ΙΡΑΝ: ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ/ΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019, 11:00Εκτύπωση

Ένας ακτιβιστής και μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι συνελήφθησαν ξανά αφού μίλησαν για τους ξυλοδαρμούς και άλλα είδη βίας που υπέστησαν πέρυσι, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο περαιτέρω βασανιστηρίων, όπως προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Esmail Bakhshi και η Sepideh Gholian συνελήφθησαν βίαια στο Ahvaz της επαρχίας Khuzestan στις 20 Ιανουαρίου, εμφανώς ως αντίποινο επειδή μίλησαν δημόσια για τα βασανιστήρια που δήλωσαν ότι υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2018, προκαλώντας τη δημόσια κατακραυγή.

«Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι ο Esmail Bakhshi και η Sepideh Gholian ενδεχομένως αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο γύρο βασανιστηρίων μετά την επανασύλληψή τους . Η χρονική στιγμή της σύλληψής τους δείχνει έντονα ότι αποτελεί μέρος μιας τρομακτικής προσπάθειας να σιωπήσουν και να τιμωρηθούν επειδή μίλησαν δημόσια για τη φρικτή βία που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους. Οι αρχές πρέπει να τους απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων, να διασφαλίσουν ότι οι ισχυρισμοί τους για βασανιστήρια ερευνώνται με ανεξάρτητο τρόπο και ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Philp Luther, Διευθυντής Έρευνας και Προστασίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία.

 Η χρονική στιγμή της σύλληψής τους δείχνει έντονα ότι αποτελεί μέρος μιας τρομακτικής προσπάθειας να σιωπήσουν και να τιμωρηθούν επειδή μίλησαν δημόσια για τη φρικτή βία που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους.

Philp Luther, Διευθυντής Έρευνας και Προστασίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία

Ο ακτιβιστής και η ακτιβίστρια συνελήφθησαν για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου 2018 μετά τη συμμετοχή τους σε ειρηνική συγκέντρωση μπροστά από το γραφείο του κυβερνήτη στο Shush του Khuzestan και καθώς επεδίωκαν να συναντηθούν με αξιωματούχους για να συζητήσουν τους μη καταβληθέντες μισθούς αρκετών χιλιάδων εργαζομένων στο βιομηχανικό συγκρότημα ζαχαροκάλαμου Haft Tappeh.

Μετά την απελευθέρωσή τους με εγγύηση στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Esmail Bakhshi και η Sepideh Gholian έδωσαν στη Διεθνή Αμνηστία μια τρομερή περιγραφή από τα βασανιστήρια που υπέστησαν από την αστυνομία και το υπουργείο αξιωματούχων πληροφοριών, τόσο στο Shush όσο και στο Ahvaz. Είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν αμείλικτα, τους πέταξαν με δύναμη πάνω σε έναν τοίχο και τους έσπρωξαν στο έδαφος, καθώς τους ταπείνωναν και τους απειλούσαν με μαστίγωμα, σεξουαλική βία και δολοφονία.

Η Sepideh Gholian δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι κατά τη διάρκεια των καθημερινών ανακρίσεων που ξεκινούσαν γύρω στις 10 το πρωί και κρατούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών την υπέβαλαν επανειλημμένα σε σεξουαλικές προσβολές, αποκαλώντας την «πόρνη», κατηγορώντας την ότι έχει σεξουαλικές σχέσεις με εργαζόμενους και απειλώντας την ότι θα σκότωναν την οικογένειά της «στο όνομα της τιμής».

Ο Esmail Bakhshi έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram στις 4 Ιανουαρίου 2019 ότι αμέσως μετά τη σύλληψή του «αυτοί [οι αξιωματούχοι] με βασάνιζαν μέχρι που πίστευα ότι θα πεθάνω και με χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κουνηθώ μέσα στο κελί μου για 72 ώρες. Πονούσα τόσο πολύ που από τον πόνο δεν μπορούσα ακόμη και να κοιμηθώ  και σήμερα, μετά από σχεδόν δύο μήνες ... εξακολουθώ να αισθάνομαι πόνο στα σπασμένα πλευρά μου, τα νεφρά, το αριστερό  μου αυτί και τους όρχεις μου».

