ΗΠΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2019, 14:37Εκτύπωση

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες επαναπροωθήσεις χιλιάδων αιτούντων/ουσών άσυλο στα σύνορα με το Μεξικό και, αντίθετα, να διευκολύνει την έγκαιρη υποδοχή και επεξεργασία των υποθέσεών τους σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, δήλωσε χτες η Διεθνής Αμνηστία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα σύνορα.

Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και οι αμερικανικές αρχές αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν άσυλο να περιμένουν από την μεξικανική πλευρά των συνόρων για μήνες, πριν και μετά την παραλαβή των αιτημάτων τους για προστασία. Τα δικαστήρια παίζουν ζωτικό ρόλο στον περιορισμό των καταχρήσεων εξουσίας από τις αμερικανικές αρχές, αλλά οι περισσότεροι/ες από εκείνους/ες που ζητούν άσυλο εξακολουθούν να στερούνται επαρκούς πρόσβασης στη δικαιοσύνη, και εξακολουθούν να υφίστανται μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία.

Από τις 8 έως τις 10 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία παρακολούθησε τις ακροάσεις 28 υποθέσεων ασύλου στο Σαν Ντιέγκο, στις οποίες συμμετείχαν 31 ενήλικες και 26 παιδιά, τα οποία οι αμερικανικές αρχές επαναπροώθησαν βίαια στο Μεξικό, στο πλαίσιο της πολιτικής «Remain in Mexico» [«Παραμονή στο Μεξικό»] από τα τέλη Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεών τους, πάνω από το 40% αυτών είχαν εκφράσει προληπτικά τους φόβους τους για επιστροφή τους στο Μεξικό.

Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και οι αμερικανικές αρχές αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν άσυλο να περιμένουν από την μεξικανική πλευρά των συνόρων για μήνες, πριν και μετά την παραλαβή των αιτημάτων τους για προστασία. 
 Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνώρισε σοβαρές αδυναμίες στις διαδικασίες που προέκυψαν από την πολιτική «Remain in Mexico», συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης έλλειψης πρόσβασης σε δικηγόρους για εκείνους/ες που επέστρεψαν βίαια στο Μεξικό κατά τη διάρκεια των διαδικασιών τους. Μόνο σε μια από τις περιπτώσεις που παρακολούθησε η Διεθνής Αμνηστία, οι αιτούντες/ούσες άσυλο εξασφάλισαν με επιτυχία τη νομική τους εκπροσώπηση.

Η Διεθνής Αμνηστία επίσης διεξήγαγε συνέντευξη σε οκτώ ενήλικες και τρία παιδιά στην Tijuana, τους οποίους/ες οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επαναπροωθήσει βίαια στο Μεξικό μετά την αίτηση ασύλου τους. Πολλοί/ες από αυτούς εξέφρασαν φόβους ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κινδύνους στο Μεξικό, ενώ περιμένουν τις ακροάσεις τους.

«Δεν αισθάνομαι ασφαλής να είμαι εδώ. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, γιατί είμαι Ονδουρανός. Η αστυνομία εδώ είναι πολύ διεφθαρμένη και κλέβουν τα χρήματα πολλών ανθρώπων», δήλωσε ο Josue, ένας 53χρονος άνδρας από την Ονδούρα.

Στις 8 Απριλίου, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε μια προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύτηκε η περαιτέρω εφαρμογή του «Remain in Mexico», γνωστό και ως «πρωτόκολλο προστασίας των μεταναστών», σύμφωνα με το οποίο οι αρχές των ΗΠΑ επέστρεψαν βίαια περισσότερους από 1.300 αιτούντες άσυλο στο Μεξικό πριν την τελική εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου τους. Παρ 'όλα αυτά, εκατοντάδες άνθρωποι που περιμένουν ακόμα στο Μεξικό για τις ακροαματικές τους συνεδριάσεις στις ΗΠΑ, παραμένουν σε νομικά αβέβαιες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Παράνομη λίστα αναμονής για το άσυλο βάσει της πολιτικής μέτρησης των ΗΠΑ

Εκτός από την πολιτική του «Remain in Mexico», οι αρχές των ΗΠΑ και του Μεξικού υποχρεώνουν επίσης τους αιτούντες/ούσες άσυλο να περιμένουν για εβδομάδες ή μήνες, σε μια παράνομη λίστα αναμονής ασύλου, προτού τους επιτρέψουν να ζητήσουν προστασία, κάτι που ορισμένοι/ες είπαν ότι τους έθεσε σε κίνδυνο.

