ΛΙΒΥΗ: Η ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρέπει να διεξαγάγει επείγουσα έρευνα σχετικά με την απεχθή επίθεση σε μεταναστευτικό κέντρο κράτησης στη Tajoura που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Τρίπολης στη Λιβύη, εκεί όπου τουλάχιστον 40 πρόσφυγες και μετανάστες/ριες σκοτώθηκαν και περισσότεροι/ες από 80 τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Αυτή η θανατηφόρα επίθεση που έπληξε ένα κέντρο κράτησης όπου τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες/ριες ήταν υπό κράτηση και άρα παγιδευμένοι/ες χωρίς κανένα μέσο διαφυγής και των οποίων η θέση ήταν γνωστή προς όλες τις εμπόλεμες πλευρές, πρέπει να διερευνηθεί ανεξάρτητα ως έγκλημα πολέμου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να διερευνήσει αμέσως την πιθανότητα να αποτελούσε άμεση επίθεση εναντίον αμάχων», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία.
«Αυτή η βίαιη σφαγή είναι επίσης μια αποκρουστική υπενθύμιση των θανατηφόρων συνεπειών των ανάλγητων μεταναστευτικών πολιτικών της Λιβύης και της Ευρώπης. Η συνεργασία τους για την εξάλειψη των εισροών μεταναστών/ριών και προσφύγων σημαίνει ότι αντί να προσφέρονται ασφαλή δρομολόγια εξόδου από τη χώρα, χιλιάδες άτομα που έχουν παραπεμφθεί στην κεντρική Μεσόγειο επιστρέφονται στη Λιβύη, όπου φυλακίζονται αυθαίρετα σε κέντρα στα οποία υποβάλλονται σε βασανιστήρια και είναι εκτεθειμένοι/ες σε θανάσιμους κινδύνους.»
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί από τη χθεσινή επίθεση στο μεταναστευτικό κέντρο κράτησης. Αλλά ακόμη και η αρχική έκθεση διπλασιάζει τον αριθμό των θανάτων των αμάχων από τότε που ξεκίνησε, στις 4 Απριλίου 2019, η επίθεση από τον αυτοανακηρυγμένο Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με στόχο να πάρουν τον έλεγχο, από την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας της Τρίπολης (GNA), σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτή η επίθεση πρέπει να προκαλέσει ντροπή σε τέτοιο βαθμό ώστε να λάβουν άμεση δράση για να απομακρύνουν τους μετανάστες/ριες και τους πρόσφυγες από ενεργές περιοχές σύγκρουσης όπου η ζωή τους κινδυνεύει, και να τερματίσουν τη σκληρή πρακτική αυθαίρετης κράτησης μεταναστών/ριών».
Το πρωί, η Διεθνής Αμνηστία μίλησε σε τρεις πρόσφυγες που κρατήθηκαν στη Tajoura και επέζησαν της επίθεσης. Ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία δήλωσε ότι η πρώτη αεροπορική επίθεση χτύπησε ένα υπόστεγο ενός κέντρου κράτησης, στη συνέχεια, μόλις πέντε λεπτά αργότερα, μια διαδοχική δεύτερη επίθεση έπληξε τον χώρο στέγασης των ανδρών στο κέντρο. Μετά την επίθεση, έως και 300 μετανάστες/ριες και πρόσφυγες – μερικοί/ές από τους οποίους/ες επιστράφηκαν στη Λιβύη αφού αναχαιτίστηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες - βγαίνουν τώρα στους δρόμους της Tajura, φοβισμένοι/ες και περιμένοντας επείγουσα βοήθεια.
Η οργάνωση έχει αναλύσει και επαληθεύσει τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τη σκηνή της επίθεσης, τοποθετώντας τα γεωγραφικά στο κέντρο κράτησης μετανάστευσης στην Tajura, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση για την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης υπό το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης. Μια φωτογραφία από τον χώρο στέγασης των ανδρών δείχνει ένα μεγάλο κρατήρα, αρκετά μέτρα σε διάμετρο, που είναι συμβατός με ζημιά που έχει προκληθεί από βόμβα που έπεσε από τον αέρα.
Eνώ μένει να διαπιστωθεί ποιος είναι πίσω από αυτή την επίθεση, αυτή την εβδομάδα οι εκθέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του LNA έλαβαν πρόσφατα μαχητικά F-16. Τέτοια αεριωθούμενα αεροσκάφη είναι ικανά να εκτελούν αεροπορική έφοδο τη νύχτα με μεγαλύτερες βόμβες που θα προκαλούσαν ζημιά αυτού του τύπου.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει κατ 'επανάληψη καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη να προστατεύσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες από επιθέσεις και να τους απομακρύνουν από περιοχές ενεργών συγκρούσεων και στρατιωτικών στόχων.
Η έρευνα της οργάνωσης αναδεικνύει ότι μια αποθήκη, που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση όπλων, βρίσκεται στην ίδια έδρα όπως και το κέντρο κράτησης στην Tajoura. Μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε στρατιωτικό όχημα σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το κέντρο κράτησης στην Tajoura στις 7 Μαΐου, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε τις αρχές της Λιβύης ότι έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή προσφύγων και μεταναστών/ριών με την αυθαίρετη κράτηση τους κοντά σε στρατιωτικούς στόχους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε επίσης την επείγουσα μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών/ριών για λόγους ασφαλείας από κέντρα κράτησης που βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όλα τα συμβαλλόμενα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις με στόχο να μειώσουν τους κίνδυνους, με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα, αναβάλλοντας ή ακυρώνοντας μια επίθεση. Ακόμη και αν η στρατιωτική αποθήκη ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της επίθεσης, ο μεγάλος αριθμός αμάχων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή θα έκανε την επίθεση να θεωρηθεί παράνομη. Τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, από τις εκβάσεις των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής εγκατάστασης στρατιωτικών στόχων, όπως χώρων αποθήκευσης όπλων, κοντά σε περιοχές άμαχων πολιτών.
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαίωσε επίσης ότι ορισμένοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να εργαστούν στη στρατιωτική περιοχή στην Tajoura ενάντια στη θέλησή τους - και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
«Αυτή η επίθεση θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης προς τα κράτη της ΕΕ να σταματήσουν τις αναίσχυντες πολιτικές τους, οι οποίες δίνουν μέρος του ελέγχου της μετανάστευσης στη Λιβύη στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών/ριών που φθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Δεν μπορούν πλέον να παραβλέπουν τις απάνθρωπες συνθήκες, τα βασανιστήρια, τους βιασμούς και τις άλλες μορφές κακοποίησης προς πρόσφυγες και μετανάστες/ριες ή ακόμη την αποτυχία τους να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες ώστε να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος προσφέροντας επαρκείς χώρους επανεγκατάστασης», δήλωσε η Magdalena Mughrabi.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν επειγόντως ασφαλείς διαδρομές από τη Λιβύη για πρόσφυγες και μετανάστες/ριες που έχουν παγιδευτεί στη χώρα και να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο δεν θα επιστρέφονται στη Λιβύη».
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη τροφοδοτούν παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, στη μάχη στην Τρίπολη, η οποία μαίνεται από τις 4 Απριλίου. Περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, το ηλεκτρικό ρεύμα επανειλημμένα πέφτει και οι αδιάκριτες επιθέσεις πυραύλων και πυροβολικού έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές πολιτών.