33 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ 2016
Φαίνεται πως όπου κι αν κοιτάξεις, οι άνθρωποι έχουν σκιαγραφήσει το 2016 σαν μια απαίσια χρονιά. Όμως χάρη σε εσάς, έχουμε βρει πολλούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι.
Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Διεθνής Αμνηστία
Στη χρονιά που μας πέρασε, μας βοηθήσατε να ελευθερώσουμε πάνω από 650 ανθρώπους-περίπου 2 την ημέρα- από άδικες και κακοποιητικές φυλακίσεις. Μαζί, βοηθήσαμε να αλλάξουν οι νόμοι σε 40 χώρες. Μαζί πιέσαμε την παγκόσμια διοίκηση του ποδοσφαίρου να λογοδοτήσει, και συμβάλαμε στην καταδίκη εγκληματιών πολέμου. Και μέσα σε αυτή την αβέβαιη χρονιά, βρήκαμε ένα πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι: Η αγανάκτηση δεν είναι αρκετή. Τα πράγματα αλλάζουν όταν δρούμε μαζί.
Υπάρχουν 33 τρόποι με τους οποίους βοηθήσατε να αλλάξουν οι ζωές ανθρώπων σε κάθε περιοχή του κόσμου.
Phyoe Phyoe Aung, Μιανμάρ, Σεπτέμβριος 2016 © AFP/Getty Images
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και τον καθένα ξεχωριστά, όχι μόνο επειδή αγωνιστήκατε για την απελευθέρωσή μου, αλλά και γιατί μας βοηθήσατε να κρατήσουμε τις ελπίδες και τα πιστεύω μας ζωντανά
Phyoe Phyoe Aung, Myanmar, Σεπτέμβριος 2016
Οι δράσεις σας βοήθησαν να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από 650 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των…
1. Albert Woodfox, Η.Π.Α.
Ελευθερώθηκε επιτέλους το Φεβρουάριο – αφότου πέρασε 43 χρόνια και 10 μήνες σε κελί απομόνωσης στην κρατική φυλακή της Λουιζιάνας. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεις γράμματα από ανθρώπους από όλον τον κόσμο», είπε ο Albert. «Μου έδωσε μια αίσθηση αξίας. Μου έδωσε δύναμη –με έπεισε ότι αυτό που έκανα ήταν το σωστό». Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος στα πλαίσια της εκστρατείας Write for Rights.
(Αναφορά στην υπόθεσης του Albert Woodfox από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται εδώ)
2. Mazen Mohamed Abdallah, Αίγυπτος
Ελευθερώθηκε από το κρατητήριο το Φεβρουάριο. Το 14χρονο αγόρι έπεσε θύμα βιασμού από υπαλλήλους ασφαλείας, αποφασισμένων να αποσπάσουν μια ομολογία. Η Διεθνής Αμνηστία ήταν η πρώτη που δημοσίευσε το γεγονός, πυροδοτώντας μια ευρεία κάλυψη των μέσων ενημέρωσης που ταπείνωσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου και τους παρακίνησε να ελευθερώσουν το Mazen. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και ευχαριστώ τη Διεθνή Αμνηστία που έφερε το γιο μου πίσω σε εμένα», είπε η μητέρα του Mazen.
(Αναφορά στην υπόθεσης του Mazen από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται εδώ)
Mazen Mohamed Abdallah, Αίγυπτος © Private
3. Kostyantyn Beskorovaynyi, Ουκρανία
Ελευθερώθηκε το Φεβρουάριο, χάρη στην πίεση που άσκησαν οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας. Δώδεκα ακόμη άνδρες και μια γυναίκα ελευθερώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έπειτα από εντατικές συνελεύσεις για την υπεράσπισή τους, από τη Διεθνή Αμνηστία και της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch. Τους κρατούσαν όλους σε ένα μυστικό κέντρο κράτησης στο Kharkiv, στη Βόρεια Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων μέσα στη χρονιά, παραδίδαμε συνεχώς μια λίστα ονομάτων στους υπαλλήλους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Kostyantyn και των άλλων. «Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνετε», μας είπε αργότερα ο Kostyantyn. «Νόμιζα ότι δε θα ελευθερωνόμουν ποτέ».
