ΛΙΒΥΗ: ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Οι ζωές και η ασφάλεια 1.2 εκατομμυρίων πολιτών, στην Τρίπολη της Λιβύης, έχουν τεθεί σε κίνδυνο, καθώς τα αντιμαχόμενα μέρη χρησιμοποιούν μια σειρά «έξυπνων όπλων» που εισάγονται στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καθώς κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο για τους τρεις μήνες από την έναρξη της μάχης.
Η κλιμάκωση της βίας από τις 4 Απριλίου, έχει αναγκάσει περισσότερους από 100.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ είχε σαν συνέπεια τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για μεγάλες περιόδους κάθε μέρα - επηρεάζοντας την υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες σε πολλά μέρη της πόλης. Οι πύραυλοι και ο στρατός ξηράς συχνά έχουν ως στόχο κατοικημένες περιοχές, μακριά από την πρώτη γραμμή μάχης, και συχνά παρεμποδίζουν τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης που παραμένει το μόνο που βρίσκεται σε λειτουργία.
Το εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ έχει ως στόχο να προστατεύσει τους πολίτες στη Λιβύη. Όμως, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, μεταξύ άλλων, το παραβιάζουν στην πράξη, με την παροχή περίπλοκων τεθωρακισμένων οχημάτων, αεροσκαφών, καθοδηγούμενων πυραύλων και άλλων όπλων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για την επιβολή του εμπάργκο και τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν να τρομοκρατούν τον άμαχο πληθυσμό».
Ιστορικό
Ένοπλες συγκρούσεις στην Τρίπολη και γύρω από την Τρίπολη κλιμακώνονται στις 4 Απριλίου 2019, όταν δυνάμεις από τον αυτοανακηρυγμένο Εθνικό Στρατό της Λιβύης, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλιφά Χάφταρ, ξεκίνησαν μια επίθεση για να καταλάβουν την πόλη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης
Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση, τόσο μέσω πηγών που βρίσκονται στο επίκεντρο όσο και μέσω ανάλυσης εμπεριστατωμένου υλικού σε μορφή βίντεο και δορυφορικών εικόνων, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε και τις δύο πλευρές να παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο - συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου - με αναίτιες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και επιθέσεις ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών/ριών και προσφύγων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε πλήρες εμπάργκο όπλων, για τις προμήθειες όπλων προς και από τη Λιβύη τον Φεβρουάριο του 2011 (Res 1970). Από τον Ιούνιο του 2016 (Res 2292), το Συμβούλιο Ασφαλείας εξουσιοδότησε τα κράτη μέλη να επιθεωρήσουν πλοία στην ανοικτή θάλασσα από τις ακτές της Λιβύης που θεωρείται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.