
7 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Ο EDWARD SNOWDEN ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στις 5 Ιουνίου του 2013, ο πληροφοριοδότης Edward Snowden αποκάλυψε τις πρώτες συγκλονιστικές αποδείξεις για τα συστήματα παγκόσμιας μαζικής παρακολούθησης.
Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε μάθει ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και τα Κεντρικά Γραφεία Επικοινωνιών της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (GCHQ) παρακολουθούσαν τις διαδικτυακές και τηλεφωνικές δραστηριότητες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Ας ρίξουμε, λοιπόν μια σύντομη ματιά στο πώς το τοπίο έχει αλλάξει χάρη στα έγγραφα που δημοσίευσε ο Snowden:
1. Γνωρίζουμε ΠΟΛΛΑ περισσότερα για τις ενέργειες των κυβερνήσεων.
Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι εταιρείες όπως η Facebook,η Google και η Microsoft εξαναγκάζονταν, υπό τις εντολές της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να παραδίδουν τα δεδομένα των πελατών τους. Επίσης, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας κατέγραφε, αποθήκευε και ανέλυε “μεταδεδομένα” (metadata), τα οποία αφορούσαν κάθε τηλεφωνική κλήση και μήνυμα που μεταδιδόταν στο Μεξικό, στην Κένυα και στις Φιλιππίνες.
2. Υπήρξε τεράστια δημόσια αντίδραση προς τη κυβερνητική μαζική παρακολούθηση.
Σε δημοσκόπησή μας στην οποία συμμετείχαν13 χώρες από όλες τις ηπείρους, ανακαλύψαμε ότι το 71% των ανθρώπων ήταν ισχυρά εναντίον της κυβερνητικής παρακολούθησης των προσωπικών τους τηλεφωνικών επικοινωνιών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Πάνω από 450 οργανισμοί και ειδικοί σε όλον τον κόσμο έχουν εγγραφεί στους «αναγκαίους και αναλογικούς κανονισμούς» που αφορούν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παρακολούθηση των επικοινωνιών. Επίσης, πάνω από 80.000 άνθρωποι υπέγραψαν την παγκόσμια έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την απαγόρευση της μαζικής παρακολούθησης.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η χρήση τεχνολογίας μαζικής παρακολούθησης καταργεί εξ’ ολοκλήρου το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα της διαδικτυακής επικοινωνίας
— PeBen Emmerson QC, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών κατά της τρομοκρατίας και για τα ανθρώπινα δικαιωμάτα
3. Δικαστικές αρχές έχουν αποφανθεί πως πτυχές αυτών των προγραμμάτων είναι παράνομες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το νομικό σώμα που είναι αρμόδιο για την επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι μέρος της ανταλλαγής πληροφοριών από επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί μεταξύ Η.Π.Α και Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τον Δεκέμβριο του 2014, ήταν παράνομες. Επιπλέον, τον Μάιο του 2015 ένα Εφετείο στις Η.Π.Α αποφάνθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συλλεγόμενων τηλεφωνικών αρχείων, ήταν επίσης παράνομο.
4. Εταιρίες τεχνολογίας και μηχανικής λογισμικού έχουν ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο λογισμικό τους.
Μεγάλες εταιρίες, όπως η Apple, η Google και η Whatsapp, έχουν βελτιώσει την ασφάλεια και την κρυπτογράφηση στα προγράμματά τους για τους χρήστες. Η μεγάλη πίεση των καταναλωτών ώθησε τη βιομηχανία να ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.
5. Ειδικοί σε παγκόσμιο επίπεδο μιλούν ανοιχτά εναντίον του status quo.
Αρκετοί διεθνείς φορείς έχουν προειδοποιήσει ότι η μαζική παρακολούθηση αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Ο Ειδικός Εισηγητής του Ο.Η.Ε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε πως «η σκληρή αλήθεια είναι ότι η χρήση τεχνολογίας μαζικής παρακολούθησης καταργεί εξ’ ολοκλήρου το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα της διαδικτυακής επικοινωνίας». Μετά από δεκαετίες παραμέλησης των ζητημάτων προστασίας της ιδιωτικής ζωής, αυτό που επίσης έγινε είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν έναν επιτηρητή ιδιωτικής ζωής ή «Ειδικό Εισηγητή». Αυτός ο ειδικός θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή εντός (online) και εκτός (offline) σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και της παρακολούθησης.
6. Εταιρίες εναντιώνονται στις κυβερνήσεις.
Για παράδειγμα, δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Apple, το Facebook, η Google, η Microsoft, το Twitter και τοYahoo, ξεκινήσαν μια εκστρατεία για τον τερματισμό της μαζικής συλλογής προσωπικών δεδομένων.
7. Υπάρχει πλέον μεγαλύτερος έλεγχος των νόμων που διέπουν τη μαζική παρακολούθηση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια κυβερνητική επιτροπή έκανε έκκληση για την αναμόρφωση των νόμων που διέπουν τις υπηρεσίες πληροφοριών, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να είναι πιο διαφανής. Στις Η.Π.Α, η κυβέρνηση πέρασε την Πράξη Ελευθερίας των Η.Π.Α, η οποία επιχειρεί να δώσει ένα τέλος στη μαζική κυβερνητική συλλογή τηλεφωνικών αρχείων.
Θέλουμε άραγε να ζούμε σε μια κοινωνία εντελώς απογυμνωμένοι μπροστά στην κυβέρνηση, ενώ αυτοί είναι εντελώς αδιαφανείς απέναντί μας;
— Edward Snowden
Ωστόσο… οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει ακόμα πολλά για την κατάργηση των προγραμμάτων μαζικής παρακολούθησης. Στις ΗΠΑ, πολλές πτυχές της παρακολούθησης παραμένουν ανεπαρκώς ρυθμισμένες και ανεξέλεγκτες, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής παρακολούθησης εκατομμυρίων ανθρώπων εκτός των ΗΠΑ. Το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο διεύρυνε τις εξουσίες του ώστε να μπορεί να διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα των επικοινωνιών των πολιτών του, παράλληλα με την ενίσχυση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Επιπλέον την προηγούμενη χρονιά προτάθηκαν σαρωτικές νέες εξουσίες παρακολούθησης στο Πακιστάν, τη Γαλλία και την Ελβετία, ενώ στην Ολλανδία δρομολογείται ένα νέο νομοσχέδιο για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.