ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝΕΣ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΥΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ»
Η επιστροφή των δέκα Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, σύμφωνα με αναφορές χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους, είναι μια ανεύθυνη πράξη που φανερώνει σκληρή περιφρόνηση για την ασφάλειά τους, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.
21 Οκτωβρίου 2016
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, η ομάδα συμπεριελάμβανε έξι ενήλικα άτομα, δύο εκ των οποίων γονείς που συνόδευαν τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους ηλικίας από ενός έως έξι ετών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι τα αιτήματα ασύλου τους δεν εξετάστηκαν, γεγονός που καθιστά την επιστροφή τους παράνομη.
"Εάν οι πρόσφυγες αυτοί επεστράφησαν στην Τουρκία χωρίς τη δέουσα εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας που φανερώνει σκληρή περιφρόνηση για την ασφάλειά τους", είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ευρώπη.
"Οι αρχηγοί των κρατών που συναντώνται στις Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να επιταχύνει τις επιστροφές στην Τουρκία, αλλά οι νομικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν πλήρη και εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματος τους, δεν μπορούν να αγνοούνται".
Υπόβραθο
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μια ομάδα 91 ανθρώπων έφτασαν στο νησί της Μήλου στις 14 Οκτωβρίου. Η ομάδα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί της Λέρου, όπου επισήμως εξέφρασαν στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Μεταξύ της ομάδας ήταν 10 υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω και εν συνεχεία έτυχαν επανεισδοχής αεροπορικώς στα Άδανα, στην Τουρκία, χωρίς να εξεταστούν δεόντως οι αιτήσεις ασύλου τους και χωρίς επαρκείς διαδικαστικές εγγυήσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές σχετικά με το περιστατικό.
Ένας δικηγόρος στο νησί της Λέρου είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι του αρνήθηκαν πρόσβαση στην ομάδα. Στις 19 Οκτωβρίου πήγε στον Αστυνομικό Σταθμό της Αγίας Μαρίνας και ζήτησε πληροφορίες αναφορικά με τους λόγους και τον σκοπό της κράτησης και ζήτησε την ομάδα που εκρατείτο εκεί. Η Αστυνομία τού είπε ότι είχε λάβει προφορικές εντολές να μεταφέρει την ομάδα στο νησί της Κω και του αρνήθηκε να του δώσει πρόσβαση και πληροφόρηση.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στις 20 Οκτωβρίου 2016, 14 Σύροι υπήκοοι επέστρεψαν από το νησί της Κω στα Άδανα της Τουρκίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων της δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Δέκα μεταξύ αυτών δεν εξεδήλωσαν την επιθυμία να υποβάλουν αίτημα ασύλου και τέσσερις απέσυραν τις αιτήσεις ασύλου τους.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για συνεντεύξεις, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Alison Abrahams στο: +32 486 042 047 ή στο: +32 2 548 27 73 ή μέσω e-mail: aabrahams@amnesty.eu