ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ FACEBOOK, MICROSOFT, LINKEDIN ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΟΥΕΛ, ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το Facebook, η Microsoft, and το LinkedIn ήταν ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογίας που αναμετρήθηκαν με Κινέζους αξιωματούχους στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαδικτύου στο Wuzhen, το οποίο ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου.
Η νέα νομοθεσία κωδικοποιεί υπάρχουσες καταχρηστικές πρακτικές και επιδιώκει να μετατρέψει εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα σε ντε φάκτο μέσα κρατικής παρακολούθησης
—Roseann Rife, Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ασία
Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές στις Δυτικές εταιρείες τους όρους που θα πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν ή να κρατήσουν την πρόσβασή τους στα πλούτη της Κινεζικής αγοράς, η οποία επί του παρόντος κυριαρχείται από εθνικούς κολοσσούς όπως η Tencent και η Sina.
Ένας νέος νόμος περί κυβερνό-ασφάλειας εγκρίθηκε πριν λίγες εβδομάδες στην Κίνα και προχωρεί περισσότερο από ποτέ στην ενίσχυση της ήδη καταπιεστικής στάσης της κυβέρνησης προς το διαδίκτυο, η οποία ενσαρκώνεται στο «Τείχος Προστασίας». Πρόκειται για ένα τεράστιο ανθρώπινο και τεχνολογικό σύστημα λογοκρισίας του διαδικτύου που δεν υπάρχει αντίστοιχο στον κόσμο. Η νέα νομοθεσία κωδικοποιεί υπάρχουσες καταχρηστικές πρακτικές και επιδιώκει να μετατρέψει εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα σε ντε φάκτο μέσα κρατικής παρακολούθησης.
Η νέα νομοθεσία αναγκάζει τις εταιρείες να διαβιβάζουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών και να λογοκρίνουν δημοσιεύσεις χρηστών, με ανεπαρκείς εγγυήσεις για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Οι εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για σημαντικές κυρώσεις εάν αποτύχουν να πράξουν αναλόγως, ενώ δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των δεδομένων από τις αρχές.
Λογοκρισία
Ο πρόεδρος Xi Jinping έχει επιμείνει ότι «καμία ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δε σημαίνει εθνική ασφάλεια», αλλά οι εταιρείες δεν χρειάζεται να κοιτάξουν μακριά για να δουν το τι μπορεί να σημαίνει η «εθνική ασφάλεια» με βάση τις ευρείες και ασαφείς νομικές διατάξεις της Κίνας. Στο πέρασμα των χρόνων η κυβέρνηση έχει συλλάβει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ανθρώπους για λόγους εθνικής ασφάλειας και έκφρασης αντικυβερνητικών απόψεων στο διαδίκτυο.
Μία περίπτωση που καταδεικνύει την πρόσφατη αδιαλλαξία της κυβέρνησης αφορά τους bloggers Lu Yuyu και Li Tingyu, οι οποίοι συνελλήφθησαν και κρατήθηκαν αυτό το χρόνο με βάση αυθαίρετες κατηγορίες περί «πρόκλησης φιλονικιών και προβλημάτων» λόγω της κατάρτισης και δημοσίευσης είδη διαθέσιμων αρχείων από κοινωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα.
Ο blogger Drulko από το Θιβέτ, συνελήφθη για έναν απλό διαδικτυακό σχολιασμό μιας δημοσιευμένης εικόνας, η οποία απεικονίζε ένα μεγάλο αριθμό ένοπλων στρατιωτών σε μια σημαντική ιστοσελίδα για τον Θιβετιανό Βουδισμό. Για αυτό, καθώς και για την αναδημοσίευση ενός ρεπορτάζ που περιλάμβανε συνομιλίες μεταξύ της Κινεζικής κυβέρνησης και του Δαλάι Λάμα, τιμωρήθηκε με φυλάκιση 3 ετών με πρόσχημα την «υποκίνηση αποσχιστικών τάσεων».
