ΙΣΠΑΝΙΑ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΥΛΟΥ
Οι ισπανικές αρχές πρέπει να καταργήσουν επειγόντως μια διάταξη του λεγόμενου «νόμου- φίμωτρο» που επιτρέπει στους ανθρώπους να απελαθούν χωρίς την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο ή πριν εκτιμηθούν οι κίνδυνοι που θα αντιμετώπιζαν αν επέστρεφαν από τις πόλεις Ceuta και Melilla στο Μαρόκο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε τη στιγμή που η μεταχείριση των μεταναστών/στριών και των προσφύγων από την Ισπανία επανεξετάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία ακρόασης στο ΕΔΑΔ της προσφυγής της ισπανικής κυβέρνησης κατά της απόφασης του Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία παραβίασε τα δικαιώματα δύο ανδρών από την Αφρική, μετά την απέλασή τους στο Μαρόκο χωρίς να ακολουθηθούν τα διεθνή πρότυπα.
«Η απόφαση της Ισπανίας το 2015 να νομιμοποιήσει τις συνοπτικές απελάσεις, αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει την εκδίωξη των ανθρώπων από τα κράτη χωρίς την εξέταση της κατάστασής τους, όπως και την επαναπροώθησή τους σε χώρες όπου ενδέχεται να υποστούν βασανιστήρια και κακομεταχείριση», δήλωσε η Francesca Pizzutelli, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των μεταναστών/στριών και των προσφύγων.
«Αν και η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δεσμευτεί να τροποποιήσει το νόμο, μας ανησυχεί βαθιά η απόφασή της να επιδιώξει την αναθεώρηση της απόφασης του ΕΔΑΔ. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τις διαρκείς μαζικές απελάσεις ανθρώπων στο Μαρόκο τους τελευταίους μήνες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προθυμία των ισπανικών αρχών να θέσουν τέρμα σε αυτήν την παράνομη πρακτική».
Τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένας πολίτης της Ακτής του Ελεφαντοστού και ένας πολίτης από το Μάλι, διέσχισαν τον συνοριακό φράκτη που χωρίζει την Ισπανία από το Μαρόκο, στην πόλη Melilla, τον Αύγουστο του 2014. Τότε, συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία και αμέσως επαναπροωθήθηκαν πίσω στο Μαρόκο.
Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, τους στερήθηκε η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου και δεν εκτιμήθηκαν οι κίνδυνοι που θα αντιμετώπιζαν εάν υλοποιούνταν η επιστροφή τους στο Μαρόκο. Η αυτόματη απόρριψή τους επίσης, τους στέρησε τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης απέλασης, και της πρόσβασης σε μέτρα αποκατάστασης, στα ισπανικά δικαστήρια.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει μια κλιμακούμενη καταστολή από τις μαροκινές αρχές κατά προσφύγων και μεταναστών/στριών, με επιδρομές μεγάλης κλίμακας, που στόχευαν ενάντια σε χιλιάδες ανθρώπους φέτος. Από τα τέλη Ιουλίου έχουν συλληφθεί από τις μαροκινές αρχές περίπου 5.000 άνθρωποι, οι οποίοι στριμώχτηκαν σε λεωφορεία, μεταφέρθηκαν αναγκαστικά σε απομακρυσμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλγερία ή στο νότο της χώρας, και εγκαταλείφθηκαν εκεί.
«Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει αμέσως τη διάταξη που επιτρέπει το κλείσιμο των συνόρων της και να τερματίσει αυτές τις σκληρές και παράνομες απελάσεις μεταναστών/στριών και αιτούντων άσυλο στο Μαρόκο, όπου μπορούν να περιμένουν ελάχιστη, αν όχι καμία, προστασία από τις αρχές», δήλωσε η Francesca Pizzutelli.
«Η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη σχέση τους με τις μαροκινές αρχές, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων βρίσκονται σε κίνηση και στη δημιουργία ενός συστήματος ασύλου στο Μαρόκο».
Ιστορικό:
Στις 26 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΑΔ θα ακούσει επιχειρήματα στην υπόθεση των N.D. και N.T. κατά της Ισπανίας. Η υπόθεση έχει υποβληθεί από δύο αιτούντες, υπηκόους από το Μάλι και της Ακτής Ελεφαντοστού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εκδιώχθηκαν από τις ισπανικές συνοριακές αρχές από τον ισπανικό χώρο της Melilla στο Μαρόκο στις 13 Αυγούστου 2014, χωρίς καμία ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, αλλά και χωρίς την εξατομικευμένη εκτίμηση της κατάστασής τους και των κινδύνων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εάν επέστρεφαν στο Μαρόκο.
Στις 3 Οκτωβρίου 2017, το ΕΔΑΔ εξέδωσε απόφαση υπέρ τους, διαπιστώνοντας ότι η Ισπανία παραβίασε τα δικαιώματά τους, της ελευθερίας από συλλογικές απελάσεις (άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 4 του ΕΔΑΔ) και αποτελεσματικής προσφυγής (άρθρο 13 ΕΔΑΔ). Ωστόσο, οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν την παραπομπή της απόφασης στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου, το οποίο άρχισε να ακούει τα επιχειρήματα των διαδίκων στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με άλλες οργανώσεις, υπέβαλε παρεμβάσεις τόσο στην υπόθεση ενώπιον του ΕΔΑΔ όσο και στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως, θέτοντας στο Δικαστήριο τις απόψεις τους για τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο της ΕΕ σχετικά με την απαγόρευση της συλλογικής απέλασης και την αρχή της μη- επαναπροώθησης.
Μπορείτε να δείτε τις παρεμβάσεις που κατατέθηκαν εδώ: