ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΘΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου 2019, 12:45Εκτύπωση

Οι αρχές της Αιγύπτου πρέπει να τερματίσουν την καταστολή τους εναντίον όσων ασκούν κριτική, αντιτιθέμενοι/ες στις τροπολογίες του αιγυπτιακού Συντάγματος, μετά από πρόταση των βουλευτών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Πολλοί/ές από εκείνους/ες που έχουν ασκήσει κριτική στις αλλαγές, έχουν συλληφθεί ή έχουν διασυρθεί δημόσια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η οργάνωση δημοσίευσε χτες μια ανάλυση των συνταγματικών τροποποιήσεων που συζητούνται επί του παρόντος από το κοινοβούλιο της Αιγύπτου. Εάν εγκριθούν, τα μέτρα αυτά θα υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, θα διευρύνουν τις στρατιωτικές δίκες για τους πολίτες και θα επιτρέψουν στον Πρόεδρο Abdel Fattah να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2034.

«Αν περάσουν, αυτές οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα επιδεινώσουν την ολέθρια κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν ήδη οι Αιγύπτιοι/ες. Θα παρείχαν στον Πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi και στις δυνάμεις ασφαλείας απόλυτη ελευθερία για περαιτέρω κατάχρηση των εξουσιών τους και την καταστολή της ειρηνικής διαφωνίας για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία.

«Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έχει την ευθύνη έναντι των Αιγυπτίων να διατηρήσει ό, τι έχει απομείνει από την ανεξαρτησία της χώρας και την προσήλωση στη διεθνή νομοθεσία, και να απορρίψει τις τροποποιήσεις που προτείνονται».

Αν περάσουν, αυτές οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα επιδεινώσουν την ολέθρια κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν ήδη οι Αιγύπτιοι/ες.
Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τις τροπολογίες θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες και, εάν εγκριθεί, το νέο σχέδιο Συντάγματος θα τεθεί σε δημόσιο δημοψήφισμα.

«Από τότε που ο πρόεδρος al-Sisi ήρθε στην εξουσία, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο έχει επιδεινωθεί καταστροφικά. Οι διεθνείς σύμμαχοι της Αιγύπτου δεν πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές προωθούν αυτές τις τροπολογίες ενώ εκφοβίζουν όποιον/α τολμά να επικρίνει τις αλλαγές επιβάλλοντας τη σιωπή. Συγκεκριμένα, οι αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιήσουν την επίσκεψη του προέδρου al-Sisi στην Ουάσινγκτον για να καταδικάσουν δημόσια τις προτεινόμενες αλλαγές».

Ο πρόεδρος al-Sisi πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, σήμερα 9 Απριλίου.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της ότι οι τροποποιήσεις θα ενισχύσουν την επιρροή του αιγυπτιακού στρατού πάνω στην κυβέρνηση, θα άρουν την απαίτηση για δικαστική αναθεώρηση των σχεδίων νομοθεσίας και θα επεκτείνουν τις άδικες στρατιωτικές δίκες για τους πολίτες, καθώς και θα παραχωρήσουν στον Πρόεδρο εκτεταμένες εξουσίες στη διαχείριση δικαστικών υποθέσεων και τον διορισμό ανώτερων δικαστών.

Άλλες τροπολογίες που επέσυραν επικρίσεις από τους αντιπάλους αφορούν τα σχέδια επέκτασης της προεδρικής θητείας σε έξι χρόνια, και την εισαγωγή μιας πρόβλεψης που θα επιτρέψει στον πρόεδρο al-Sisi να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη προεδρικές θητείες.

Καταστολή έναντι όσων ασκούν κριτική

Οι τροπολογίες έχουν προσελκύσει αξιόλογες επικρίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ορισμένα δημόσια πρόσωπα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικά κόμματα και ο σύλλογος δικαστών του κρατικού συμβουλίου. Οι αρχές απάντησαν ενισχύοντας την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, στοχοποιώντας ανθρώπους που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις τροπολογίες, με αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, δυσφήμιση και ακόμη και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Οι διεθνείς σύμμαχοι της Αιγύπτου δεν πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές προωθούν αυτές τις τροπολογίες ενώ εκφοβίζουν όποιον/α τολμά να επικρίνει τις αλλαγές επιβάλλοντας τη σιωπή.
Magdalena Mughrabi

Περισσότεροι από 57 άνθρωποι συνελήφθησαν μέχρι στιγμής το 2019, με αιγυπτιακές ΜΚΟ να επικαλούνται υψηλότερα νούμερα, για την ειρηνική έκφραση των απόψεών τους ή επειδή απλώς θεωρήθηκε ότι το έκαναν - τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς για την έκφραση της αντίθεσής τους στις συνταγματικές τροποποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συλλήψεις ακολούθησαν ένα πρότυπο που τεκμηριώνεται επανειλημμένα από την Διεθνή Αμνηστία, σύμφωνα με το οποίο τα θύματα συλλαμβάνονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν τη βίαιη εξαφάνισή τους για αρκετές ημέρες. Αργότερα επανεμφανίζονται ενώπιον ενός εισαγγελέα ασφαλείας της πολιτείας που διατάζει την κράτηση τους, εν αναμονή διεξαγωγής έρευνας που σχετίζεται με κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες» και «διάδοση ψευδών πληροφοριών».

Αρκετά δημόσια πρόσωπα - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βουλευτών - που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις τροπολογίες έχουν διασυρθεί ευρέως σε δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και έχουν υποβληθεί σε εκστρατείες κατασυκοφάντησης. Ορισμένοι/ες έχουν αντιμετωπίσει ομοφοβικές επιθέσεις, καθώς και εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από συναδέλφους βουλευτές, για τη δίωξή τους για «προδοσία» και για την ανάκληση της αιγυπτιακής τους εθνικότητας.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τεκμηριώσει ένα κύμα επιθέσεων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing), οι οποίες πιθανόν προέρχονταν από κυβερνητικά υποστηριζόμενα όργανα, με στόχο ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και υπερασπιστές/στριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρονται στις αρχές, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ως μοχλοί πίεσης για τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, στις 28 Μαρτίου, ένα δικαστήριο εμπόδισε ακτιβιστές/στριες του Δημοκρατικού Κινήματος Πολιτών, ενός αντιπολιτευτικού κινήματος, να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συνταγματικές τροποποιήσεις μπροστά στο κοινοβούλιο. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου υπέβαλε αίτημα με το οποίο ζητούσε από το δικαστήριο να μην επιτρέψει τη διαμαρτυρία, με βάση το ότι θα μπορούσε να «απειλήσει την ειρήνη και την ασφάλεια του κοινού». Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται η ανησυχία του ότι «στοιχεία που αντιτίθενται στο κράτος ενδεχομένως να διεισδύσουν στη διαμαρτυρία και να επιτεθούν στους διαδηλωτές/τριες, προκειμένου να παγιδεύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας ώστε να τους θεωρήσουν επιτιθέμενους διαδηλωτές».

«Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση των ανθρώπων που εκφράζουν ειρηνικά τις απόψεις τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικρίνουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις, πρέπει να τερματιστεί τώρα,’ δήλωσε η Magdalena Mughrabi.

«Αντί της αύξησης αυτής της άγριας καταστολής εναντίον όσων ασκούν ειρηνικά κριτική, οι αρχές της Αιγύπτου πρέπει να καταργήσουν αυτές τις τροπολογίες και να διασφαλίσουν ότι οι προτεινόμενες μελλοντικές αλλαγές δεν θα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.