4. Mahmoud Hussein, Αίγυπτος
Ελευθερώθηκε το Μάρτιο. Ο 20χρονος φοιτητής πέρασε περισσότερα από δυο χρόνια κρατούμενος χωρίς δίκη αφότου συνελήφθη στην ηλικία των 18 το 2014, επειδή φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Έθνος Χωρίς Βασανιστήρια». «Σας είμαι ευγνώμων, ακτιβιστές της Αμνηστίας που ξεκινήσατε αγώνες για να με υποστηρίξετε», είπε ο Mahmoud Hussein. «Όλα αυτά μου έδωσαν τόση ελπίδα και ένιωσα πραγματικά ότι με στηρίζετε, και παρόλο που ήμουν κλειδωμένος μακριά από τους ανθρώπους, σε ένα νεκροταφείο για ζωντανούς, ήμουν ακόμη ζωντανός στη σκέψη των ανθρώπων». 145.000 άνθρωποι παγκοσμίως έδρασαν για την απελευθέρωσή του στα πλαίσια της εκστρατείας μας Stop Torture.
(Αναφορά στην υπόθεσης του Mahmoud Hussein από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνενται εδώ)
Mahmoud Hussein © Private
5. Phyoe Phyoe Aung, Myanmar
Ελευθερώθηκε τον Απρίλιο. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλον τον κόσμο έστειλαν για χάρη της περισσότερα από 394.000 γράμματα, emails, tweets και άλλα, στα πλαίσια της εκστρατείας Write for Rights. Ελευθερώθηκε μαζί με ένα πλήθος φοιτητών- διαδηλωτών. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους και τον καθένα ξεχωριστά», έγραψε πρόσφατα σε ένα γράμμα προς τους υποστηρικτές της. «Όχι μόνο επειδή αγωνιστήκατε για την απελευθέρωσή μου, αλλά και γιατί μας βοηθήσατε να κρατήσουμε τις ελπίδες και τα πιστεύω μας ζωντανά».
(Έδώ μπορείτε να δείτε την έκκληση από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία αποτέλεσε τμήμα του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων 2015)
6. Maria Teresa Rivera, Ελ Σαλβαδόρ
Ελευθερώθηκε το Μάιο. Η 33χρονη είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια φυλάκισης το 2011 έπειτα από μία τραυματική εμπειρία αποβολής. Χιλιάδες ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας ανά τον κόσμο έγραψαν γράμματα εκ μέρους της, παροτρύνοντας το Ελ Σαλβαδόρ να σταματήσει την ποινικοποίηση των αμβλώσεων. «Είμαι πραγματικά ευγνώμων σε κάθε άνδρα και γυναίκα που παρακολουθούσε την υπόθεσή μου με εκείνο το αναμμένο κερί και που ήλπιζαν ότι θα αφεθώ ελεύθερη», έγραψε αργότερα.
(Για την υπόθεση της Maria Teresa Rivera, από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείτε να δείτε εδώ)
Maria Teresa Rivera © Jorge Menjívar/Ένωση των πολιτών για τη Διεθνή Αμνηστία
7. José Marcos Mavungo, Angola
Ελευθερώθηκε το Μάιο. Καταδικάστηκε το Σεπτέμβριο για «εξέγερση», για τη συμμετοχή του στην οργάνωση μιας ειρηνικής διαδήλωσης.
8. Khadija Ismayilova, Azerbaijan
Ελευθερώθηκε το Μάιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο αντικατέστησε την καταδίκη επτάμιση χρόνων φυλάκισης για τη βραβευμένη δημοσιογράφο, με μια ποινή τριών χρόνων με αναστολή, μετά από έφεση. Νωρίτερα το Μάρτιο, 11 ακόμη άτομα, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων δημοσιογράφων, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από δυο χρόνια εκτενών πιέσεων και εκστρατειών που υποστηρίχθηκαν από εσάς.
