ΣΥΡΙΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ
Οι τουρκικές δυνάμεις δίνουν στις συριακές ένοπλες ομάδες απόλυτη ελευθερία για να διαπράξουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των αμάχων στη βόρεια πόλη του Αφρίν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, ύστερα από διεξοδική έρευνα της ζωής εκεί, κάτω από την τουρκική στρατιωτική κατοχή.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι στο Αφρίν υπομένουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων, κυρίως στα χέρια συριακών ένοπλων ομάδων τους οποίους έχει οπλίσει και εξοπλίσει η Τουρκία. Αυτές οι παραβιάσεις περιλαμβάνουν αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, κατάσχεση περιουσίας και λεηλασίες στις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν κλείσει τα μάτια. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες, καθώς και οι ίδιες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κατέλαβαν επίσης σχολεία, διακόπτοντας την εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών.
«Η στρατιωτική επίθεση και κατοχή της Τουρκίας έχει επιδεινώσει τα δεινά των κατοίκων του Αφρίν, που έχουν ήδη υποφέρει χρόνια αιματηρών συγκρούσεων. Ακούσαμε φρικτές ιστορίες για άτομα που κρατούνται, βασανίζονται ή εξαφανίζονται με εξαναγκασμό από ένοπλες ομάδες της Συρίας που συνεχίζουν σπέρνουν τον όλεθρο στους αμάχους, χωρίς να ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις», δήλωσε η Lynn Maalouf, Διευθύντρια στο τμήμα Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.
«Η Τουρκία είναι η δύναμη κατοχής στο Αφρίν και επομένως είναι υπεύθυνη για την ευημερία του άμαχου πληθυσμού και τη διατήρηση του νόμου και της τάξης. Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις της απέτυχαν εντελώς στα καθήκοντα αυτά. Δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη χρησιμοποιώντας τις συριακές ένοπλες ομάδες για να εκτελέσει το βρώμικο έργο της. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις παραβιάσεις των φιλοτουρκικών ένοπλων ομάδων, να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους και να δεσμευτεί να βοηθήσει τους κατοίκους του Αφρίν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».
Τον Ιανουάριο του 2018, η Τουρκία και οι συμμαχικές ένοπλες ομάδες της Συρίας ξεκίνησαν στρατιωτική επίθεση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας στρατιωτικής δύναμης της αυτόνομης διοίκησης υπό την ηγεσία του Συριακού Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Τρεις μήνες μετά, η Τουρκία και οι συμμαχικές δυνάμεις της κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφρίν και των γύρω περιοχών, εκτοπίζοντας με εξαναγκασμό χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν και ζήτησαν ασφάλεια στην κοντινή περιοχή al-Shahba, όπου τώρα ζουν σε δύσκολες συνθήκες.
Σύμφωνα με διάφορους κατοίκους στο Αφρίν, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν σημαντική παρουσία στο κέντρο της πόλης και σε πολλά γύρω χωριά. Την 1η Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα παραμείνουν στο Αφρίν για να συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη της περιοχής.
Μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, το 2018 η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 32 άτομα, μερικοί από τους οποίους ζούσαν ακόμα στο Αφρίν και άλλους που είχαν καταφύγει σε άλλες χώρες ή σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας. Οι ερωτώμενοι κατονόμασαν φιλοτουρκικές ένοπλες ομάδες όπως είναι οι Ferqa 55, Jabha al-Shamiye, Faylaq al-Sham, Sultan Mourad και Ahrar al-Sharqiye ως υπεύθυνες για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις 16 Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία γνωστοποίησε στην τουρκική κυβέρνηση μία περίληψη των αρχικών ευρημάτων της, ζητώντας απάντηση. Στις 25 Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση απάντησε με το να αμφισβητήσει την αμεροληψία της έρευνας αναφερόμενη στη χρήση της ορολογίας όπως η «περιοχή al-Shahba» και η «αυτόνομη διοίκηση» χωρίς να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στα ευρήματα.
