ΡΩΣΙΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017, 13:12Εκτύπωση

Ενόψει της δεύτερης ακρόασης του νομοσχεδίου που αποποινικοποιεί ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας στη ρωσική κρατική Δούμα, η Anna Kirey, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία και την Ευρασία, δήλωσε:

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια αποτρόπαια προσπάθεια να αποποινικοποιηθεί η  ενδοοικογενειακή βία, η οποία ανέκαθεν θεωρούνταν ζήτημα ελάσσονος σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας. Πολύ συχνά, τα θύματα συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να βασιστούν στο νόμο προκειμένου να προστατευθούν και οι θύτες τους απαλλάσσονται των ευθυνών τους, με ελάχιστους εξ αυτών να φυλακίζονται για το αδίκημά τους».

Οι ισχυρισμοί ότι αυτό το νομοσχέδιο θα προστατέψει με οποιονδήποτε τρόπο τη δομή της οικογένειας ή ότι θα διατηρήσει τη ρωσική οικογενειακή παράδοση είναι γελοίοι και παράλογοι – η ενδοοικογενειακή βία καταστρέφει ζωές.

— Anna Kirey, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία και την Ευρασία

Οι συντάκτες της εν λόγω νομοθεσίας με την ανατριχιαστική ονομασία «το νομοσχέδιο του ραπίσματος», προδίδουν τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας δίνοντας ουσιαστικά συγχωροχάρτι στους θύτες. Οι ισχυρισμοί ότι αυτό το νομοσχέδιο θα προστατέψει με οποιονδήποτε τρόπο τη δομή της οικογένειας ή ότι θα διατηρήσει τη ρωσική οικογενειακή παράδοση είναι γελοίοι και παράλογοι – η ενδοοικογενειακή βία καταστρέφει ζωές.

«Οι πρόσφατα προτεινόμενες τροπολογίες, οι οποίες θα διατηρούσαν την ποινική ευθύνη για υποθέσεις βίας εις βάρος ανηλίκων, εγκύων και ατόμων σε κατάσταση αδυναμίας δεν μετριάζουν με κανέναν τρόπο των εκ θεμελίων μεροληπτικό χαρακτήρα αυτής της νομοθετικής πράξης.

»Αν οι Ρώσοι βουλευτές ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία της οικογένειας πρέπει να σταματήσουν την ψήφιση και την υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου και, αντ’ αυτού, να υποβάλλουν ένα περιεκτικό σύνολο μέτρων, το οποίο θα συμβαδίζει με τις συστάσεις της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.