(Αναφορά στην υπόθεσης Khadija Ismayilova από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ)
Khadija Ismayilova, Azerbaijan © Meydan TV
9. Yecenia Armenta, Μεξικό
Αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο. Τη συνέλαβαν στις 10 Ιουλίου του 2012, την ξυλοκόπησαν, σχεδόν την έπνιξαν και τη βίασαν στη διάρκεια ενός 15ωρου βασανιστηρίου, έως ότου αναγκάστηκε να «ομολογήσει» ότι συμμετείχε στη δολοφονία του συζύγου της. Για χάρη της, οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας οργάνωσαν περίπου 300.000 δράσεις της στα πλαίσια των εκστρατειών Stop Torture και του Write for Rights.«Όσο λαμβάνω όλα αυτά τα γράμματα που λένε ότι δεν είμαι μόνη», μας είπε, «με κάνουν να νιώθω υπέροχα. Και σκέφτομαι: Ναι, είναι αλήθεια, δεν είμαι μόνη».
(Η ιστορία της Yecenia Armenta αποτέλεσε μία από τις υπόθεσεις του Παγκόσμιου Μαραθωνιου Γραμμάτων 2015 του ελλληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας)
10. 17 Αγκολέζοι νεαροί ακτιβιστές, Αγκόλα
Αποφυλακίστηκαν με όρους στα τέλη Ιουλίου, μετά από επίμονες και εντατικές εκστρατείες για την απελευθέρωσή τους. Μεταξύ τους βρισκόταν και ο Sedrick de Carvalho, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή σε μια ομάδα μελέτης, όπου νέοι άνθρωποι συζητούσαν για ιδέες σχετικά με τη δημοκρατία και την ελευθερία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεθνή Αμνηστία», είπε αργότερα, «χάρη στην υποστήριξή σας, βγήκαμε από τη φυλακή».
(Αναφορά στην υπόθεση του Sedrick de Carvalho από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ)
11. Ildefonso Zamora Baldomero, Μεξικό
Αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Αυγούστου. Ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής και κρατούμενος συνείδησης είχε φυλακιστεί άδικα για εννιά μήνες. «Ευχαριστώ θερμά όλους στη Διεθνή Αμνηστία, σε όλον τον κόσμο», είπε ο Ildefonso. «Δεν έχω λόγια για να σας περιγράψω ότι θα σας χρωστάω για πάντα το ευχαριστώ μου».
Ildefonso Zamora Baldomero (ο τρίτος από αριστερά) © Fernanda Falcón/Διεθνής Αμνηστία
12. Belén, Αργεντινή
Αφέθηκε ελεύθερη από την προσωρινή της κράτηση τον Αύγουστο. Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο υπέγραψαν την έκκλησή μας προς τις τοπικές αρχές τον Ιούλιο, απαιτώντας την απελευθέρωσή της. Η 27χρονη είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, έπειτα από μια τραυματική εμπειρία αποβολής. Η τελική απόφαση για την ποινή της βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.
(Αναφορά της υπόθεσης της Belén από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται εδώ και εδώ)
Διαμαρτυρία για την Belén © Fernanda Doz Costa - Διεθνής Αμνηστία
13. Fred Bauma & Yves Makwamba, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Ελευθερώθηκαν στο τέλος του Αυγούστου. Ο εκπληκτικός αριθμός 170.000 ανθρώπων ανέλαβαν δράση για τους δύο νέους ακτιβιστές από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στα πλαίσια της εκστρατείας Write for Rights. «Κάθε γράμμα, κάθε επίσκεψη, κάθε λέξη μας έδινε δύναμη και ενίσχυε την αποφασιστικότητά μας σ’ αυτό το μακρύ αλλά δίκαιο αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία», είπε η Yves. Δέκα ακόμη από τους συν-ακτιβιστές τους, όλοι μέλη του νεανικού κινήματος LUCHA, επίσης ελευθερώθηκαν το 2016.
14. Homa Hoodfar, Ιράν/Καναδάς
Ελευθερώθηκε το Σεπτέμβριο. Η Καναδή-Ιρανή υπήκοος είναι καθηγήτρια ανθρωπολογίας και παλαίμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στον Καναδά και εκτός υπέγραψαν την έκκληση για την ελευθερία της.
Homa Hoodfar © Private
15. 31 ειρηνικοί διαδηλωτές, Γκάμπια
Απελευθερώθηκαν με εγγύηση το Δεκέμβριο. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ousainou Darboe. Η Διεθνής Αμνηστία άσκησε έντονη πίεση για την απελευθέρωσή τους, καθώς επίσης κάλεσε τους υποστηρικτές μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους.