Ο Manuel, ένας 29χρονος άντρας από το Ελ Σαλβαδόρ που επαναπροωθήθηκε βίαια στο Μεξικό αφού ζήτησε άσυλο, δήλωσε ότι η μεξικανική αστυνομία τον κράτησε και έκλεψε τα χρήματα και το τηλέφωνό του, ακριβώς μια μέρα πριν έρθει η σειρά του στην παράνομη λίστα αναμονής, αφού περίμενε για βδομάδες στην Τιχουάνα.

Η λίστα αναμονής συντηρείται από μια μικρή ομάδα αιτούντων/ουσών άσυλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, και στη συνέχεια από τις αρχές του Μεξικού τη νύχτα. Από τις 9 Απριλίου, υπήρχαν περίπου 4,460 ονόματα στον κατάλογο στην Τιχουάνα, περίπου 40 έως 45% των οποίων ήταν Μεξικανοί υπήκοοι, από τους οποίους δεν μπορεί να απαγορευτεί το αίτημα ασύλου στα σύνορα των ΗΠΑ, ούτε από Αμερικανούς ούτε από Μεξικανούς αξιωματούχους.

Δεν αισθάνομαι ασφαλής να είμαι εδώ. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, γιατί είμαι Ονδουρανός. Η αστυνομία εδώ είναι πολύ διεφθαρμένη και κλέβουν τα χρήματα πολλών ανθρώπων.
 Josue, ένας 53χρονος άνδρας από την Ονδούρα.

Εξαναγκάζοντας χιλιάδες υπηκόους του Μεξικού να περιμένουν στο Μεξικό για εβδομάδες ή μήνες πριν τους επιτρέψουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ζητήσουν προστασία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραβιάζει τους εθνικούς νόμους περί ασύλου. Η κυβέρνηση του Μεξικού παραβιάζει επίσης το άρθρο 11 του Συντάγματός της (που εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της), εμποδίζοντας τους Μεξικανούς να φθάσουν στα σύνορα για να υποβάλουν αίτηση ασύλου, ενώ και οι δύο χώρες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.

Από τις 8 έως τις 10 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποίησε συνέντευξη σε 15 αιτούντες/ούσες ασύλου που περιμένουν στην παράνομη λίστα αναμονής ασύλου για περιόδους που κυμαίνονται από μερικές ώρες έως αρκετούς μήνες.

Η Cindy, μια 17χρονη μητέρα που ήταν έγκυος επτά μηνών, περίμενε στην Tijuana για πάνω από δύο μήνες για να ζητήσει άσυλο στα σύνορα των ΗΠΑ, αφού διέφυγε από απειλές και βία στην πατρίδα της, στο Michoacán του Μεξικού. «Δεν αισθάνομαι ασφαλής και φοβάμαι να μείνω εδώ», είπε. Λίγο μετά τη φυγή της, η Cindy είχε αρχίσει να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα από αυτούς που της επιτέθηκαν στο Michoacán.

Τρεις διεμφυλικές γυναίκες από το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι φοβούνται να περιμένουν στην Tijuana προτού ζητήσουν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή η μεξικανική αστυνομία τους είχε επιτεθεί και εκμεταλλευτεί στο παρελθόν.

Η Pamela, μια 29χρονη γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε ότι «φοβάται πολύ» ότι περιμένει στην Τιχουάνα. «Δεδομένου ότι μου έχουν επιτεθεί και έχω κακοποιηθεί από τη μεξικανική αστυνομία στην Πόλη του Μεξικού, δεν θα ένιωθα ασφαλής να πάω στην αστυνομία αν μου επιτεθούν άνθρωποι εδώ στην Τιχουάνα. Λένε ότι η Τιχουάνα είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος και φοβάμαι να περπατήσω στους δρόμους μόνη μου.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.