ΛΙΒΥΗ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
Με αφορμή την είδηση ότι περισσότεροι από 700 πρόσφυγες και μετανάστες/στριες στη Λιβύη είχαν παγιδευτεί σε κέντρο κράτησης στο Qasr bin Ghasher, κοντά σε εκτεταμένες ένοπλες συγκρούσεις στην Τρίπολη, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Magdalena Mughrabi δήλωσε:
«Η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους μετανάστες/στριες και τους/τις πρόσφυγες από αυτά τα τρομακτικά κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται παράνομα και αντιμετωπίζουν αποτρόπαιη κακοποίηση και βασανιστήρια. Οι αρχές πρέπει να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και άλλα βασικά είδη εν μέσω της κλιμακούμενης βίας στην Τρίπολη και γύρω από αυτήν.
Η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους μετανάστες/στριες και τους/τις πρόσφυγες από αυτά τα τρομακτικά κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται παράνομα και αντιμετωπίζουν αποτρόπαιη κακοποίηση και βασανιστήρια.
«Υποστηρίζοντας ενεργά τις αρχές της Λιβύης στον τερματισμό των θαλάσσιων διαβάσεων και την κράτηση ανθρώπων στη Λιβύη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμβάλλει στην αναζωπύρωση αυτής της κρίσης. Η ανανεωμένη σύγκρουση στην Τρίπολη δείχνει και πάλι πόσο σημαντικό είναι για τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξασφαλίσουν ασφαλείς διαδρομές από τη Λιβύη για μετανάστες/στριες και πρόσφυγες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους προς την Λιβυκή Ακτοφυλακή, η οποία έχει επιστρέψει στη Λιβύη αμέτρητους μετανάστες/στριες και πρόσφυγες, όπου αντιμετωπίζουν αυθαίρετη κράτηση επ’ αόριστον, βασανιστήρια, εκβιασμούς και σεξουαλική βία, ανάμεσα σε άλλες σοβαρές παραβιάσεις».
Η ανανεωμένη σύγκρουση στην Τρίπολη δείχνει και πάλι πόσο σημαντικό είναι για τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξασφαλίσουν ασφαλείς διαδρομές από τη Λιβύη για μετανάστες/στριες και πρόσφυγες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους προς την Λιβυκή Ακτοφυλακή, η οποία έχει επιστρέψει στη Λιβύη αμέτρητους μετανάστες/στριες και πρόσφυγες, όπου αντιμετωπίζουν αυθαίρετη κράτηση επ’ αόριστον, βασανιστήρια, εκβιασμούς και σεξουαλική βία, ανάμεσα σε άλλες σοβαρές παραβιάσεις
Magdalena Mughrab
Ιστορικό:
Στις 4 Απριλίου, ο αυτοανακηρυγμένος Εθνικός Στρατός της Λιβύης, υπό την εντολή του στρατηγού Khalifa Haftar, ξεκίνησε επιθέσεις για να πάρει την Τρίπολη υπό τον έλεγχό του. Από τότε οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί μεταξύ των δυνάμεων του και των ταγμάτων που τάσσονται με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.
Περίπου 3.000 μετανάστες/στριες και πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι/ες σε κέντρα κράτησης στο Abu Salim, Gharyan και Qasr bin Ghasher, κοντά στις μάχες. Μέχρι σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τη μετεγκατάσταση 150 προσφύγων από το κέντρο κράτησης του Ain Zara στην Υπηρεσία Συγκέντρωσης και Αναχώρησης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι οι προσπάθειές της να εξασφαλίσει πρόσθετες μετακινήσεις προσφύγων από άλλα κέντρα κράτησης, έχουν παρεμποδιστεί από προκλήσεις σε ζητήματα πρόσβασης και ασφάλειας.
Τουλάχιστον 18.250 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από ένοπλες συγκρούσεις με 48 απώλειες αμάχων που επιβεβαιώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων 13 σκοτωμένων πολιτών και άλλων τραυματιών.
Την Παρασκευή 12 Απριλίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε επείγουσα έκκληση ζητώντας την άμεση απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών/στριών από κέντρα κράτησης ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας.
Η Λιβυκή Ακτοφυλακή έχει επιστρέψει τουλάχιστον 19 πρόσφυγες και μετανάστες/στριες μετά το ξέσπασμα βίας στην Τρίπολη.