Yves Makwamba, DRC © Amnesty International
«Κάθε γράμμα, κάθε επίσκεψη, κάθε λέξη μας έδινε δύναμη και ενίσχυε την αποφασιστικότητά μας σ’ αυτό το μακρύ αλλά δίκαιο αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία»
Yves Makwamba, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Η στήριξή σας μας βοήθησε να κάνουμε ριζοσπαστικές αποκαλύψεις που άλλαξαν ζωές
16. Ιράκ: 293 άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι από καταχρηστική κράτηση
Το Μάιο αποκτήσαμε περιορισμένη πρόσβαση σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης στο Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης στο Ιράκ. Εκεί, βρήκαμε περίπου 700 ανθρώπους, μερικοί ήταν έως και 15 ετών, οι οποίοι κρατούνταν χωρίς κατηγορίες σε φρικιαστικές συνθήκες, επειδή τους υποπτεύονταν ότι είχαν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (IS). Δημοσιεύσαμε αμέσως τα ευρήματά μας, συγκεντρώνοντας ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό, μαζί με μια ζωτικής σημασίας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 293 ανθρώπων.
17. Νιγηρία: 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από απάνθρωπες συνθήκες
Στις 11 Μαΐου, αποκαλύψαμε τους θανάτους περισσότερων από 149 ανθρώπων σε ένα στρατιωτικό κρατητήριο στη Νιγηρία μέσα στο 2016. Η αιτία θανάτου τους προήλθε πιθανώς από λιμό, αφυδάτωση και ασθένειες. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν 11 βρέφη και παιδιά κάτω των έξι ετών. Ενώ ο στρατός της Νιγηρίας αρνήθηκε δημόσια αυτά τα στοιχεία, περίπου 100 κρατούμενοι ελευθερώθηκαν από τα στρατόπεδα αμέσως μετά τη δημοσίευση της αναφοράς μας.
Παιδιά κρατούμενοι σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία περιμένοντας στην ουρά για την απελευθέρωσή τους © Kolawole Iσραήλ, 2016
Μας βοηθήσατε να αμφισβητήσουμε τους αθλητικούς διοικητικούς φορείς και να φέρουμε τους εγκληματίες πολέμου στη δικαιοσύνη
18. Η παγκόσμια αρχή του ποδοσφαίρου λυγίζει στην άσκηση πίεσης
Το Μάρτιο αποκαλύψαμε την εκμετάλλευση των εργαζόμενων μεταναστών που έχτιζαν ένα στάδιο για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ. Οι δράσεις των υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας, σε συνεργασία με την έρευνά μας, προκάλεσαν αντιδράσεις από τις αρχές του Κατάρ, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τη FIFA (παγκόσμιος διοικητικός φορέας ποδοσφαίρου). Δύο εταιρείες επέστρεψαν τα διαβατήρια πίσω στους εργαζόμενους τους. Μία εταιρεία που βρισκόταν στο επίκεντρο των ισχυρισμών τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τις εργασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου για έξι μήνες. Η Διεθνής Ένωση της Αθλητικής Ομοσπονδίας (η οποία θα χρησιμοποιήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Κατάρ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2019), παρόλο που δεν ήταν καν στόχος της αναφοράς, είπε ότι θα επιμεληθεί των ζητημάτων που επισημάναμε. Η FIFA είπε ότι θα εγκαθίδρυε μια ανεξάρτητη επιτροπή για να παρακολουθεί τους χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
(Αναφορά στην υπόθεση από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ και εδώ )
Μετανάστες εργάτες δουλεύουν για το στάδιο Χαλίφα για το παγκόσμιο κύπελο 2022 στο Κατάρ © 2016 Getty Images
19. Καταδικάστηκε εγκληματίας πολέμου στη Δημοκρατία του Τσαντ
Σε μια αξιοσημείωτη απόφαση διεθνούς δικαιοσύνης, ο πρώην πρόεδρος Hissène Habré καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 30 Μαΐου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια που διαπράχθηκαν στη Δημοκρατία του Τσαντ μεταξύ του 1982 και του 1990. Μεταξύ άλλων στοιχείων, η εισαγγελική αρχή βασίστηκε στις αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας που χρονολογούνταν από το 1980, καθώς επίσης και στη μαρτυρία ενός εμπειρογνώμονα, πρώην μέλους της Διεθνούς Αμνηστίας.
