ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας σχετικά με την στρατιωτική θητεία και τους αντιρρησίες συνείδησης, η Χιρόκα Σότζι, Ερευνήτρια Ανατολικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Με αυτήν την απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αντίρρηση συνείδησης στην στρατιωτική θητεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και να θεσπίσει μια κατάλληλη εναλλακτική πολιτική υπηρεσία ώστε στο μέλλον οι νεαροί άνδρες να μην τιμωρούνται εξαιτίας της συνειδησιακής τους αντίρρησης».
Περισσότεροι από διακόσιοι νεαροί παραμένουν φυλακισμένοι και χιλιάδες άλλοι άνδρες έχουν ποινικά μητρώα λόγω αντίρρησης συνείδησης. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι το δικαστήριο αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κληρονομιά της φυλάκισης εκείνων που αρνήθηκαν τη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης.
«Η αντίρρηση συνείδησης δεν είναι έγκλημα και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει περαιτέρω. Τα ποινικά μητρώα όλων των αντιρρησιών συνείδησης θα πρέπει να διαγραφούν και εκείνοι οι νεαροί που παραμένουν και υποφέρουν στην φυλακή θα πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα και χωρίς όρους».
Πληροφορίες υποβάθρου
Το 2014, η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με τις οργανώσεις Friends World Committee for Consultation (Κουακέροι), International Commission of Jurists, International Fellowship of Reconciliation, και War Resisters’ International, υπέβαλαν υπόμνημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης.
Το υπόμνημα δήλωνε ότι ένα σύστημα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που δεν προβλέπει τίποτα για όσους είναι αντιρρησίες συνείδησης ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη παρέμβαση στο δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης συνείδησης και θρησκείας ή πεποίθησης και επομένως δεν είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.