ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΝΕΑ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου 2019, 13:37Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch και το Rights Watch UK θα προσχωρήσουν αυτή την εβδομάδα στην προσφυγή κατά των συνεχών εξαγωγών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδική Αραβία με μια νέα νομική προσφυγή.

Οι οργανισμοί θα παρέμβουν στην υπόθεση, που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Εκστρατείας κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT) στο Εφετείο του Λονδίνου για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδώσει άδειες για εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία για χρήση στην Υεμένη, παρά τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα όπλα για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη σύγκρουση.

Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν πριν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραδεχτεί ότι κάνει λάθος; 
 Lucy Claridge

«Ο λαός της Υεμένης σκοτώνεται και κινδυνεύει σοβαρά από την πείνα εξαιτίας της αδιάκοπης βομβιστικής επιχείρησης της Σαουδικής Αραβίας, η οποία γίνεται εφικτή εξαιτίας των βρετανικών όπλων και εξοπλισμών», δήλωσε η Lucy Claridge, Διευθύντρια Στρατηγικών Δικαστικών Υποθέσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν πριν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραδεχτεί ότι κάνει λάθος; Με την πώληση όπλων αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία, οι υπουργοί υπογράφουν ένα ένταλμα θανάτου για τον λαό της Υεμένης.

«Σε όλη την Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν σταματήσει να πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία επειδή γνωρίζουν ότι έρχεται σε αντίθεση με τις νομικές υποχρεώσεις τους και έχουν δει τις καταστροφές που προκαλούν. Είναι καιρός η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει να βάζει κέρδη πάνω από τη ζωή των ανθρώπων».

Αφού ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εισήλθε στη σύγκρουση της Υεμένης πριν από τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από 17.640 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η πλειονότητα των απωλειών ήταν αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του Συνασπισμού. Η ανθρωπιστική κρίση, που προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι, έχει αυξηθεί κατακόρυφα έκτοτε, με περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα που κινδυνεύουν σήμερα από την πείνα.

Ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε πληθώρα αδιάκριτων και δυσανάλογων αεροπορικών επιθέσεων στην Υεμένη, πλήττοντας σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, αγορές, τζαμιά, γάμους και κηδείες. Η Διεθνής Αμνηστία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει 41 αεροπορικές επιθέσεις του Συνασπισμού που φαίνεται να έχουν παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, πολλές από τις οποίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Αυτές οδήγησαν σε τουλάχιστον 512 θανάτους πολιτών και 433 τραυματιών αμάχων.

Αναστολή πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η αποτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που έχουν λάβει άλλα κράτη στην Ευρώπη. Πολλές χώρες - μεταξύ των οποίων οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο (Φλαμανδική περιοχή) και η Ελλάδα - ανταποκρίθηκαν στις δημόσιες πιέσεις με μερική ή ολική αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Άλλες χώρες - όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία - έχουν θεσπίσει περιοριστικά μέτρα για τις εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία. Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αναστείλουν τις μεταφορές όπλων στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

Η Διεθνής Αμνηστία μεταδίδει από την Υεμένη

 

Εκτενείς και αξιόπιστες αναφορές, όπως η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Υεμένη, έδειξαν ότι βρετανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα - και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται – με αποτέλεσμα τις σοβαρές παραβιάσεις της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό, η Σαουδική Αραβία δεν έχει διερευνήσει επαρκώς τέτοιες παραβιάσεις, ούτε έχει δεχθεί να λογοδοτήσει για όσους είναι υπεύθυνοι για τυχόν παραβιάσεις. Ως εκ τούτου, υπάρχει σαφής κίνδυνος η έγκριση περαιτέρω εξαγωγών όπλων να οδηγήσει σε περαιτέρω σοβαρές παραβιάσεις στην Υεμένη, και κατά συνέπεια θα ήταν αντίθετη προς τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι έχουν τεκμηριώσει πώς όλες οι πλευρές της σύγκρουσης στην Υεμένη έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου. Αυτό περιλαμβάνει την ένοπλη ομάδα Huthi και τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες επίσης πυροδότησαν αδιάκριτα πυρομαχικά με εκτεταμένα φαινόμενα - συμπεριλαμβανομένων των κονιαμάτων και των όπλων πυροβολικού - στις κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τους πολίτες.

Ιστορικό

Η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί σε ακρόαση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 2017, κατά την οποία η CAAT (Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων) είχε υποστηρίξει ότι οι μεταφορές όπλων στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να σταματήσουν, λόγω του σαφούς κινδύνου ότι τα όπλα που παρέχονται θα χρησιμοποιηθούν για να διαπράξουν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου Υεμένη. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση της CAAT και αποφάνθηκε τον Ιούλιο του 2017 ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε το δικαίωμα να συνεχίσει να επιτρέπει την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (παράγραφος 209) συζήτησε τη σημασία του «ισορροπημένου με συνετό τρόπο» χαρακτήρα της απόφασης, που λέγεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με αξιωματούχους και υπουργούς. Η κοινή παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας επικεντρώνεται στον τρόπο προσδιορισμού του σαφούς κινδύνου, την αξιοπιστία των ερευνητικών εκθέσεων των ΜΚΟ και την αξία που έχουν για μια τέτοια αποφασιστικότητα.

Αφού επιτράπηκε η άσκηση έφεσης κατά της απόφασης τον Μάιο του 2018, η υπόθεση της CAAT (Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων)  θα τεθεί πλέον σε ακρόαση στο Εφετείο στο Λονδίνο, από τις 9 έως τις 11 Απριλίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.