ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ EDWARD SNOWDEN

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017, 16:01Εκτύπωση

Η εκστρατεία Pardon Snowden παρέδωσε τις υπογραφές στο Λευκό Οίκο. Διακεκριμένοι υποστηρικτές καλούν τον Πρόεδρο Ομπάμα να απονείμει Προεδρική Χάρη στον πληροφοριοδότη, πριν τις 20 Ιανουαρίου.

 

Στις 13 Ιανουαρίου, η εκστρατεία Pardon Snowden παρέδωσε περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με σκοπό να τον παρακαλέσουν να απονείμει Προεδρική Χάρη στον πληροφοριοδότη Edward Snowden, προτού αφήσει το γραφείο του στις 20 Ιανουαρίου. Οι υπογραφές που στάλθηκαν στο Λευκό Οίκο, συνολικά 1.101.252 σε αριθμό, συλλέχθηκαν μέσω της εκστρατείας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), της Διεθνούς Αμνηστίας, του Human Rights Watch, της Demand Progress και της Δράσης CREDO.

«Άνθρωποι από όλον τον κόσμο συνασπίστηκαν προκειμένου να δείξουν τη στήριξή τους στον Edward Snowden και να τον ευχαριστήσουν για το δημόσιο έργο που επιτέλεσε υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Edward Snowden είναι ένας ήρωας, όχι προδότης και το γεγονός ότι παραμένει μετέωρος για χρόνια, αφότου πυροδότησε μια τόσο σημαντική παγκόσμια αντιπαράθεση σχετικά με την επιτήρηση και την ιδιωτικότητα, είναι μια κατάφωρη αδικία. Του αξίζει κάτι καλύτερο από μια ζωή στην εξορία», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστία.

«Απονέμοντας Προεδρική Χάρη στον Edward Snowden, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα τοποθετούσε τον εαυτό του στη σωστή μεριά της ιστορίας και θα επιδείκνυε τη στάση του υπέρ όλων όσοι μάχονται για το σωστό, ακόμη και με σημαντικό προσωπικό κόστος».

Ανακοινωθείσα το Σεπτέμβριο από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, τη Διεθνή Αμνηστία και το Human Rights Watch, η εκστρατεία Pardon Snowden έχει προσελκύσει την υποστήριξη διακεκριμένων νομικών επιστημόνων, ειδικών στις υπηρεσίες πληροφοριών και τεχνολογίας, καλλιτεχνών και συνηγόρων. Ανάμεσα στους υπογράφοντες, βρίσκεται ο George Soros, ιδρυτής και διευθυντής του Ιδρύματος Ανοιχτή Κοινωνία (Open Society Foundations). Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak. Ο CEO του Twitter, Jack Dorsey. Ο Timothy Edgar, πρώην διευθυντής του Προσωπικού Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο. Ο πληροφοριοδότης των “Pentagon Papers” Daniel Ellsberg. Οι ηθοποιοί Maggie Gyllenhaal, Danny Glover και Mark Ruffalo. Και οι συγγραφείς Cheryl Strayed, Joyce Carol Oats και Teju Cole.

Η εκστρατεία έχει καταστήσει σαφές ότι:

  • Οι αποκαλύψεις του Snowden πυροδοτήσαν μια παγκόσμια αντιπαράθεση σχετικά με την κυβερνητική επιτήρηση, την αυξημένη επίβλεψη από όλα τα τμήματα της κυβέρνησης και σημαντικές μεταρρυθμίσεις από το Κογκρέσο και την εκτελεστική εξουσία
  • Ο Snowden φρόντισε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες με υπευθυνότητα και μόνο σε έμπιστους, εγκεκριμένους δημοσιογράφους, υπό τον όρο ότι θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να στοιχειοθετήσει κατηγορίες ενάντια στη δημοσιοποίηση
  • Οι πληροφοριοδότες λειτουργούν ελεγκτικά ως προς τις κυβερνητικές εξουσίες και δε θα έπρεπε να δικάζονται με βάση τη διαστικτή νομοθεσία για την Κατασκοπεία της εποχής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην κατάδοση απόρρητων πληροφοριών σε ξένες κυβερνήσεις και στην παράδοσή τους σε δημοσιογράφους που εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον.

«Μόλις δημιουργήθηκε το ίντερνετ, σκεφτήκαμε ότι επρόκειτο για μια αχτίδα ελπίδας για την ελευθερία, τον αλτρουισμό και τη μάθηση. Ο Edward Snowden μας έδειξε ότι το διαδίκτυο στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνταν από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες για να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στην ιδιωτική μας ζωή», δήλωσε ο Wozniak. «Θυσίασε ολόκληρη τη ζωή του προκειμένου να αντιτεθεί στη μυστική παρακολούθηση και για το Σύνταγμα. Γι’ αυτό το λόγο είναι ήρωας και γι’ αυτό το λόγο του αξίζει να του απονεμηθεί Προεδρική Χάρη».

