Ελπίζουμε η ανακοίνωση για το Νόμπελ Ειρήνης να ενθαρρύνει τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για την ειρήνη που θα διασφαλίζει τα θύματα ως προς το δικαίωμά τους για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, και την επανόρθωση και θα φέρει ένα τέλος στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημάδεψαν την ένοπλη σύγκρουση
ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η πρόσφατη βράβευση του Κολομβιανού Προέδρου Juan Manuel Santos με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2016 υπογραμμίζει την προσδοκία οι Κολομβιανοί να επιμείνουν στην αναζήτηση της ειρήνης με δικαιοσύνη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Χιλιάδες Κολομβιανοί ακόμη απαιτούν ειρήνη και δικαιοσύνη. Η ανακοίνωση για το Βραβείο τιμά όχι μόνο την πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος Santos και η κυβέρνησή του, αλλά και πολλούς άλλους μέσα στην Κολομβία και παραπέρα που αναζητούν ένα μονοπάτι προς την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται στην καθημερινή ζωή των Κολομβιανών και έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στις περιθωριοποιημένες ομάδες, ιδιαίτερα στους Αυτόχθονες, στους απόγονους από την Αφρική και στις κοινότητες αγροτών καθώς επίσης και στους ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και ηγέτες της κοινότητας, συνδικαλιστές και ακτιβιστές για τα δικαιώματα γης. Οποιαδήποτε συμφωνία για την ειρήνη θα είναι αποτελεσματική μόνο μακροπρόθεσμα, αν εφαρμοστεί σε πολύ στενή διαβούλευση με τις ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο από αυτήν την επί δεκαετίες αιματηρή σύγκρουση».
«Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για να σταματήσουν οι παραβιάσεις και οι καταπατήσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια άλλης σύγκρουσης που συνεχίζεται στην Κολομβία με την ένοπλη ομάδα ELN και θα πρέπει να πιέσει της αρχές της Κολομβίας ώστε να κάνουν πιο αποτελεσματικά βήματα για να σταματήσουν τις παραβιάσεις που διαπράττονται από παραστρατιωτικούς».
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κολομβία σε 10 αριθμούς
7,9 εκατομμύρια – θύματα της ένοπλης σύγκρουσης, σχεδόν τα μισά από αυτά είναι γυναίκες. (Unidad para la Atención y Reparación Integral a las Víctimas, UARIV, Σεπτέμβριος 2016)
6,9 εκατομμύρια – θύματα εξαναγκαστικού εκτοπισμού (UARIV)
267.000 – θάνατοι που σχετίζονται με τη σύγκρουση, οι περισσότεροι ανήκουν στον άμαχο πληθυσμό. (UARIV)
4.392 – θύματα πιθανών εξωδικαστικών εκτελέσεων που έχουν καταγραφεί από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (Γραφείο στην Κολομβία του Ύπατου Αρμοστή του Ο.Η.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάρτιος 2016)
46.386 – θύματα εξαναγκαστική εξαφάνισης (UARIV)
29.622 – απαγωγές (UARIV)
11062 - θύματα των ναρκών κατά προσωπικού και των πυρομαχικών που δεν εξερράγησαν (UARIV)
8022 - παιδιά-στρατιώτες που χρησιμοποιήθηκαν από παραστρατιωτικούς και ομάδες ανταρτών. (UARIV)
63 - υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Αυτοχθόνων, απογόνων από την Αφρική και ηγετών των αγροτών, σκοτώθηκαν το 2015. 52 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016. (We Are Defenders Programme)
20 - μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν το 2015 (The National Trade Union School, Escuela Nacional Sindical)