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι που τους βασάνιζαν τους υπέβαλαν επίσης «σε κάθε είδους αποτρόπαιες σεξουαλικές χυδαιότητες». Ο Esmail Bakhshi τελείωσε την ανάρτησή του προκαλώντας τον υπουργό πληροφοριών, Mahmoud Alavi, να συμμετάσχει σε μια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση μαζί του σχετικά με τις καταγγελίες του για βασανιστήρια.

Οι αναρτήσεις πυροδότησαν δημόσιο σάλο σχετικά με τα βασανιστήρια στις εγκαταστάσεις κράτησης του Ιράν. Οι αρχές απάντησαν αρχικά υποσχόμενες να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς βασανιστηρίων. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα αποσταλεί επίσημη αντιπροσωπεία στην επαρχία Khuzestan για να διεξαγάγει έρευνα και ένας σύμβουλος του προέδρου δήλωσε ότι εξέδωσε σαφή εντολή για να εξεταστούν έγκαιρα οι ισχυρισμοί.

Ωστόσο, αυτές οι υποσχέσεις αποδείχθηκαν σύντομα κενές. Λίγες μέρες αργότερα, οι βασικοί κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας και ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, έκαναν, μεταξύ άλλων, δηλώσεις που ισχυρίζονταν ότι οι ισχυρισμοί βασανιστηρίων του Esmail Bakhshi ήταν ψευδείς. Ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου δήλωσε επίσης ότι είχαν δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία κατά του Esmail Bakhshi για την προσβολή του συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στις 19 Ιανουαρίου, μόλις μία ημέρα πριν τη σύλληψη των δύο ακτιβιστών, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε τις «ομολογίες», για τις οποίες οι ακτιβιστές είπαν ότι αποκτήθηκαν με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Στα βίντεο, ο Esmail Bakhshi και η Sepideh Gholian «ομολογούν» ότι συνεργάζονται με μαρξιστικές και κομμουνιστικές ομάδες εκτός Ιράν για να ενορχηστρώσουν την ανατροπή του πολιτικού συστήματος οργανώνοντας απεργίες και διαδηλώσεις από τους εργαζόμενους/ες.

Μεταδίδοντας τις ομολογίες που πάρθηκαν υπό καθεστώς εξαναγκασμού, οι ιρανικές αρχές παραβίασαν κατάφωρα τα δικαιώματα που έχουν οι κρατούμενοι/ες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να παραμείνουν σιωπηλοί κατά την ανάκριση, και επιδίωξαν να απεικονίσουν τους ακτιβιστές/στριες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων ως εχθρούς που επιδιώκουν την ανατροπή του κράτους.

«Αν οι ιρανικές αρχές θέλουν πραγματικά να αποκαταστήσουν την περιβόητη φήμη τους για τα βασανιστήρια που γίνονται στα κρατητήρια, πρέπει να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι κρατούμενοι προστατεύονται από όλες τις μορφές βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης ενώ βρίσκονται υπό κράτηση. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει την παροχή πρόσβασης σε δικηγόρο από τη στιγμή της σύλληψής τους και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, και την εξαίρεση των πληροφορίων που συλλέγονται μέσω βασανιστηρίων ως αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζονται στην δίκη», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ.

«Αντί να συλλαμβάνουν ακτιβιστές/στριες που μιλάνε ανοιχτά για τα βασανιστήρια, οι ιρανικές αρχές πρέπει να προσκαλέσουν διεθνείς παρατηρητές/τριες, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ώστε να διενεργήσουν ανεξάρτητους ελέγχους των εγκαταστάσεων κράτησης».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ιρανικές αρχές να εγκρίνουν επειγόντως εσωτερική νομοθεσία που ορίζει αποτελεσματικά τα βασανιστήρια ως συγκεκριμένο έγκλημα και να επικυρώσει τη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και κάθε άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Το Ιράν είναι ένα από τα 26 κράτη παγκοσμίως που δεν έχουν υπογράψει, ούτε επικυρώσει τη σύμβαση αυτή.

Ο Esmail Bakhshi είναι εκπρόσωπος της ανεξάρτητης ένωσης εργαζομένων στο βιομηχανικό συγκρότημα ζαχαροκάλαμου Haft Tappeh. Η Sepideh Gholian είναι μία νέα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργάζεται υποστηρίζοντας τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των εργαζομένων του Haft Tappeh. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου κράτησής τους, κρατήθηκαν σε υπουργείο πληροφοριών στο Ahvaz, στην επαρχία Khuzestan χωρίς πρόσβαση στους δικηγόρους τους, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν απελευθερώθηκαν με εγγύηση.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.