Ο νέος νόμος διευρύνει σημαντικά την εξουσία αστυνόμευσης του κράτους ως προς το Διαδίκτυο. Οι εταιρείες πληροφοριών υποχρεούνται να αφαιρούν και να αναφέρουν στις αρχές στοιχεία, όπως πληροφορίες και δεδομένα για τις διαδηλώσεις που αναφέρονται στα ιστολόγια των Lu Yuyu and Li Tingyu και στα μηνύματα του Druklo για θρησκευτική ελευθερία, μαζί με προσωπικές πληροφορίες, πριν καν ακόμα τα ζητήσει η αστυνομία. Η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε ανθρώπους όπως ο Lu Yuyu, Li Tingyu και ο Druklo, οι οποίοι βρίσκονταν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αλλά περιλαμβάνει και εκείνους των οποίων οι δραστηριότητες δεν έχουν ακόμα προσελκύσει την προσοχή των αρχών.
Πρόκειται για ένα διαδικτυακό όραμα, επηρεασμένο από τον Όργουελ, ένα δίχτυ για να παγιδέψει εκείνους τους οποίους η κυβέρνηση βλέπει ως ταραξίες, όπου το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης υπάρχει μόνο κατά τη διακριτική ευχέρεια της λογοκρισίας. Λαμβάνοντας υπόψη την σκληρή πολιτική στάση του Προέδρου Xi Jinping και την απουσία ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τα όρια που πρόκειται να θέσει η κυβέρνηση.
Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της συνάντησης στο Wuzhen για να διερωτηθούν σοβαρά αν είναι πρόθυμες να δραστηριοποιηθούν με τέτοιους όρους. Είναι προετοιμασμένες να γίνουν συνένοχοι στην κατάχρηση των ατομικών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο;
Για την αποφυγή προστίμων, την αναστολή ή το τερματισμό της λειτουργίας της επιχείρησης ή το κλείσιμο ιστοσελίδων, η νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρείες διαδικτύου να αυτό-λογοκρίνουν, ή να λογοκρίνουν τους ίδιους τους χρήστες τους, σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει ξαναγίνει προηγουμένως, ούτε ακόμα και στην Κίνα.
Εάν οι εταιρείες διαδικτύου ακολουθήσουν κατά γράμμα τον νέο νόμο, οι χρήστες οι οποίοι θα αρνούνται να δώσουν στοιχεία της πραγματικής τους ταυτότητας, δε θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφώνου, στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε υπηρεσίες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Η λογοκρισία δε σταματάει σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά περιλαμβάνει επίσης και ιδιωτικά μηνύματα.
«Η Κυριαρχία του Διαδικτύου»
Η Κινεζική κυβέρνηση έχει δικαιολογήσει αυτές τις δρακόντειες ρυθμίσεις επικαλούμενη την ανάγκη για την προστασία της «κυριαρχίας του διαδικτύου» της χώρας, καθώς και να διαχειριστεί «απειλές από το εξωτερικό». Ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τους ανθρώπους από πραγματικές απειλές για την ασφάλεια, «η κυριαρχία του διαδικτύου» πηγαίνει παραπέρα και απειλεί τις ίδιες τις αρχές ενός παγκόσμιου και ανοιχτού διαδικτύου.
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν την ευθύνη να σεβαστούν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης. Πρέπει να αμφισβητήσουν τον νέο νόμο και να καταστήσουν ξεκάθαρο στην κυβέρνηση τη θεμελιώδη άρνησή τους ως προς την υλοποίηση τυχόν αιτημάτων ή οδηγιών οι οποίες παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν είναι εύκολο για τις εταιρείες να διαχειριστούν τις συχνά πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Κινεζική κυβέρνηση, ενώ πολλές έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Το μήνυμα όμως που θα πρέπει να δώσουν στους Κινέζους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα είναι ότι οι αρχές και οι άνθρωποι προηγούνται και οι όροι που περιλαμβάνονται στο Νόμο περί Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο δεν είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να υπογράψουν.