ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΑΡΝΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΜΒΛΩΣΗΣ ΣΕ 11ΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΒΙΑΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Μαρτίου 2019, 13:48Εκτύπωση

Οι αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μιας 11χρονης επιζήσασας βιασμού, η οποία κυοφορεί χωρίς τη θέλησή της, και αποκαλύπτουν εμπιστευτικές ιατρικές πληροφορίες, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Όταν το θύμα, ηλικίας 11 ετών, εισήλθε στο νοσοκομείο ζητώντας νόμιμη άμβλωση, το πρώτο καθήκον των αρχών θα έπρεπε να είναι να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία του. Αντ' αυτού, έβαλαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο με μοναδικό στόχο να αρνηθούν στο κορίτσι τα δικαιώματά του», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το να εξαναγκάζεις ένα κορίτσι ηλικίας 11 ετών να καταφύγει σε επείγουσα καισαρική τομή, η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αποτελεί κατάφορη αδικία που προκαλεί ψυχολογική και σωματική βλάβη στο παιδί και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήριο βάσει του διεθνούς δικαίου».

Όταν το θύμα, ηλικίας 11 ετών, εισήλθε στο νοσοκομείο ζητώντας νόμιμη άμβλωση, το πρώτο καθήκον των αρχών θα έπρεπε να είναι να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία του. Αντ' αυτού, έβαλαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο με μοναδικό στόχο να αρνηθούν στο κορίτσι τα δικαιώματά του», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας

Το 11χρονο κορίτσι από την Tucuman, στη βορειοδυτική Αργεντινή, εισήχθη στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο, αφού διαπιστώθηκε πως ήταν έγκυος 19 εβδομάδων, κυοφορώντας το παιδί του συντρόφου της γιαγιάς της, που την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά . Τόσο η μητέρα, όσο και το κορίτσι ζήτησαν αμέσως άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη στην Αργεντινή σε περιπτώσεις γυναικών ή κοριτσιών που η ζωή τους κινδυνεύει.

Αυτή η φοβερή υπόθεση είναι σύμπτωμα της συστημικής παραβίασης των δικαιωμάτων σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών από τις αρχές της Αργεντινής, εξαναγκάζοντάς τις να σιωπήσουν και στερώντας τους την αυτονομία τους.

Mariela Belski, εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αργεντινής

Ωστόσο, οι αρχές επανειλημμένα αρνήθηκαν να προχωρήσει η άμβλωση, χρησιμοποιώντας μια σειρά τακτικών καθυστέρησης, εξαναγκάζοντας ουσιαστικά το κορίτσι να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της ενάντια στην επιθυμία της ίδιας και της μητέρας της. Έχουν επίσης δημοσιοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες της ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών συνθηκών υγείας της και της απόφασής της να προχωρήσει σε νόμιμη άμβλωση.

«Αυτή η φοβερή υπόθεση είναι σύμπτωμα της συστημικής παραβίασης των δικαιωμάτων σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών από τις αρχές της Αργεντινής, εξαναγκάζοντάς τις να σιωπήσουν και στερώντας τους την αυτονομία τους. Βλέπουμε επανειλημμένα την αποστέρηση αυτών των βασικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Αργεντινή, ακόμα και όταν προστατεύονται ρητά από τους εθνικούς νόμους», όπως δήλωσε η Mariela Belski, εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αργεντινής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.