ΙΣΡΑΗΛ/ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ (ΚΠΕ): ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Οι Ισραηλινές αρχές θα πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες σε βάρος του Παλαιστίνιου υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Issa Amro.
Οι Ισραηλινές αρχές θα πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες σε βάρος του Παλαιστίνιου υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Issa Amro, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με φυλάκιση για την εκ προθέσεως αναγνωρισμένη ειρηνική ακτιβιστική του δράση ενάντια στις παράνομες εγκαταστάσεις του Ισραήλ στην πόλη Χεβρώνα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Ο καταιγισμός των κατηγοριών κατά του Issa Amro δεν μπορεί να ελεγχθεί εξονυχιστικά
Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η δίκη του Issa Amro άρχισε στις 23 Νοεμβρίου στο Στρατιωτικό Δικαστήριο Ofer, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Ο καταιγισμός των κατηγοριών κατά του Issa Amro δεν μπορεί να ελεγχθεί εξονυχιστικά. Αποφασισμένοι να τον φιμώσουν και να καταπνίξουν το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ισραηλινές αρχές έχουν, απ’ ότι φαίνεται ανοίξει εκ νέου ακόμα και έναν κλειστό φάκελο της υπόθεσης. Αν καταδικαστεί, θα θεωρήσουμε τον Issa Amro ως έναν κρατούμενο συνείδησης», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Παράλληλα με την απόσυρση των αβάσιμων και πολιτικά υποκινούμενων κατηγοριών κατά του Issa Amro, οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς του για τον ξυλοδαρμό του, όσο βρισκόταν υπό κράτηση, και για τη σωματική και λεκτική βία που δέχτηκε από τους εποίκους, το στρατό και την αστυνομία. Οι άνθρωποι, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να προστατεύονται, όχι να δέχονται επιθέσεις και παρενοχλήσεις».
Ο Issa Amro είναι ένας Παλαιστίνιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος συντονίζει την ομάδα «Νέοι Ενάντια στον εποικισμό της Χεβρώνας». Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν δεσμευτεί στο να ασκούν, χωρίς βία την ακτιβιστική τους δράση κατά του παράνομου επoικισμού στη Χεβρώνα και των περιορισμών που συνιστούν δυσμενή διάκριση, οι οποίοι επιβάλλονται από τις ισραηλινές αρχές στους Παλαιστινίους στην πόλη.
Ο Issa Amro τεκμηριώνει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πόλη, διοργανώνει ειρηνικές διαδηλώσεις και διανέμει σε επισκέπτες, δημοσιογράφους και διπλωμάτες, πληροφορίες σχετικά με τον εποικισμό και την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.
Στις 7 Ιουνίου το 2016, 18 κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του Issa Amro στο Στρατιωτικό Δικαστήριο Ofer, μερικές απ’ τις οποίες χρονολογούνται από το 2010. Οι κατηγορίες αυτές ξεκινούν από την «προσβολή στρατιώτη» μέχρι την «επίθεση».
Μερικές από τις κατηγορίες, όπως η «συμμετοχή σε πορεία χωρίς άδεια», δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ποινικό αδίκημα.
Μία από τις κατηγορίες, σχετικά με την επίθεση, αναφέρεται σε ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας στις 20 Μαρτίου 2013, η οποία έλαβε χώρα αφού ο Issa Amro είχε ήδη συλληφθεί και ως εκ τούτου δεν ήταν παρών. Ένα βίντεο από τη σκηνή δείχνει σαφώς έναν άλλον άνδρα ως υπεύθυνο για το περιστατικό, στο οποίο έσπασε η κάμερα ενός εποίκου.
Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική και συνέπεσε με την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες με το πρόσωπο του Ομπάμα, φορούσαν μπλουζάκια με γραμμένη τη φράση: «Έχω ένα όνειρο» και κυμάτιζαν την παλαιστινιακή σημαία. Αυτές ήταν οι ενέργειες που οι αρχές τις θεώρησαν πολιτικές και ως εκ τούτου αξιόποινες.