(Αναφορα στην υπόθεση από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ)
Βοηθήσατε να σωθούν ζωές
20. Ιρανός έφηβος διέφυγε της εκτέλεσης
Ο Alireza Tajiki διέφυγε της αγχόνης χάρη στην παγκόσμια κατακραυγή που καταδίκαζε την επικείμενη εκτέλεσή του. Ο απαγχονισμός του είχε προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου 2016, αλλά με το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας να ασκεί ισχυρή πίεση και τους ακτιβιστές να στέλνουν tweets στις αρχές που έλεγαν #SaveAlireza, η εκτέλεση αναβλήθηκε. Ο Alireza δεν είναι ακόμη ασφαλής – αυτή τη στιγμή καλούμε το Ιράν να ακυρώσει τη θανατική του ποινή.
21. Αποφυγή εκτελέσεων στις Μαλδίβες και στην Ινδονησία
Η συνεχής υποστήριξή σας για να σταματήσει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή παγκοσμίως απέδωσε θετικά αποτελέσματα στις Μαλδίβες και στην Ινδονησία. Τον Ιούλιο μας βοηθήσατε να σταματήσουμε – προσωρινά τουλάχιστον – την προγραμματισμένη επαναφορά των εκτελέσεων στις Μαλδίβες μετά από περισσότερα από 60 χρόνια. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας αγωνίστηκαν σκληρά για να αποτρέψουν την εκτέλεση 14 ανθρώπων στην Ινδονησία, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα ναρκωτικών μετά από άδικες δίκες. Στις 29 Ιουλίου, παρόλο που τέσσερις από αυτούς θανατώθηκαν, στους υπόλοιπους 10 δόθηκε αναστολή εκτέλεσης, ενώ οι αρχές υποσχέθηκαν «μια εκτενή μελέτη» των υποθέσεών τους. Η εκστρατεία για τη διάσωσή τους συνεχίζεται.
22. 10χρονο κορίτσι από τη Συρία υποβάλλεται σε σωτήρια επέμβαση
Μετά από διεθνή πίεση των υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων, ένα σοβαρά τραυματισμένο κορίτσι από τη Συρία απομακρύνθηκε με επιτυχία από την πόλη της Madaya στις 13 Αυγούστου για επείγον χειρουργείο. Η Ghina Ahmad Wadi πυροβολήθηκε στο πόδι από πυρά ελεύθερων σκοπευτών από ένα σημείο ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας όταν πήγαινε να αγοράσει φάρμακα για τη μητέρα της.
Ghina Ahmad Wadi © Private
Η στήριξή σας βοήθησε να αλλάξουν νόμοι σε 40 χώρες
23. Η Μπουργκίνα Φάσο καταργεί τον πρόωρο και εξαναγκαστικό γάμο
Χάρη στη δράση σας, η κυβέρνηση της Μπουργκίνα Φάσο δεσμεύτηκε το Φεβρουάριο να καταργήσει τον πρόωρο και εξαναγκαστικό γάμο. Δεσμεύτηκε να αυξήσει το όριο ηλικίας του νόμιμου γάμου για τα κορίτσια στα 18 χρόνια και να εξασφαλίσει ότι καθορίζεται ξεκάθαρα η έννοια του εξαναγκαστικού γάμου στους νομικούς κώδικες. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο από εσάς υπογράψατε την έκκλησή μας στα πλαίσια της εκστρατείας My Body My Rights και Write For Rights – ένα γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις αρχές.