Φιλοτουρκικές δυνάμεις υπεύθυνες για την αυθαίρετη κράτηση και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις
Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από πολλούς κατοίκους και εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι ένοπλες ομάδες είχαν αυθαίρετα κρατήσει αμάχους για λύτρα, ως τιμωρία για το γεγονός ότι ζήτησαν πίσω τις περιουσίες τους ή για αβάσιμες κατηγορίες που αφορούσαν την προσχώρησή τους στο PYD ή το YPG. Τοπικές πηγές ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία τουλάχιστον 86 περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης, βασανιστηρίων και εξαναγκαστικής εξαφάνισης.
Μια γυναίκα που εκτοπίσθηκε από το Αφρίν δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο θείος της είχε απαχθεί από μέλη μιας φιλοτουρκικής ένοπλης ομάδας αφού επέστρεψε στο χωριό του τρεις μήνες νωρίτερα. Είπε: «Δεν ξέρουμε πού είναι. Ήταν επικεφαλής της «Komine» [της τοπικής επιτροπής]. Δεν είναι συνδεδεμένος ούτε με το PYD ούτε με το YPG. Επέστρεψε στο Αφρίν γιατί φοβόταν ότι θα χάσει το σπίτι του. Έμενε με τη σύζυγό του σε άλλο σπίτι, επειδή το χωριό μας έγινε στρατιωτική βάση για τις τουρκικές δυνάμεις. Μία νύχτα αποφάσισε να ζητήσει από τις ένοπλες ομάδες να τον πάνε να ελέγξει το σπίτι του. Η ένοπλη ομάδα τον συνόδευσε στο σπίτι του, αλλά δεν έχει επιστρέψει από τότε. Δεν λένε στη σύζυγό του πού τον πήγαν».
Δύο πρώην κρατούμενοι που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία δήλωσαν ότι έχουν κρατηθεί από την ομάδα Sultan Mourad και κατηγορούνται ότι είναι συνδεδεμένοι με το YPG. Είπαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι είδαν δημοσιογράφους, δασκάλους, μηχανικούς, ακτιβιστές, καθώς και πρώην υπαλλήλους του PYD και μαχητές του YPG στη φυλακή του Azaz όπου κρατήθηκαν.
Ένας από αυτούς δήλωσε: «Κρατήθηκα αυθαίρετα κοντά στο Αφρίν για δύο μήνες. Μεταφέρθηκα σε διάφορες εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των Maamalou, Damliou και Baadino, όλες κοντά στα γύρω χωριά του Αφρίν, όπου ανακρίθηκα από μέλη δύο ένοπλων ομάδων και των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Όλες οι ερωτήσεις αφορούσαν τις δραστηριότητές μου στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και με κατηγορούσαν ότι είμαι συνδεδεμένος με το YPG, από τη στιγμή που ανέφερα για παραβιάσεις που διέπραξε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης».
«Ήρθα στη φυλακή Al-Ra'i στο Azaz που λειτούργησε υπό την επίβλεψη της ένοπλης ομάδας, Sultan Mourad . Δεν με βασάνισαν, αλλά είδα άντρες να βασανίζονται μπροστά μου από μέλη της Sultan Mourad μόνο για διασκέδαση και το βράδυ ηχούσαν οι φωνές των αντρών που ούρλιαζαν στο κτίριο. Απελευθερώθηκα χωρίς να δω έναν δικαστή. Νόμιζα ότι θα φύγω ποτέ από εκεί».
Φιλοτουρκικές δυνάμεις υπεύθυνες για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων
Από τον Μάρτιο του 2018, όταν η Τουρκία και οι συμμαχικές ένοπλες ομάδες κατέλαβαν τον έλεγχο στο Αφρίν, εκατοντάδες άνθρωποι επιστρέφουν στην πόλη με τα πόδια μέσα από μία ορεινή διαδρομή, καθώς το YPG έχει αποκλείσει τις επίσημες διαδρομές στην πόλη, εμποδίζοντας σκοπίμως τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στο Αφρίν. Πολλοί από αυτούς που κατάφεραν να επιστρέψουν διαπίστωσαν ότι τα ακίνητά τους είχαν κατασχεθεί και τα υπάρχοντά τους είχαν κλαπεί από συμμαχικές με την Τουρκία ένοπλες ομάδες.