Ο Issa Amro δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι αμέσως συνειδητοποίησε πως οι κατηγορίες είχαν ως μοναδικό κίνητρο την ακτιβιστική του δράση, δεδομένου ότι οι περισσότερες είχαν γίνει πριν αρκετό καιρό και μία από αυτές τις υποθέσεις είχε ήδη κλείσει. Ο δικηγόρος του, Gaby Lasky, δήλωσε ότι ήταν εντελώς ασυνήθιστο να ανοίγουν οι υποθέσεις εκ νέου κατ’ αυτόν τον τρόπο και ότι δεν ακολουθήθηκαν από την αστυνομία οι κατάλληλες διαδικασίες για να γίνει κάτι τέτοιο.
Μια κατηγορία από τις 8 Ιουλίου 2013 αναφέρεται σε μια συνομιλία με έναν συνοριοφύλακα στην οποία ο Issa Amro ζήτησε να του δοθεί πίσω η αστυνομική του ταυτότητα, αφού ο συνοριοφύλακας την πήρε για έναν έλεγχο ταυτότητας, κρατώντας τον Issa Amro για μισή ώρα. Δήλωσε ότι είπε στον αστυνομικό:
«Θέλω πίσω την ταυτότητά μου, δεν είμαι καταζητούμενος, και θα ήσουν ενήμερος γι’ αυτό, αν είχες τηλεφωνήσει για να ελέγξεις. Αλλά δεν τηλεφώνησες, το ξέρω, δεν είμαι ηλίθιος».
Ο Issa Amro έχει αντιμετωπίσει μια σειρά παρενοχλήσεων και επιθέσεων στα χέρια των ισραηλινών στρατιωτικών και των εποίκων, λόγω του ακτιβισμού του
-Magdalena Mughrabi
Σύμφωνα με τον Issa Amro ο αστυνομικός φαίνεται να παράκουσε τη φράση του ως «είσαι ηλίθιος», με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της κατηγορίας με την «προσβολή ενός στρατιώτη». Ο Issa Amro δήλωσε ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα και χτυπήθηκε τόσο σκληρά στην πλάτη από έναν αστυνομικό, με αποτέλεσμα να πρέπει ακόμα να παίρνει φάρμακα.
Δήλωσε ότι οι αξιωματικοί για τρεις ώρες δεν τον άφηναν να πάει στο νοσοκομείο και ότι εξασφάλισαν τη μεταφορά του σε μια παλαιστινιακή εγκατάσταση έτσι ώστε η είδηση ότι χτυπήθηκε να μην αναφερθεί στο Ισραήλ.
«Ο Issa Amro έχει αντιμετωπίσει μια σειρά παρενοχλήσεων και επιθέσεων στα χέρια των ισραηλινών στρατιωτικών και των εποίκων, λόγω του ακτιβισμού του. Η περίπτωσή του αντανακλά επακριβώς το κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας προς τους ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τον εποικισμό ο οποίος είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Magdalena Mughrabi.
«Πιστεύουμε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με δίκη αποκλειστικά και μόνο για την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Η φυλάκιση του Issa Amro θα ήταν μια παρωδία της δικαιοσύνης και θα φιμώσει μία ακόμη φωνή που ασκεί σημαντική κριτική στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».
Υπόβαθρο
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει ένα μοτίβο επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Issa Amro, στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η κλιμάκωση των πράξεων εκφοβισμού από την κυβέρνηση καθώς και οι επιθέσεις και οι απειλές από εποίκους και άλλους μη κρατικούς παράγοντες έχουν δημιουργήσει ένα όλο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον για τους ακτιβιστές στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα.
Η Χεβρώνα είναι μία από τις δύο παλαιστινιακές πόλεις της ΚΠΕ, μέσα στις οποίες υπάρχουν παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί. Οι ισραηλινές αρχές έχουν από καιρό επιβάλλει μια σειρά σοβαρών και ουσιαστικών περιορισμών βάσει διακρίσεων στη μετακίνηση των Παλαιστινίων κατοίκων της Χεβρώνας, γεγονός που αντιστοιχεί με συλλογική τιμωρία. Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα συχνά αποτυγχάνουν να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων από εποίκους, και σχεδόν ποτέ δεν βρίσκουν τους υπεύθυνους για να λογοδοτήσουν.