5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΜΠΙΝΙΣΜΟ ΣΤΟ MΑΛΑΟΥΙ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017, 13:31Εκτύπωση

Οι δολοφονίες ανθρώπων που πάσχουν από αλμπινισμό στο Μαλάουι έγιναν παγκόσμια είδηση στις αρχές του 2016. Εδώ θα βρείτε 5 δεδομένα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την ιστορία που βρίσκεται πίσω τους.

1. Ο αλμπινισμός είναι μια κληρονομική δερματική πάθηση

Ο αλμπινισμός είναι μια κληρονομική γενετική πάθηση που εμποδίζει το σώμα από το να παράγει αρκετό χρώμα ή μελανίνη, ώστε να προστατέψει το δέρμα από τον ήλιο. Αγγίζει 1 στους 5.000, από τους 15.000 ανθρώπους στην Υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου ο αλμπινισμός επηρεάζει 1 στους 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Under the Same Sun. Περίπου 7.000 με 10.000 άνθρωποι πάσχουν από την ασθένεια στο Μαλάουι.

«Ξέρω γιατί το δέρμα μου είναι άσπρο: γιατί έτσι με έπλασε ο θεός. Δεν νιώθω καθόλου διαφορετική, ωστόσο κάποιοι από τους φίλους μου κάνουν διακρίσεις εις βάρος μου».

-Annie Alfred, 11 χρονών

2. Οι άνθρωποι με αλμπινισμό βιώνουν σοβαρές διακρίσεις, καθώς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι άνθρωποι με αλμπινισμό έρχονται συχνά αντιμέτωποι με βαθιά ριζωμένες προλήψεις. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν πάντα τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην περίθαλψη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτή η άνιση μεταχείριση τροφοδοτείται από δεισιδαιμονίες και λανθασμένες απόψεις. Στο Μαλάουι, κάποιοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με αλμπινισμό κρύβουν μαγεία στα οστά τους, που θα μπορούσαν να τους κάνουν πλούσιους. Κάποιοι  πληρώνουν τεράστια ποσά για μέρη των σωμάτων τους, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη διαιώνιση ενός ειδεχθούς εμπορίου ανθρωπίνων οστών. Πρόκειται για ένα εμπόριο που τροφοδοτείται από την όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για αυτά τα μέρη του σώματος, κυρίως στη Νότια και Ανατολική Αφρική. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι από το 2000 μέχρι το 2013 έλαβαν 200 αναφορές τελετουργικών επιθέσεων σε ανθρώπους με αλμπινισμό σε 15 χώρες- όλες στην Αφρική.

«Το παιδί της ξαδέλφης μου το αποκαλούσαν φάντασμα και πίστευαν ότι έφερνε κακή τύχη στο σχολείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παρατήσει το σχολείο. Η ξαδέλφη μου φοβόταν να πάει στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί. Έχει άλλα έξι παιδιά με αλμπινισμό».

- Δήλωση γυναίκας στη Διεθνή Αμνηστία,  Φεβρουάριος 2016

3) Επικίνδυνες αντιλήψεις για τους ανθρώπους που πάσχουν από αλμπινισμό επικρατούν σε όλο το Μαλάουι- και είναι η αιτία της βίαιης συμπεριφοράς εναντίον τους.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο αλμπινισμός είναι μεταδοτικός-ενώ δεν είναι. Πιστεύουν ότι τα οστά των ανθρώπων με αλμπινισμό περιέχουν χρυσό και θα σκοτώσουν ή θα ληστέψουν τάφους για να τα αποκτήσουν. Άλλοι πιστεύουν ότι ο αλμπινισμός προκαλείται από απιστία ή ότι είναι μια τιμωρία από τους θεούς. Μερικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τους ανθρώπους με αυτή τη δερματική πάθηση είναι: "φάντασμα’’, "χρυσός", "χρήμα".

«Οι άνθρωποι μου λένε ότι θα με πουλήσουν. Κάποιος μου είπε ότι άξιζα Κ6 εκατομμύρια (10.000 δολάρια). Υπέφερα που μια χρηματική τιμή μπορούσε να μπει πάνω μου».