Δέκα άτομα είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι συριακές ένοπλες ομάδες είχαν κατασχέσει ακίνητα και καταστήματα στο Αφρίν. Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν από τους συγγενείς τους και τους γείτονές τους ότι τα σπίτια τους είτε χρησιμοποιούνταν από τις φιλοτουρκικές ένοπλες ομάδες ως στρατιωτικές έδρες, είτε καταλήφθηκαν από εκτοπισμένες οικογένειες από την Ανατολική Ghouta και το Homs.
Ένας δάσκαλος που εκτοπίστηκε σε ένα στρατόπεδο στην περιοχή al-Shahba είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι το σπίτι του στο Jenderes είχε κατασχεθεί από την ένοπλη ομάδα Faylaq al-Sham. Είπε: «Ο γείτονάς μου μού είπε ότι το σπίτι μου κατασχέθηκε. Μου έστειλε εικόνες που δείχνουν ξεκάθαρα το όνομα του Faylaq al-Sham γραμμένο στον τοίχο στην είσοδο της πόρτας».
Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη επίσης από τρεις εκτοπισμένους κατοίκους που ανέφεραν ότι ένοπλες ομάδες είχαν κατασχέσει τα καταστήματα τους. Ένας άνδρας και ο γιος του, ένας γραφίστας, ο οποίος είχε τρία καταστήματα στο Αφρίν, δήλωσε ότι ένας συγγενής τούς είχε πει ότι το σπίτι τους είχε κατασχεθεί από την ένοπλη ομάδα Ferqa 55. Έλαβαν επίσης εικόνες που δείχνουν ότι ένα από τα καταστήματά τους μετατράπηκε σε κρεοπωλείο από μια οικογένεια από την Ανατολική Ghouta. Ένας ιδιοκτήτης ενός σούπερ μάρκετ, σε ένα χωριό κοντά στον Αφρίν, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ένας συγγενής του τού είχε πει πρόσφατα ότι το σούπερ μάρκετ του πρώτα λεηλατήθηκε και τώρα λειτουργεί κάτω από την επίβλεψη μιας οικογένειας από την Ανατολική Ghouta.
Μια γυναίκα είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Οι οικογένειες από τη Γκούτα δεν πρέπει να κατηγορηθούν. Έχουν εκτοπιστεί σαν εμάς και είναι ίσως σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από εμάς».
Φιλοτουρκικές δυνάμεις υπεύθυνες για λεηλασίες σπιτιών και επιχειρήσεων
Δώδεκα άτομα είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι είδαν ή ήταν θύματα λεηλασίας. Σε αρκετούς εκτοπισμένους ανθρώπους είπαν οι συγγενείς τους ότι το σπίτι τους είτε είχε λεηλατηθεί πλήρως είτε έλειπαν ακριβές συσκευές όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές, πλυντήρια ή ψυγεία.
Τον Απρίλιο του 2018 ένας εκπρόσωπος του στρατιωτικού δικαστηρίου ισχυρίστηκε σε μια συνέντευξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υπήρξαν περιστατικά λεηλασίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης, τόσο από ένοπλα μέλη όσο και από πολίτες, αλλά ότι το δικαστήριο είχε αρχίσει να επιστρέφει τα περιουσιακά στοιχεία στους ιδιοκτήτες τους. Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου εξήγησε ότι, σε συντονισμό με τη στρατιωτική αστυνομία του Azaz και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, οι υπεύθυνοι για τη λεηλασία είχαν συλληφθεί και παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο. Ωστόσο, ένα άτομο που επέστρεψε στην Αφρίν τον Μάιο δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία: «Πήγα στο σπίτι των γονιών μου και ήταν άδειο. Έκλεψαν όλα τα έπιπλα, τις συσκευές και όλα τα άλλα. Οι γείτονες είδαν τον ελεύθερο συριακό στρατό να τοποθετεί όλα τα έπιπλα σε φορτηγά. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν το χωριό, οπότε δεν γνωρίζουν ποιος ήταν υπεύθυνος».