(Αναφορά στην υπόθεση από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται εδώ και εδώ)
© Sophie Garcia / Διεθνής Αμνηστία
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Αμνηστία αμφισβήτησε τις αρχές σχετικά με το ζήτημα του πρόωρου και εξαναγκαστικού γάμου με χιλιάδες γράμματα και καρτ-ποστάλ
Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπουργκίνα Φάσο, Απρίλιος 2016
24. Μαλάουι: νέος νόμος που προστατεύει τους ανθρώπους με αλμπινισμό
Περισσότεροι από 225.000 άνθρωποι υπέγραψαν την έκκλησή μας που καλούσε τις αρχές του Μαλάουι να βάλουν τέλος στις δολοφονίες ανθρώπων με αλμπινισμό. Χάρη σ’ αυτήν την παγκόσμια πίεση, το Μαλάουι άλλαξε δύο νόμους το Σεπτέμβριο βοηθώντας να προστατευθούν οι άνθρωποι με αλμπινισμό από τη βία και τις δολοφονίες. Σήμερα, όποιος πιαστεί με κόκκαλα ή μέλη σώματος ενός ανθρώπου που πάσχει από αλμπινισμό αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.
(Αναφορά στην υπόθεση από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται με την έκκληση εδώ, αλλά και εδώ)
Annie Alfred, ένα παιδί που ζει με αλφισμό στο Μαλάουι © Amnesty International/Lawilink
25. Πρόοδος στην αναχαίτιση των βασανιστηρίων
Οι προσπάθειές σας να καταργηθούν τα βασανιστήρια οδήγησε αρκετές χώρες να κάνουν προοδευτικά βήματα για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Η Γουινέα ποινικοποίησε το βασανιστήριο, ενώ το Τόγκο ενίσχυσε τον ισχύοντα νόμο, ώστε να συμβαδίζει με το διεθνή νόμο. Μετά από χρόνια εκστρατειών από τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Καναδάς επιτέλους διαβεβαίωσε ότι θα αποτρέψει τα βασανιστήρια δεσμευόμενος να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας ενάντια στα Βασανιστήρια (OPCAT). Επίσης την ιστορική απόφαση για τα βασανιστήρια που ασκεί η αστυνομία, στις Φιλιππίνες – με πρώτη καταδίκη υπό τον εθνικό νόμο του 2009 για τα βασανιστήρια – ακολούθησαν τρία χρόνια σταθερών εκστρατειών των ακτιβιστών της Διεθνούς Αμνηστίας.
(Αναφορά στον Jerryme Corre από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται με την έκκληση εδώ)
Jerryme Corre, Φιλιπίννες © Διεθνής Αμνηστία
26. Ένα βήμα μπροστά για τα Δικαιώματα των Ιθαγενών στον Καναδά
Τον Αύγουστο, ο Καναδάς ξεκίνησε μια εθνική, ανεξάρτητη έρευνα για εξαφανισμένες και δολοφονημένες γυναίκες και κορίτσια ιθαγενείς. H απόφαση ήρθε ύστερα από μια δεκαετία εκστρατειών από τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας, ομάδες ιθαγενών γυναικών και άλλους στον Καναδά.
Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοινώνει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την εξαφάνιση και δολοφονία ιθαγενών γυναικών © AI Canada
27. Νέος νόμος για τους εξαφανισμένους στο Περού
Χιλιάδες άνθρωποι που ψάχνουν για τους αγαπημένους τους που εξαφανίστηκαν μπορούν επιτέλους να μάθουν τι τους συνέβη, χάρη σε ένα νέο νόμο. Ο νόμος παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και τον ακολούθησαν εντατικές εκστρατείες από τους υποστηρικτές της Αμνηστίας στο Περού για εκείνους που είχαν απαχθεί ή είχαν εξαφανιστεί στα χέρια των κρατικών δυνάμεων ή ένοπλων ομάδων κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του 1980-2000.
28. Πρόοδος για τα δικαιώματα των ιθαγενών στην Αυστραλία
Ιστορία γράφτηκε στο Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, μετά από συντονισμένες εκστρατείες και τη δημοσίευση της έκθεσής μας σχετικά με το πλάισιο δικαιοσύνης των ανήλικων ιθαγενών. Μετά από πέντε δεκαετίες αδικίας, οι 17χρονοι δε θα κρατούνται πλέον σε φυλακές ενηλίκων, ούτε θα δικάζονται ως ενήλικοι, σύμφωνα με το διεθνή νόμο. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά και συγκεκριμένα τα παιδιά ιθαγενείς, τα οποία έχουν 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στο κρατητήριο, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες αποκατάστασης.