Οι υπογραφές των εκκλήσεων στάλθηκαν στο Λευκό Οίκο μαζί με ένα γράμμα από το Γενικό Διευθυντή της οργάνωσης ACLU Anthony Romero, το Γενικό Διευθυντή του Human Rights Watch, Kenneth Roth και το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty.

«Είπατε και ο ίδιος το 2014 ότι η αντιπαράθεση που πυροδότησε ο Snowden ‘θα μας κάνει πιο δυνατούς’. Αποδείχθηκε ότι είχατε δίκιο», γράφει το γράμμα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Edward Snowden θα μείνει στην ιστορία ως ήρωας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας από τους σημαντικότερους πληροφοριοδότες της ιστορίας. Η απονομή Προεδρικής Χάρης στον Snowden θα ήταν μια γενναία επιβεβαίωση για το δικαίωμα των πολιτών να ζητούν από την κυβέρνηση να λογοδοτήσει όταν προχωρούν σε κατάχρηση της δύναμής τους».

Ο Ellsberg, ο διάσημος πληροφοριοδότης των ‘Pentagon Papers’, της αναφοράς του Υπουργείου Άμυνας που αποδείκνυε λεπτομερώς την εμπλοκή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ, αιτήθηκε στον Πρόεδρο Ομπάμα να αναλάβει δράση:

«Δεν υπάρχει κανένας σ’ αυτόν τον κόσμο με τον οποίο να ταυτίζομαι περισσότερο απ’ ό,τι με τον Edward Snowden. Αντιλήφθηκε επικίνδυνες, παράνομες και αντισυνταγματικές πολιτικές, οι οποίες απειλούσαν θεμελιωδώς τη δημοκρατία μας και αντί να αποστρέψει το βλέμμα, θυσίασε τα πάντα για να τις σταματήσει. Ελπίζω οι κυβερνητικοί υπάλληλοι που βλέπουν παραπτώματα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του στην εκπλήρωση του όρκου τους να υπερασπίζονται το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έπρεπε να αναγνωρίζει τη γενναιότητά του και να του επιτρέψει να γυρίσει στο σπίτι του».

Το Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, περισσότεροι από δώδεκα πρώην μέλη του προσωπικού της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, οι οποίοι επέβλεπαν μια δικομματική έρευνα στις δραστηριότητες του τμήματος πληροφοριών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 70, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τη Γενική Νομική Σύμβουλο Loretta Lynch να επιδείξουν επιείκεια στο Snowden. Υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις του Snowden ωφελούν τη δημοκρατία, παρέθεσαν τη μεταχείριση της κυβέρνησης για την υπόθεση της Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Sandy Berger και των πρώην διευθυντών της CIA John Deutch και David Petraeus, όλοι εκ των οποίων δημοσιοποίησαν απόρρητες πληροφορίες.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει μετριάσει τις ποινές φυλάκισης συνολικά 1.176 ανθρώπων και απέμεινε Προεδρική Χάρη σε 78 ανθρώπους. Αυτό συμπεριλάμβανε προδικαστικές Χάρες για τρεις Ιρανούς-Αμερικανούς άνδρες, στο πλαίσιο της συμφωνίας χρήσης πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που επιτεύχθηκε το 2015.

«Υποθέσεις σαν αυτή του Edward Snowden είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο υφίσταται η ισχύς της απονομής Προεδρικής Χάρης», δήλωσε ο Ben Wizner, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης ACLU για τον Snowden. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του αναγνωρίζοντας μία από τις πιο σημαντικές πράξεις πληροφοριοδότησης στη σύγχρονη ιστορία. Αναλαμβάνοντας δράση όσο είναι ακόμα δυνατόν, θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, σε δύσκολους καιρούς όπου πολλοί Αμερικανοί είναι ακόμη δεσμευμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, από τους Anthony Romero, Kenneth Roth και Salil Shetty: https://pardonsnowden.org/news/delivery-letter

Ολόκληρη τη λίστα των υποστηριχτών μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://pardonsnowden.org/supporters

Και εδώ μπορείτε να βρείτε το γράμμα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Γερουσίας προς τον Ομπάμα, καθώς και την επιστολή την Γενικούς Γραμματέας Lynch: https://www.brennancenter.org/sites/default/files/news/Snowden_memo.pdfEnds/

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.