ερευνώνται από τον εισαγγελέα. Ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας ανέκρινε την Ewa Maciejewska, δικαστή στην πόλη Lodz, η οποία είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο να ξεκαθαρίσει αν οι νέες πειθαρχικές διαδικασίες συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οι δικαστές αντεπιτίθενται

Αντιμέτωποι/ες με τέτοια παρενόχληση, οι δικαστές έχουν δώσει δείγματα αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους. Μετά την έκδοση μιας αδικαιολόγητης αυστηρής επίπληξης από ένα πειθαρχικό επιμελητήριο, με στόχο την δικαστή Alina Czubieniak , η οποία απόφαση διέταζε την επανεξέταση μιας απόφασης κράτησης, δικαστές σε πάνω από 20 δικαστήρια στην Πολωνία σήκωσαν πανό με την φράση «Δεν μπορείτε να μας εκφοβίσετε».

Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η αλληλεγγύη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με καινούρια κύματα παρενόχλησης. Τον Απρίλιο, πρόεδρος τοπικού δικαστηρίου στο Olsztyn,  ο οποίος είχε διοριστεί μετά τη «μεταρρύθμιση», κάλεσε την αστυνομία σχετικά με μία ομάδα δικαστών οι οποίοι εκείνη την στιγμή οργάνωναν μια πικετοφορία αλληλεγγύης στην πόλη.

Οι δικαστές οφείλουν να υπηρετούν τον νόμο χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση της Πολωνίας οφείλει να σταματήσει άμεσα όλες τις πειθαρχικές διαδικασίες ενάντια δικαστών και εισαγγελέων, με βάση της νόμιμες αποφάσεις τους και ειρηνικές διαδηλώσεις, καθώς και να σταματήσει την χρήση πειθαρχικών μέτρων ως μέσο ελέγχου του δικαστικού κλάδου στο μέλλον. 
Barbora Cernsusakova, Περιφερειακή Αναλύτρια στην Διεθνή Αμνηστία.

«Ο κανόνας δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ΕΕ. Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν εκκλήσεις στην Πολωνία, ώστε να σταματήσει άμεσα τις παραβιάσεις αυτών των θεμελιωδών αρχών και να αναγκαστεί να λογοδοτήσει αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.