29. Νορβηγία και Δανία: Ιστορική εξέλιξη για τα διακαιώματα των τρανς
Τον Ιούνιο η Νορβηγία πέρασε ένα νέο νόμο που δίνει πρόσβαση στους τρανς ανθρώπους, στη νομική αναγνώριση φύλου μέσω μιας γρήγορης, προσβάσιμης και διαφανούς διαδικασίας. Καθοριστική σημασία έχει το γεγονός ότι επιτρέπει στα άτομα να προσδιορίσουν μόνα τους το φύλο τους και να απαλλαχθούν από την ταπεινωτική κληρονομιά της Νορβηγίας υποχρεωτικών μεροληπτικών προδιαγραφών που παραβιάζουν μια σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μάιο, το κοινοβούλιο της Δανίας υιοθέτησε μια απόφαση για να σταματήσουν να κατατάσσουν την ταυτότητα φύλου ως ψυχική ασθένεια.
(Αναφορά από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νορβηγία γίνεται εδώ και για τη Δανία εδώ)
Ο ακτιβιστής John Jeanette Solstad Remø (δεξιά) πανηγυρίζοντας στο Pride στο Όσλο, Νορβηγία © Greg Rødland Buick
30. Σαουδική Αραβία: Βόμβες διασποράς σε παύση
Άνθρωποι από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στην εκστρατεία μας για να επισημάνουμε την καταστροφική επίδραση των όπλων διασποράς στην Υεμένη, φτιαγμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, μιας καθοδηγούμενης στρατιωτικής συμμαχίας από τη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ από τότε έχουν βάλει σε παύση τη μεταφορά όπλων διασποράς προς τη Σαουδική Αραβία. Το Δεκέμβριο, η Σαουδική Αραβία είπε ότι θα σταματούσε να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς φτιαγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεχίζουμε να τους πιέζουμε να απαγορεύσουν τη χρήση όπλων διασποράς εξ ολοκλήρου.
(Αναφορά από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται εδώ)
Ακτιβιστές προβάλλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ολλανδία © Διεθνής Αμνηστία
31. Περισσότερες χώρες καταργούν τη θανατική ποινή
Η παγκόσμια πίεση για την κατάργηση της θανατικής ποινής συνέχισε να αποκτά ισχύ. Στις 12 Μαΐου, το Ναούρου έγινε η 103η χώρα που κατήργησε τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα. Και τον Οκτώβριο, η Γουινέα θέσπισε ένα νόμο με τον οποίο κατήργησε τη θανατική ποινή για τα περισσότερα εγκλήματα.
32. Το νομοθετικό κενό για το εμπόριο βασανιστηρίων έκλεισε
Χρόνια εκστρατειών από τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας και το Ίδρυμα Ερευνών Ωμέγα οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαθιδρύσει τον Οκτώβριο ισχυρότερους περιορισμούς στις πωλήσεις και προωθήσεις εξοπλισμών που χρησιμοποιούνται για να βασανίζουν και να εκτελούν ανθρώπους. Οι περιορισμοί δεσμεύουν νομικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
33. Πολωνία – οι γυναίκες αναγκάζουν σε στροφή 180 μοιρών την πρόταση για την απαγόρευση της άμβλωσης
Πρωτοφανής αριθμός γυναικών και κοριτσιών πλημμύρησε τους δρόμους τον Οκτώβριο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μια πρόταση απαγόρευσης στα πλαίσια του ήδη εξαιρετικά περιοριστικού νόμου της Πολωνίας για τις αμβλώσεις. Οι γυναίκες βγήκαν σε απεργία για να δείξουν το συλλογικό θυμό τους και χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας, έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης. Τελικά, η κυβέρνηση οπισθοδρόμησε – μια ιστορική νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.
(Αναφορά από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται εδώ)
Μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην προτεινόμενη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία © AFP
Αισθάνεστε καλύτερα για το 2016;
Βοηθήστε μας να κάνουμε το ίδιο και για το 2017!
Ανάλαβε ενεργή δράση και στις φετινές μας εκκλήσεις!