- Άνθρωπος με αλμπινισμό, Φεβρουάριος 2016

Ο Harrison Mokoshoni (δεξιά) ακουμπάει τον τάφο του δίδυμου αδερφού του. Το Φεβρουάριο του 2016, ο 9 χρονών Harry απήχθη από το σπίτι του. Κάποιες μέρες αργότερα, το κεφάλι του βρέθηκε σε ένα γειτονικό χωριό. 10 άνθρωποι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για φόνο. © LAWILINK/Amnesty International

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιτίθενται (σε άτομα με αλμπινισμό) είναι στενοί συγγενείς

—Δήλωση γυναίκας στη Διεθνή Αμνηστία, Φεβρουάριος 2016

4. Αυτοί που επιτίθενται σε άτομα με αλμπινισμό κυμαίνονται από εγκληματίες μέχρι και οικογενειάρχες.

Είναι ελάχιστα τα ασφαλή μέρη που μπορούν να πάνε οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό στο Μαλάουι. Παρακινούμενοι από τα υψηλά κέρδη που αποφέρουν τα σωματικά μέλη, οι εγκληματικές συμμορίες καταδιώκουν τα άτομα που πάσχουν από αλμπινισμό. Ακόμη και συγγενείς συνεργάζονται ή προκαλούν τέτοιου είδους επιθέσεις. Τον Ιανουάριο του 2016, το ακρωτηριασμένο σώμα της Eunice Phiri, 53 χρονών βρέθηκε στο εθνικό πάρκο του Kasungu στη Ζάμπια. Η αστυνομία ανέφερε ότι εξαπατήθηκε  από τον ίδιο της τον αδελφό, με άλλους δύο άνδρες. Την πήγαν μια βόλτα στο εθνικό πάρκο, όπου την σκότωσαν και τη διαμέλισαν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιτίθενται (σε άτομα με αλμπινισμό) είναι στενοί συγγενείς. Γνώρισα μια μητέρα στη Chitipa που από φόβο έκρυβε τα παιδιά της. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο».

–Δήλωση γυναίκας στη Διεθνή Αμνηστία, Φεβρουάριος 2016

5. Επιθέσεις, σχετικές με τον αλμπινισμό έχουν αυξηθεί από το 2014.

Επιθέσεις σε άτομα με αλμπινισμό έχουν αυξηθεί ραγδαία στο Μαλάουι τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και πέντε άλλα έχουν εξαφανιστεί από το Νοέμβρη του 2014. Το 2015, υπήρξαν 45 αναφορές απόπειρας ή τέλεσης απαγωγής ή δολοφονίας. Χιλιάδες άνθρωποι-ιδίως παιδιά- ζουν μέσα στο φόβο, διστάζοντας να πάνε στο σχολείο ή κάπου αλλού επειδή μπορεί να απαχθούν ή να δολοφονηθούν. Μόνο τον Απρίλιο του 2016, 4 άνθρωποι με αλμπινισμό δολοφονήθηκαν. Ανάμεσα τους ένας έφηβος και ένα μωρό κορίτσι. Η Whitney Chilumpha, μόλις 2 χρονών απήχθη από το σπίτι της ενώ κοιμόταν με τη μητέρα της. Τμήματα από το κρανίο της, κάποια δόντια και ρούχα βρέθηκαν μέρες αργότερα σε ένα κοντινό λόφο.

Η κυβέρνηση του Μαλάουι πρέπει να προστατέψει τις ζωές των ανθρώπων με αλμπινισμό. Μπορεί να αρχίσει με το να στελεχώσει σωστά την αστυνομία, ώστε αυτού του είδους τα εγκλήματα να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα. Δράστε σήμερα!

Εδώ μπορείς να ζητήσεις από τον πρόεδρο του Μαλάουι να βάλει τέλος στους τελετουργικούς φόνους των ανθρώπων με αλμπινισμό: https://www.amnesty.gr/action/petitions/20623/malaoyi-stamatiste-toys-te...

Η Annie Alfred (κέντρο) μαζί με την καλύτερή της φίλη (αριστερά) και τους συμμαθητές τους. © LAWILINK/Amnesty International

 

Όταν βλέπω ανθρώπους με άσπρο δέρμα, πληγώνομαι για όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας. Θέλω οι άνθρωποι να σταματήσουν να σκοτώνουν άτομα με αλμπινισμό γιατί έτσι παραμένουμε στο φόβο, φοβόμαστε να πάμε στο σχολείο ή να παίξουμε με τους φίλους μας

— Annie Alfred, 11 χρονών

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.