Ένας κάτοικος από το Αφρίν που ζήτησε άσυλο στη Γερμανία, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Έχω πέντε διαμερίσματα στην πόλη Αφρίν και ένα εμπορικό κατάστημα. Ο φίλος μου μού είπε ότι δύο από τα σπίτια μου είναι τώρα κατειλημμένα από εκτοπισμένες οικογένειες. Κατάφερα να βρω τον αριθμό τηλεφώνου των δύο οικογενειών, η μία ήταν από το Harasta και η άλλη από την Ανατολική Γκούτα. Τους τηλεφώνησα για να τους ζητήσω να φροντίσουν το σπίτι, αλλά μου είπαν ότι το σπίτι είχε ήδη λεηλατηθεί όταν μετακόμισαν. Είχα μόλις ανακαινίσει το σπίτι. Το πρόβλημά μου δεν είναι με τις οικογένειες που ζουν στο σπίτι, αλλά με τις ένοπλες ομάδες».
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του YPG, των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και των τοπικών ένοπλων ομάδων, θα πρέπει να διευκολύνουν την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των ανθρώπων στο Αφρίν», δήλωσε η Lynn Maalouf.
«Όσο για τη δύναμη κατοχής, η Τουρκία πρέπει να παρέχει πλήρη αποκατάσταση σε εκείνους των οποίων τα σπίτια έχουν κατασχεθεί, καταστραφεί ή λεηλατηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας ή από τους συμμάχους τους. Είναι καθήκον της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι οι εκτοπισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Αφρίν και να τους επιστραφούν οι περιουσίες τους ή, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, να τους δοθούν αποζημιώσεις».
Τουρκία και ένοπλες ομάδες είναι υπεύθυνες για τη στρατιωτική χρήση των σχολείων
Από τον Ιανουάριο του 2018, η πρόσβαση στην εκπαίδευση ήταν σχεδόν αδύνατη για τους ανθρώπους στο Αφρίν. Οι κάτοικοι δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι από τον Μάρτιο τα παιδιά είχαν πρόσβαση σε ένα μόνο σχολείο στην πόλη Αφρίν, ενώ το Πανεπιστήμιο Afrin έκλεισε τελείως αφότου πρώτα καταστράφηκε και λεηλατήθηκε. Σύμφωνα με πρώην εκπαιδευτικούς οι οποίοι εκτοπίστηκαν στην περιοχή al-Shahba, οι τουρκικές δυνάμεις, μαζί με συμμαχικές συριακές ένοπλες ομάδες, χρησιμοποιούν το σχολείο Amir Ghabari στο Αφρίν ως στρατιωτική έδρα. Η Διεθνής Αμνηστία επανεξέτασε δορυφορικές εικόνες από τις 20 Απριλίου 2018, που έδειχναν διάφορα θωρακισμένα οχήματα και μια πρόσφατα χτισμένη δομή. Αυτά τα οχήματα και η δομή δεν υπήρχαν πριν οι τουρκικές δυνάμεις και οι ένοπλες ομάδες αποκτήσουν τον έλεγχο του Αφρίν, στις 18 Μαρτίου 2018.*
Σύμφωνα με τοπικές πηγές των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κατοίκων, οι τουρκικές δυνάμεις και οι ένοπλες ομάδες μετέτρεψαν το δημόσιο σχολείο στη Shara σε έδρα της αστυνομίας τον Ιούνιο του 2018. Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν επίσης ένα άλλο σχολείο στο Jenderes ως νοσοκομείο, σύμφωνα με τους κατοίκους.
«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και ιδιαίτερα σε καταστάσεις κατοχής, τα σχολεία απολαμβάνουν ειδικής προστασίας και στα παιδιά πρέπει να παρέχεται εκπαίδευση. Καλούμε την Τουρκία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο και ότι το πανεπιστήμιο θα αποκατασταθεί αμέσως και θα ξανανοίξει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Lynn Maalouf.
