ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
Από τον Laith Abu Zeyad, Υπεύθυνο Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη
Αν απολαύσατε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, τότε αφιερώστε ένα λεπτό από τη σκέψη σας για τα παιδιά του σχολείου Khan al-Ahmar στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τα παιδιά αυτά συντόμευσαν τις διακοπές τους τη χρονιά αυτή και επέστρεψαν νωρίς στο σχολείο, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την κατεδάφισή του από τον ισραηλινό στρατό.
Τον Ιούνιο, όταν επισκέφθηκα το χωριό Khan al-Ahmar, που ιδρύθηκε από τη φυλή Βεδουίνων Jahalin πάνω από 60 χρόνια πριν, τα παιδιά αυτά μου είπαν ότι ο χειρότερος φόβος τους ήταν ότι θα έρθουν οι ισραηλινές δυνάμεις για να κατεδαφίσουν τα σπίτια και το σχολείο τους. Ένα μήνα αργότερα, ο φόβος αυτός άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.
Το Khan al-Ahmar είναι μία από τις 46 παλαιστινιακές κοινότητες στη Δυτική Όχθη, τις οποίες το Ισραήλ θέλει να μετακινήσει βίαια ώστε να ανοίξει τον δρόμο για τους παράνομους εποικισμούς μόνο για Εβραίους. Στις 24 Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε υπέρ της κατεδάφισης του χωριού. Και στις 4 Ιουλίου, ο στρατός έδιωξε τους κατοίκους του, επιτιθέμενος βίαια τόσο σε αυτούς όσο και σε ακτιβιστές και ακτιβίστριες αλληλεγγύης, που κινητοποιήθηκαν εξαιτίας της αναγκαστικής μετακίνησης ολόκληρης της κοινότητας.
Σε απάντηση της επίθεσης αυτής, οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν δραστικά μέτρα. Στις 16 Ιουλίου, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας κήρυξε δύο μήνες νωρίτερα την έναρξη της σχολικής χρονιάς για το Khan al-Ahmar. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θυσίασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επικείμενη κατεδάφιση του σχολείου - και σε μια προσπάθεια να το προστατεύσουν από τις μπουλντόζες.
Το Khan al-Ahmar βρίσκεται στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, κοντά στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς του Maale Adumim και του Kfar Adumim. Η μεταφορά των πολιτών του Ισραήλ ώστε να ζήσουν σε αυτούς τους εποικισμούς, μαζί με πάνω από άλλους 200, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά έγκλημα πολέμου.
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε καθώς πλησιάζετε το Khan al-Ahmar είναι ότι δεν μπορείτε να φτάσετε εκεί με το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει πρόσβαση από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος βέβαια συνδέει απρόσκοπτα τους εποικισμούς με το υπόλοιπο Ισραήλ.
Αντ' αυτού έπρεπε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας, να διασχίσουμε τον αυτοκινητόδρομο και να πηδήξουμε πάνω από ένα μικρό φράγμα για να μπούμε στο χωριό. Εκτός από το ότι περιβάλλεται από ισραηλινούς εποικισμούς, το Khan al-Ahmar βρίσκεται επίσης δίπλα σε μια ισραηλινή βάση στρατού και σε μια βιομηχανική ζώνη εποικισμού.
Για πάνω από έξι δεκαετίες, η κοινότητα Jahalin του χωριού αγωνιζόταν να διατηρήσει τον τρόπο ζωής της. Εκδιωγμένοι/ες από τις φυλές τους στην έρημο του Negev / Naqab τη δεκαετία του 1950, έχουν δεχθεί παρενοχλήσεις και πιέσεις, καθώς και έχουν εξαναγκαστεί σε επανεγκατάσταση από διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις, που προφανώς σκοπεύουν να τους εξαφανίσουν.
Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Ισραήλ να επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς στην περιοχή ανατολικά της Ιερουσαλήμ, που ουσιαστικά διαιρούν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στα δύο, θα επιφέρουν περαιτέρω δυσκολίες για τις κοινότητες αυτές.
Υπάρχουν άλλες 20 κοινότητες σαν την Jahalin στην περιοχή, αποτελούμενες από 2.300 πρόσφυγες, πολλοί/ες από τις οποίους/ες είναι παιδιά.
Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται στην περιοχή που ορίζεται ως Περιοχή Γ’ σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, που υπεγράφησαν το 1993 από το Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Στις περιοχές αυτές, που αποτελούν το 60% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του παλαιστινιακού πληθυσμού που ζει εκεί. Η ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση, ένα στρατιωτικό όργανο, ελέγχει τον προγραμματισμό και τη χωροθέτηση, γεγονός που εμποδίζει τους Παλαιστίνιους και τις Παλαιστίνιες να οικοδομούν και να αναπτύσσουν τις κοινότητές τους.
Η πολιτική διοίκηση του Ισραήλ αρνήθηκε να παράσχει στο Khan al-Ahmar (όπως και σε άλλες Παλαιστινιακές κοινότητες στην περιοχή Γ’) νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, δρόμους ή αποχετευτικό δίκτυο. Αναστέλλει την κατασκευή σπιτιών και έχει κατεδαφίσει περισσότερα από 25 σπίτια στο Khan al-Ahmar τα τελευταία 10 χρόνια. Το χωριό διαθέτει περισσότερες από 160 δομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, ενός τζαμίου και μιας κλινικής, τα οποία είναι κυρίως κατασκευασμένα από εύκαμπτο μέταλλο και ξύλο.
Το σχολείο
Το σχολείο Khan al-Ahmar, το οποίο χτίστηκε το 2009 από λάσπη και χρησιμοποιούμενα λάστιχα από καουτσούκ, εξυπηρετεί περισσότερους από 150 μαθητές και μαθήτριες (ηλικίας 6-15 ετών) από πέντε χωριά, τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Το μόνο μέρος στο οποίο μπορούν να παίξουν τα παιδιά εδώ, είναι το σχολείο. Το σχολείο είναι το μέρος όπου μελετούν, παίζουν και διασκεδάζουν περισσότερο
— Abu Khames, εκπρόσωπος της κοινότητας
Αλλά όλα αυτά πρόκειται να καταστραφούν.
Τα παιδιά του Khan al-Ahmar δεν είχαν την πολυτέλεια του χρόνου αυτό το καλοκαίρι, και σύντομα μπορεί να μην έχουν καν την πολυτέλεια να πηγαίνουν καν στο σχολείο, ειρηνικά και με άνεση.
Οι κάτοικοι του Khan al-Ahamr δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους στον αγώνα τους. Υψώστε τη φωνή σας και αναλάβετε δράση για να σταματήσετε το Ισραήλ να εκδιώξει χιλιάδες Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες από τη γη τους και στη συνέχεια να την αξιοποιήσει παράνομα για να δημιουργήσει εποικισμούς που θα στεγάζουν αποκλειστικά Εβραίους Ισραηλινούς εποίκους.
Το Ισραήλ πρέπει αμέσως να απορρίψει τα σχέδια της βίαιης μεταφοράς της κοινότητας των Jahalin μακρυά από τη γη τους και να ακυρώσει όλες τις εντολές κατεδάφισης των σπιτιών τους. Αντ' αυτού, το Ισραήλ πρέπει να μεταβιβάσει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την οικοδόμηση πολιτικών και κανονισμών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, από τις ισραηλινές αρχές στις τοπικές παλαιστινιακές κοινότητες.