ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2018, 13:45Εκτύπωση

Στην Περιοδική Επισκόπηση (UPR) του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, που διοργανώνεται σήμερα στη Γενεύη και το οποίο θα επανεξετάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, διακυβεύεται η αξιοπιστία 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ πρέπει να σταματήσουν την εκκωφαντική σιωπή τους σχετικά με τη Σαουδική Αραβία και να κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή να ασκούν εξονυχιστικό έλεγχο στη σκληρότητα του βασιλείου, προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω αποτρόπαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και την Υεμένη», δήλωσε η Samah Hadid, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

«Η μακρόχρονη καταστολή των αντιφρονούντων της Σαουδικής κυβέρνησης, παράδειγμα της οποίας αποτελεί η εξωδικαστική εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον προηγούμενο μήνα, αγνοούνταν μέχρι πρόσφατα από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ».

«Η αποτρόπαια δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι έχει δείξει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας στην καταστολή της ειρηνικής διαφωνίας, μια καταστολή η οποία δεν έχει παρά μόνο ενταθεί από τότε που ο Mohammad bin Salman στέφθηκε Πρίγκιπας».

Η Σαουδική Αραβία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις άθλιες πρακτικές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόσει τις βασικές συστάσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε κατά την προηγούμενη επανεξέτασή της ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2014.

Στην προηγούμενη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τον Ιούλιο του 2018 με τίτλο Μεταρρυθμίσεις Χωρίς Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταγράφηκαν μία σειρά από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στη Σαουδική Αραβία.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η συστηματική καταστολή της ελευθερίας έκφρασης, η καταστολή των υπερασπιστών/στριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αύξηση των εκτελέσεων, η διάκριση κατά των γυναικών και της μειονότητας των Shi’a και ο ρόλος του βασιλείου σε σοβαρές παραβιάσεις εναντίον αμάχων κατά την καταστροφική ένοπλη σύγκρουση στην Υεμένη.

«Ο έλεγχος και η ισχυρή δράση από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ είναι πιο κρίσιμα από ποτέ. Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να υποχρεώσει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να λογοδοτήσει για την αδυσώπητη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και τις παραβιάσεις στη σύγκρουση με την Υεμένη. Τα κράτη που ασκούν σημαντική επιρροή στη Σαουδική Αραβία, πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν περαιτέρω παραβιάσεις, και να παροτρύνουν τη Σαουδική Αραβία να προβεί σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης όλων των κρατούμενων συνείδησης και των υπερασπιστών/στριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της κατάργησης της κηδεμονίας των γυναικών εκ μέρους των ανδρών», δήλωσε η Samah Hadid.

«Όλα τα κράτη που προμηθεύουν όπλα πρέπει να αναστείλουν τις πωλήσεις τους τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στα μέλη του Συνασπισμού, δεδομένου ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία, τεκμηριωμένα από τη Διεθνή Αμνηστία, ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν σοβαρές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου, στην Υεμένη».

Ιστορικό

Από την τελευταία επανεξέταση το 2014, η Σαουδική Αραβία δεν έχει εφαρμόσει πολλές από τις συστάσεις που είχε αποδεχθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του συστήματος κηδεμονίας των γυναικών, την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας, τη συμμόρφωση με τη Γενική Σύσταση 19 της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, τη θέσπιση νομοθεσίας που να εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικά, την άδεια στις ΜΚΟ να λειτουργούν χωρίς φόβο αντίποινων, τον τερματισμό των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των μειονοτικών ομάδων, την εγγύηση δίκαιης δίκης, την απαγόρευση του νόμου για τη χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης σύμφωνα με τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας,  και την προστασία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών μεταναστών, από κάθε μορφή κακοποίησης.

Ενώ η Σαουδική Αραβία απάντησε αρνητικά σε όλα τα αιτήματα των Ειδικών Διαδικασιών του ΟΗΕ για να επισκεφθούν τη χώρα, συμφώνησε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη από τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2015, χωρίς βέβαια να διευκολύνει την επίσκεψη αυτή. Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τις επισκέψεις του πρώην Ειδικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία το 2017 και τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με τις αποδεκτές συστάσεις.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.