GAME OF THRONES VS. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: 5 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2019, 13:20Εκτύπωση

Ο πολυαναμενόμενος όγδοος κύκλος του Game of Thrones άρχισε τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Η σειρά σοκάρει τους θεατές και γεννά αντιπαραθέσεις με την ωμή βία, ιδιαίτερα κατά των γυναικών. Ωστόσο, πολλές πτυχές της πραγματικής ζωής ανά τον κόσμο σήμερα είναι χειρότερες από τον μυθικό κόσμο του Westeros.

[προειδοποίηση για spoilers: αποκαλύπτονται πλευρές της πλοκής μέχρι το τέλος του δεύτερου κύκλου]

1. ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Το Game of Thrones ξεκινά με τον Άρχοντα του Βορρά Ned Stark να εκτελεί έναν ερημίτη. Δεδομένου ότι κανένας χαρακτήρας δεν είναι ασφαλής στη σειρά, ο ίδιος αποκεφαλίζεται από τον δεσποτικό βασιλιά Joffrey επτά επεισόδια αργότερα.

Ο Ned ξεκινά για μια εκτέλεση. Ο αποχρωματισμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη Σαουδική Αραβία. Photo Credits: HBO / Sky Atlantic

 

Παρά τις πολλές εκτελέσεις, το Wasteros ωχριά σε σύγκριση με τις 690 εκτελέσεις, που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία παγκοσμίως το 2018 – ένα νούμερο που δεν συμπεριλαμβάνει τις χιλιάδες εκτελέσεις, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν λάβει χώρα στην Κίνα.

Οι μέθοδοι εκτέλεσης σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τη θανατηφόρα ένεση και το κρέμασμα, ενώ ο αποκεφαλισμός εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας 2018 για τη Θανατική Ποινή εδώ.

2. ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Τα περισσότερα παραδείγματα σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης στο Game of Thrones θα μπορούσαν να έχουν λάβει έμπνευση από την πραγματική ζωή. Το 2019, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε διάφορες πρακτικές βασανιστηρίων που θυμίζουν τις σκηνές βασανιστηρίων του Theon Greyjoy σε όλη τη δεύτερη σεζόν: ξυλοδαρμοί και βιασμοί (Λιβύη), καταθέσεις μετά από εξαναγκασμό (Βενεζουέλα) ή ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα των παιδιών (Αίγυπτος). Μόλις αυτό το μήνα, άρχισαν να εφαρμόζονται στο Μπρουνέι Νταρουσσαλάμ σκληρές και απάνθρωπες τιμωρίες, όπως ο θάνατος με λιθοβολισμό ως ποινή για τις ομόφυλες σεξουαλικές πράξεις ή ο ακρωτηριασμός ως ποινή για ληστεία.

To γδάρσιμο των  ανθρώπων ενώ ζουν, είναι μια οικογενειακή παράδοση των Boltons. Στη Σαουδική Αραβία, ο blogger Raif Badawi ζει υπό ποινή μαστιγώματος από το 2014. Photo Credits: HBO / Sky Atlantic

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει βασανιστήρια και άλλες μορφές κακοποίησης στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, από ξυλοδαρμούς και βιασμούς μέχρι χρήση σκύλων για τον εκφοβισμό των θυμάτων.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εκστρατεία Stop Torture της Διεθνούς Αμνηστίας.

3. ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ και άλλες μορφές ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το Game of Thrones επικρίνεται για τον τρόπο που απεικονίζει τις γυναίκες και τη σεξουαλική βία. Οι γυναίκες βιάζονται, εξαναγκάζονται σε σεξουαλική δουλεία ή υποβάλλονται σε άλλες μορφές βίας βάσει του φύλου τους.

Οι γυναίκες στο Game of Thrones σπάνια επιλέγουν ποιον παντρεύονται, κατάσταση απόλυτα συνηθισμένη για πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο. Photo credit: HBO / Sky Atlantic
 
Αρκετές από τις βασικές πρωταγωνίστριες έχουν πουληθεί ή εξαναγκαστεί σε γάμο. Στο πρώτο επεισόδιο, ο αδελφός της Daenerys Targaryen, την αναγκάζει να παντρευτεί για να προωθήσει τις φιλοδοξίες του.

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν τα πάνε και πολύ καλύτερα στον πραγματικό κόσμο. Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δομινικανή Δημοκρατία τον Μάρτιο αποκάλυψε ότι η αστυνομία συνήθως χρησιμοποιεί τον βιασμό και διαπράττει άλλες μορφές βασανιστηρίων για να τιμωρήσει τις γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ. Στο Ιράν, άνθρωποι υπέρ της κυβέρνησης που προχωρούν σε αυτοδικία, επιτέθηκαν σε γυναίκες που εναντιώθηκαν στον νόμο που τις υποχρέωνε να φορούν hijab (μαντίλα).

