ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΡΡΑΛΕΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ DENIS MUKWEGE ΚΑΙ NADIA MURAD

Δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2018, 12:43Εκτύπωση

Με αφορμή το γεγονός της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2018 από κοινού στον γιατρό από το Κονγκό, Denis Mukwege και στη Γεζίντι ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nadia Murad, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo δήλωσε:

«Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Denis Mukwege και τη Nadia Murad για αυτή την αναγνώριση του θαρραλέου τους έργου για τα θύματα σεξουαλικής βίας σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Πρόκειται για φάρους ελπίδας σε έναν κόσμο όπου ο βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας εξακολουθούν να αποτελούν συχνό και φρικιαστικό χαρακτηριστικό των επιθέσεων εν καιρώ πολέμου, που χρησιμοποιούνται συχνά για να αποκτηνώσουν, να σιωπήσουν τους ανθρώπους και να διαδώσουν το φόβο».

«Μαθαίνουμε ότι ο Denis Mukwege ήταν σε χειρουργική επέμβαση όταν έγινε η ανακοίνωση, γεγονός που αποδεικνύει την ακλόνητη αφοσίωσή του στη φροντίδα γυναικών και κοριτσιών στο νοσοκομείο του. Κάτω από τη φροντίδα αυτή, χιλιάδες επιζήσασες βιασμού και σεξουαλικής βίας στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν τα σωματικά τους τραύματα. Παρά την απόπειρα δολοφονίας που δέχτηκε, όπως και τις επιθέσεις εναντίον της οικογένειάς του, ο Denis Mukwege συνεχίζει να εκστρατεύει ακούραστα κατά της σεξουαλικής βίας σε περιοχές που βρίσκονται σε συγκρούσεις. Πρόκειται για έναν αξιοθαύμαστο πρωταθλητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η γενναία μαρτυρία της Nadia Murad στα Ηνωμένα Έθνη έφερε στο φως τις αδιανόητες φρίκες που αντιμετώπισαν οι γυναίκες και τα κορίτσια Γιεζίντι που κρατούνται αιχμάλωτες και σεξουαλικά υποδουλωμένες από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και δείχνει ότι εκείνες που επέζησαν της σεξουαλικής βίας και άλλων κακοποιήσεων δεν πρόκειται να σωπάσουν, ούτε να αγνοηθούν. Το αίτημά της για δικαιοσύνη δίνει ελπίδα στις επιζήσασες και αποτυπώνει τη σημασία που έχει να λογοδοτήσουν και να εκδικαστούν οι βασανιστές τους με βάση το διεθνές δίκαιο για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον τους».

Ιστορικό:

Ο Δρ. Denis Mukwege είναι ο ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου Panzi στο Bukavu της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η αφοσίωσή του στις επιζήσασες σεξουαλικής βίας στο Νότιο Kivu είναι γνωστή στον λαό του Κονγκό και στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 2008, για το έργο του του με επιζήσασες σεξουαλικής βίας στο Νότιο Kivu.

Ο Denis Mukwege είναι υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών στη ΛΔΚ εδώ και πολύ καιρό. Έχει επίσης απειληθεί αρκετές φορές από ένοπλες ομάδες εξαιτίας της καταγγελίας των βιασμών από την πλευρά του. Η οικογένειά του έχει επίσης υποστεί επιθέσεις. Στις 25 Οκτωβρίου 2012, βρήκε ένοπλους άνδρες να απειλούν τα παιδιά του με όπλα και γλίτωσε από πυροβολισμούς όταν σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον του, σκοτώνοντας έναν από τους φρουρούς ασφαλείας του.

Το 2015, η Nadia Murad εμφανίστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μιλήσει για την εμπειρία της από την απαγωγή και την σεξουαλική υποδούλωσή της από την ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Έκτοτε έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για διερεύνηση και δίωξη των εγκλημάτων που διαπράττονται από το Ισλαμικό Κράτος. Το 2016, σε ηλικία μόλις 23 ετών, η Nadia ορίστηκε ως Πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για την Αξιοπρέπεια των Επιζώντων από την Εμπορία Ανθρώπων.

Αυτό το έτος σηματοδοτεί μια δεκαετία από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε την απόφαση 1820 (2008). Το ψήφισμα επανέλαβε τις υποχρεώσεις των κρατών να λάβουν ειδικά μέτρα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών σε ένοπλες συγκρούσεις και να αναγκάσουν τους δράστες να λογοδοτήσουν για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τη σεξουαλική και άλλη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Αυτό καθορίζεται επίσης στο Καταστατικό της Ρώμης του 1998, το οποίο διέπει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.