ΗΠΑ: Η CHELSEA MANNING ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2017, 14:25Εκτύπωση

 

 

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την διεξαγωγή έρευνας για τις διαρροές και την ισχυρότερη προστασία για τους πληροφοριοδότες δημόσιου συμφέροντος

 

«Για μένα η διαφάνεια στη διακυβέρνηση είναι μια βασική προϋπόθεση για να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η ελευθερία και η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων»

- Chelsea Manning

Η προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό αποφυλάκιση της Chelsea Manning από τις στρατιωτικές φυλακές των ΗΠΑ σήμερα επιτέλους τελειώνει την ποινή της σχετικά με την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Σήμερα είναι η μέρα για την οποία χιλιάδες ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί καθόλη τη διάρκεια της σκληρής δοκιμασίας της Chelsea Manning», δήλωσε η Margaret Huang, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ

«Η αντιμετώπιση που έλαβε η Chelsea είναι ιδιαίτερα αποκρουστική δεδομένου του ότι κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που αποκάλυψε και κατήγγειλε. Καθώς, γιορτάζουμε την ελευθερία της, θα συνεχίσουμε να ζητούμε την ανεξάρτητη έρευνα για τις πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκείνη έφερε στο φως και την θεσμοθέτηση προστασίας για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, όπως η Chelsea, δεν πρόκειται να υποβληθούν ποτέ ξανά σε τέτοια αποκρουστική μεταχείριση».

 Η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Chelsea Manning από το 2013, όταν καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης. Ο χρόνος φυλάκισής της ήταν πολύ περισσότερος από τον χρόνο που εκτίει στρατιωτικό προσωπικό καταδικασμένο για φόνο, βιασμό και εγκλήματα πολέμου.

Επιπλέον, η πληροφοριοδότης δημόσιου συμφέροντος ,πρώην στρατιώτης των ΗΠΑ, φυλακίστηκε για 11 μήνες σε συνθήκες προφυλάκισης όπου σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια υπέστη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Τοποθετήθηκε στην απομόνωση ως τιμωρία για την απόπειρα αυτοκτονίας, και της αρνήθηκαν την κατάλληλη θεραπεία σχετικά με την ταυτότητα φύλου της κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της.

Η υπόθεσή της συμπεριλαμβανόταν στην εμβληματική ετήσια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, Write for Rights το 2014. Παγκοσμίως, σχεδόν 250.000 δράσεις που έλαβαν χώρα, ζητούσαν την απελευθέρωσή της.

Σε μια επιστολή προς τη Διεθνή Αμνηστία εκείνη την περίοδο, η Chelsea Manning δήλωσε:

« Υποστηρίζω τη δουλειά που κάνετε στο να προστατεύετε τους ανθρώπους όπου και όποτε η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αλήθεια και η αξιοπρέπεια καταπατείται. Για μένα η διαφάνεια της διακυβέρνησης είναι μια βασική προϋπόθεση για να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η ελευθερία και η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων».

Τα χρόνια που ακολούθησαν την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και των άλλων, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την καταδίκη της Manning πριν αποχωρήσει από το γραφείο του, τον Ιανουάριο του 2017.

Αυτή την εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε μια νέα παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο Brave, που στοχεύει στην ανάδειξη των γενναίων ακτιβιστών και πληροφοριοδοτών δημόσιου συμφέροντος σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι συχνά θέτουν τους εαυτούς τους σε σοβαρό κίνδυνο για να κατακρίνουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η εκδικητική μεταχείριση των αρχών των ΗΠΑ προς την Chelsea Manning, αφού αποκάλυψε πιθανά παραπτώματα του στρατού, αποτελεί μια λυπηρή και ακραία στάση, την οποία υιοθετούν όσοι είναι σε θέσεις ισχύος, προκειμένου να εμποδίσουν κόσμο να μιλήσει ελεύθερα», δήλωσε η Margaret Huang.

 «Η απελευθέρωση της Chelsea αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, ότι η δύναμη των άνθρωπων μπορεί να θριαμβεύσει πάνω στην αδικία – ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε όλους αυτούς τους γενναίους ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και αποτελούν τον κεντρικό κορμό της νέας παγκόσμιας εκστρατείας μας, Brave».

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.