ΛΙΒΥΗ: ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου 2019, 14:18Εκτύπωση

Οι φόβοι για περαιτέρω αιματοχυσία πολιτών αυξάνονται καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα περίχωρα της Τρίπολης, ανάμεσα στις δυνάμεις του αυτοανακηρυγμένου Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Khalifa Haftar, και των πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Τρίπολης, τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν από την επίθεση του στρατηγού Haftar που ξεκίνησε στις 4 Απριλίου, στην προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα, την Τρίπολη. Τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο ιατρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η κλιμάκωση της βίας στα περίχωρα της Τρίπολης είναι βαθιά ανησυχητική - υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θανάτων πολιτών θα αυξηθεί ραγδαία καθώς οι μάχες εντείνονται και εξαπλώνονται σε πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της πόλης», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Όλα τα μέρη στη σύγκρουση έχουν υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να προστατεύουν τους αμάχους. Πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών ανά πάσα στιγμή, και η στόχευση των πολιτών, των ιατρών και των υγειονομικών εγκαταστάσεων απαγορεύεται απολύτως. Εκρηκτικά όπλα με επιπτώσεις σε ευρείες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του πυροβολικού και των όλμων, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται κοντά σε συγκεντρώσεις πολιτών.»

Η κλιμάκωση της βίας στα περίχωρα της Τρίπολης είναι βαθιά ανησυχητική - υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θανάτων πολιτών θα αυξηθεί ραγδαία καθώς οι μάχες εντείνονται και εξαπλώνονται σε πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της πόλης.
 Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Τόσο ο αυτοανακηρυγμένος εθνικός στρατός της Λιβύης όσο και οι κυβερνητικές πολιτοφυλακές στη δυτική Λιβύη έχουν ένα τρομακτικό ιστορικό παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, καθώς και διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, μεταξύ άλλων με αδιάκριτες επιθέσεις και άμεσες επιθέσεις εναντίον πολιτών και πολιτικών στόχων, απαγωγές, βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Τα βιντεοσκοπημένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι μαχητές χρησιμοποιούν ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευόμενων πυραύλων (MLRS), το οποίο εκτοξεύει μη κατευθυνόμενους πυραύλους μη-ακριβείας, το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου ζουν πολίτες, λόγω του υψηλού κινδύνου να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν πολίτες. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Mitiga έχουν ανασταλεί μετά από την αεροπορική απεργία των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προειδοποίησε ότι περίπου 2.800 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες μέχρι στιγμής, και ότι σε ορισμένες περιοχές οι πολίτες δεν μπόρεσαν να φύγουν λόγω της έντασης των συγκρούσεων. Πολλοί/ές αποκόπτονται από υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης Οι εκκλήσεις σε ανακωχή, για την εκκένωση των τραυματιών και αμάχων σε ορισμένες περιοχές, αγνοήθηκαν.

«Όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν ελεύθερα χωρίς να υποστούν επίθεση», δήλωσε η Magdalena Mughrabi.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/στριες που κρατούνται στη Λιβύη είναι ήδη εξαιρετικά ευάλωτοι/ες και υφίστανται τρομακτική κακοποίηση στα χέρια των αρχών κράτησης και των λαθρεμπόρων.
Magdalena Mughrabi

Ορισμένες από τις μάχες βρίσκονται επίσης κοντά σε κέντρα κράτησης μεταναστών/στριών στο Qasr Ben Gashir και το Ain Zara, όπου κρατούνται περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες/στριες.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/στριες που κρατούνται στη Λιβύη είναι ήδη εξαιρετικά ευάλωτοι/ες και υφίστανται τρομακτική κακοποίηση στα χέρια των αρχών κράτησης και των λαθρεμπόρων. Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια και για την ανθρωπιστική τους κατάσταση, εάν ενταθούν οι συγκρούσεις, με αναφορές ορισμένων ότι παραμείνουν κλειδωμένοι/ες χωρίς τρόφιμα ή νερό, σε απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε η Magdalena Mughrabi.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.