Δεν γνωρίζουμε την πραγματική κλίμακα του εξαναγκασμού σε γάμο, αλλά η GirlsNotBrides καταγράφει ότι 650 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα, έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18. Μια χώρα όπου ο εξαναγκαστικός γάμος εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα, είναι η Μπουρκίνα Φάσο. Τον Οκτώβριο του 2018, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα μισά κορίτσια της χώρας παντρεύονται πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Στην ίδια έκθεση διαπιστώθηκε ότι 48 κορίτσια είχαν υποστεί ιατρικές επιπλοκές μετά τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων τους, σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Αλλά γυναίκες και κορίτσια στο Westeros και σε όλο τον κόσμο αντιστέκονται. Το κίνημα #MeToo εξαπλώθηκε πολύ πέρα από το Λος Άντζελες. Τον Φεβρουάριο, η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε την ιστορία των τριών γυναικών από το Νεπάλ που αντιστάθηκαν στη σεξουαλική βία στη χώρα.

4. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Κανένας χαρακτήρας δεν μπορεί να πει τίποτα για το King’s Landing (την πρωτεύουσα των 7 Βασιλείων) χωρίς να το ακούσουν οι κατάσκοποι, που πληρώνονται από τους κορυφαίους της πολιτικής χειραγώγησης «Littlefinger» ή Varys, στους οποίους τα «μικρά πουλιά» λένε τις «πιο περίεργες ιστορίες».

Με χαρακτήρες όπως ο Littlefinger και τους πληροφοριοδότες τους παντού, υπάρχουν μερικά μυστικά στο Game of Thrones. Photo credit: HBO / Sky Atlantic

Οι σημερινοί κατάσκοποι δεν έχουν «μικρά πουλιά» να τους τραγουδάνε, αλλά έχουν προγράμματα για μαζική παρακολούθηση των ψηφιακών ή κινητών μέσων επικοινωνίας.

Ένα προγραμματισμένο πρόγραμμα της Google που θα υποστηρίξει τη λογοκρισία στην Κίνα - με την κωδική ονομασία «Dragonfly» - θα επέτρεπε επίσης στην κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τους χρήστες της Google. Η Google δημοσίως υπαναχώρησε από το έργο Dragonfly τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά δεν έχει ακόμη αποσυρθεί επίσημα.

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την παρακολούθηση των υπερασπιστών/στριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν αποκάλυψε ότι η κοινωνία των πολιτών δέχεται επίθεση από μια κακόβουλη ψηφιακή εκστρατεία. Οι ακτιβιστές/στριες στοχοποιήθηκαν με εξαιρετικά εξατομικευμένα μηνύματα που, όταν ανοίχτηκαν, είτε θα μόλυναν τις συσκευές τους με κακόβουλο λογισμικό είτε θα τους κατεύθυναν σε ψεύτικες σελίδες σύνδεσης στη Google ή το Facebook με σκοπό να κλέψουν τους κωδικούς τους.

5. ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο μεσαιωνικός κόσμος του Game of Thrones είναι ένα βίαιο πεδίο μάχης με επιθέσεις κατά αμάχων, χημικών «πυρκαγιών» και στρατών σκλάβων που συγκροτούνται από απαχθέντα παιδιά, για να μην αναφέρουμε τους δράκους...

Ο Greyworm, επικεφαλης του παιδικού στρατού που ονομάζεται «ανεπιθύμητοι». Photo credit: HBO / Sky Atlantic
 

Η Διεθνής Αμνηστία δεν τεκμηρίωσε τη χρήση δράκων το 2019 αλλά κατέγραψε επανειλημμένα εγκλήματα πολέμου.

Νέες ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων προέκυψαν πέρυσι. Η χρήση των διεθνώς απαγορευμένων χημικών όπλων από τη κυβέρνηση της Συρίας βγήκε πάλι στο φως όταν μια επίθεση με χλωριούχο αέριο στην πόλη Saraqeb, είχε σαν αποτέλεσμα 11 άτομα να χρειάζονται επείγουσα θεραπεία, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία.

• Μην αφήνετε την πραγματική ζωή να ανταγωνίζεται το Game of Thrones σε φρίκη, βία και σκληρότητα. Αναλάβετε δράση και υποστηρίξτε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.