Παραβιάσεις της συριακής κυβέρνησης και του YPG
Μετά την επίθεση τον Ιανουάριο του 2018, χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν στην κοντινή περιοχή al-Shahba. Τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι ζουν τώρα σε καταυλισμούς ή κατεστραμμένα σπίτια χωρίς κατάλληλη πρόσβαση σε υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε ιατρική περίθαλψη. Οι τραυματίες και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις πρέπει να περιμένουν να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην πόλη του Aleppo, το πλησιέστερο μέρος όπου μπορούν να λάβουν επαρκή ιατρική περίθαλψη.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει επίσης αποτρέψει οποιαδήποτε μετακίνηση από την περιφέρεια al-Shahba σε άλλα μέρη της Συρίας που απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό έχει αναγκάσει πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά χρημάτων στους λαθρεμπόρους για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους περιορισμούς μετακίνησης.
Επιπλέον, το YPG έχει αποκλείσει τους δρόμους από την περιοχή al-Shahba στο Afrin, αποκλείοντας εσκεμμένα τους εκτοπισμένους από την επιστροφή στα σπίτια τους. Από το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης τον Μάρτιο, εκατοντάδες έχουν επιστρέψει στο Αφρίν μέσα από μια μεγάλη και δύσκολη ορεινή διαδρομή.
Μια γυναίκα που επέστρεψε στο Αφρίν, στις αρχές Απριλίου, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Η θεία μου, ηλικίας 60 ετών, πάσχει από σοβαρό τύπο διαβήτη και έχει και άλλα προβλήματα υγείας, πέθανε στην επιστροφή στο Αφρίν από σοβαρή αφυδάτωση. Το YPG δεν μας άφησε να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας μέσω του επίσημου δρόμου, έτσι περπατήσαμε για περίπου πέντε ώρες. Ξεμείναμε από νερό στα μισά της διαδρομής. Η κόρη της πήγε να βρει μια πηγή για να φέρει νερό, αλλά δεν πρόλαβε».
Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, η συριακή κυβέρνηση έχει περιορίσει την ιατρική εκκένωση ασθενών και τραυματισμένων πολιτών από την περιοχή al-Shahba έως την πόλη του Aleppo. Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος και το ιατρικό προσωπικό της δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο και δύο κλινικές που παρέχουν βασική ιατρική περίθαλψη και φάρμακα στην περιοχή al-Shahba. Είπαν ότι δεν διαθέτουν τόσο την ιατρική τεχνογνωσία όσο και τον εξοπλισμό για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων ή τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων.
Τη στιγμή της συγγραφής, περίπου 300 άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και σοβαρούς τραυματισμούς περιμένουν να εγκριθεί η ιατρική εκκένωση από τη συριακή κυβέρνηση. Από τα μέσα Μαρτίου, μόνο σε 50 άτομα επετράπη να ταξιδέψουν στο εθνικό νοσοκομείο στην πόλη του Aleppo για θεραπεία.
«Η κυβέρνηση της Συρίας και το YPG επιδεινώνουν τα βάσανα των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν, παγιδεύοντάς τους στην περιοχή al-Shahba χωρίς προφανή λόγο και στερώντας τους επαρκή πρόσβαση στην εκπαίδευση, την τροφή και την ιατρική περίθαλψη. Οι άνθρωποι, ειδικά οι άρρωστοι και οι τραυματίες, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς μετάβασης οπουδήποτε θέλουν να πάνε», δήλωσε η Lynn Maalouf.
«Καλούμε τη Συρία και το YPG να σέβονται την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και να διευκολύνουν την ασφαλή και εκούσια επιστροφή των εκτοπισμένων. Οι αρχές της Συρίας πρέπει να επιταχύνουν την ιατρική εκκένωση όλων των ασθενών και των τραυματισμένων που δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία στην περιοχή al-Shahba».