Η FIFA ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Η Διεθνής Αμνηστία και ένας συνασπισμός ΜΚΟ, σωματείων, οπαδών και ομάδων παικτών ζήτησαν από τον Πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino, να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε χώρα θεωρείται πιθανή συνδιοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα νέα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του οργανισμού.
Την Πέμπτη, τα μέλη της FIFA θα συναντηθούν για να συζητήσουν μια πρόταση για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ από 32 σε 48 ομάδες, με την πρόταση ότι οι πρόσθετοι αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε άλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία ή τα ΗΑΕ.
Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνδέονται με την προσθήκη νέων οικοδεσποτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εκτεταμένης εκμετάλλευσης των μεταναστών/στριών εργαζομένων
Σε μια ανοικτή επιστολή τους, οι οργανώσεις υπενθύμισαν στον Πρόεδρο της FIFA ότι, σύμφωνα με τις πολιτικές της FIFA, και προκειμένου η FIFA να ανταποκριθεί στην εταιρική της ευθύνη για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κάθε χώρα που επιθυμεί να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα εργασίας, και θα αναπτύξει σαφή σχέδια δράσης για την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών καταπατήσεων σε σύνδεση με το τουρνουά.
«Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνδέονται με την προσθήκη νέων οικοδεσποτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εκτεταμένης εκμετάλλευσης των μεταναστών/στριών εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες κατασκευής και άλλες υπηρεσίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι οποίες θα μπορούσαν να επισκιάσουν τη μεγαλύτερη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση» δήλωσε ο Stephen Cockburn, Αναπληρωτής Διευθυντής Παγκόσμιων Θεμάτων στη Διεθνή Αμνηστία.
«Ο Gianni Infantino έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο πιο συμπεριληπτικό. Αυτό σημαίνει ότι η FIFA πρέπει να αξιολογήσει πιθανούς συνδιοργανωτές στις χώρες του Κόλπου, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα συνεισφέρει ή θα συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι διαδεδομένες στην περιοχή».
Οι ΜΚΟ καλούν τη FIFA να διασφαλίσει ότι κάθε χώρα που θα συμπεριληφθεί, θα αξιολογηθεί για κινδύνους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θα αναμένεται να παράσχει αξιόπιστα σχέδια για την πρόληψη της κατάχρησης των εργατικών δικαιωμάτων, των διακρίσεων και των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και της ειρηνικής συγκέντρωσης, σε σύνδεση με το τουρνουά.
Τον Νοέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος της FIFA δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι γειτονικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη ώστε να φιλοξενήσουν πρόσθετους αγώνες σε ένα διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Γενικής Αθλητικής Υπηρεσίας των ΗΑΕ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ομάν θα ήταν διατεθειμένα να φιλοξενήσουν το τουρνουά, αν μπορούσε να επιλυθεί η σημερινή διπλωματική κρίση στον Κόλπο.
Η ανοικτή επιστολή υπογράφεται από:
Amnesty International
Football Supporters Europe
Gulf Centre for Human Rights
Human Rights Watch
International Trade Union Congress
Transparency International
UNI Global Union
World Players Association
Ιστορικό
Στις 14-15 Μαρτίου, το Συμβούλιο της FIFA θα συζητήσει μια πρόταση που προέρχεται από μια σειρά ενώσεων, για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 από 32 σε 48 ομάδες. Τα τρέχοντα έξοδα ώθησαν το Κατάρ να διεξάγει μια μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με την ικανότητά του να φιλοξενήσει ένα εκτεταμένο τουρνουά, καθώς δεν θα ήταν υποχρεωμένο να δεχθεί μια απόφαση του Συμβουλίου της FIFA. Εάν συμφωνηθεί κατ 'αρχήν μια επέκταση, οι νέοι οικοδεσπότες θα αποφασιστούν από το συνέδριο της FIFA - το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του οργανισμού που αποτελείται από τις 211 ενώσεις - το οποίο στη συνέχεια θα συναντηθεί τον Ιούνιο του 2019 στο Παρίσι.