ΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, 20:18Εκτύπωση

Έγκυος στα 11 της, ένα κορίτσι που έχει βιαστεί από τον ίδιο της τον πατέρα, δεν θα έχει άλλη επιλογή, παρά να γεννήσει το παιδί. Ομοίως, μία γυναίκα με υψηλό κίνδυνο να πεθάνει πάνω στη γέννα ή να γεννήσει ένα νεκρό μωρό, δεν θα μπορεί να αναζητήσει τρόπο για να διακόψει τη διαδικασία του τοκετού. Αυτό θα είναι η επίδραση μιας νέας νομοθεσίας η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο της Πολωνίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι αν περάσει, θα εισαχθεί μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων.

Στη Βαρσοβία, στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ημέρας δράσης ενάντια στην τροπολογία της Πολωνικής νομοθεσίας. Ο νόμος επιδιώκει όχι μόνο να ποινικοποιήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν ζητήσει ή έχουν υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά και να αυξήσει τη μέγιστη ποινή φυλάκισης από τρία σε πέντε χρόνια για οποιονδήποτε βοηθάει ή ενθαρρύνει κάποιον να κάνει έκτρωση.

Η νομοθεσία της Πολωνίας περί εκτρώσεων είναι ήδη μία από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη, επιτρέποντας την έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αν το έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρή και μη αναστρέψιμη αναπηρία ή ανίατη ασθένεια απειλητική για τη ζωή του, ή όταν η ζωή ή υγεία της γυναίκας είναι σε κίνδυνο. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιβάλλει απαγόρευση σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι επαγγελματίες ιατρικής υγείας κρίνουν απαραίτητο να σώσουν τη ζωή μιας γυναίκας. Αυτό θα θέσει αναπόφευκτα τη ζωή μιας γυναίκας σε ρίσκο, και θα θέσει τους γιατρούς σε αδύνατες καταστάσεις.  Χωρίς σαφείς οδηγίες σχετικά με το πόσο κοντά στο θάνατο μια γυναίκα ή ένα κορίτσι πρέπει να βρίσκεται για την εκτέλεση της έκτρωσης για να είναι νόμιμη για ιατρικούς λόγους, το βάρος θα βρίσκεται στους γιατρούς για να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν. 

«Αν έχω μια ασθενή έγκυο 32 εβδομάδων με προεκλαμψία, θα περιμένω αυτήν και το παιδί της να ξεκινούν να πεθαίνουν, πριν να μπορώ να αναλάβω δράση», εξήγησε ο καθηγητής Romuald Dębski κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο. «Αν υπάρχει μια έκτοπη κύηση και αιμορραγία, μπορώ να εκτελέσω μια λήξη. Αλλά αν δεν υπάρχει αιμορραγία- όχι άμεσος κίνδυνος για τη ζωή-, τότε θα περιμένω έως ότου η ασθενής θα ξεκινάει να πεθαίνει

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, η ακούσια πρόκληση θανάτου το θάνατο ενός ‘συλληφθέντος παιδιού’ επιφέρει ποινή φυλάκισης τριών ετών, κατά ανώτατο όριο. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει δυσκολία στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, υπονομεύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν επαρκή ιατρική φροντίδα, πληροφορίες και συμβουλές στους ασθενείς τους θέτοντας την υγεία και τη ζωή γυναικών και κοριτσιών σε κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια οι νόμοι άμβλωσης της Πολωνίας έχουν προσβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι σε τρεις περιπτώσεις- συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης ενός 14χρονου θύματος βιασμού- απαράδεκτα εμπόδια στην πρόσβαση γυναικών και κοριτσιών στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση  παραβίασαν τις υποχρεώσεις της Πολωνίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου χίλιες νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται στην Πολωνία κάθε χρόνο. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν τις παράνομες αμβλώσεις και τις λήξεις στο εξωτερικό. Οργανισμοί για τα δικαιώματα των γυναικών  υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τις 150.000.

«Επί του παρόντος οι γιατροί φοβούνται να πραγματοποιήσουν νόμιμες αμβλώσεις», υποστηρίζει η Krystyna Kacpura, Διευθυντής της Ομοσπονδίας για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό. «Φοβούνται το στιγματισμό και να θέσουν τα νοσοκομεία τους σε κίνδυνο επιπτώσεων. Επίσης φοβούνται την ποινικοποίηση».

Υπό το φως των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι προφανές ότι οι τρέχουσες πρακτικές στην Πολωνία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και τυχόν περαιτέρω περιορισμοί θα παραβίαζαν επιπλέον ένα ευρύ φάσμα υποχρεώσεων για τα διεθνή και περιφερειακά ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε διαδηλώσεις που εξελίσσονταν στους δρόμους όλης της Πολωνίας κατά τους τελευταίους μήνες, οι διαδηλωτές κρατούσαν κρεμάστρες σαν υπενθύμιση των πρωτόγονων και επικίνδυνων μεθόδων αυτοπροκαλούμενης άμβλωσης στις οποίες οι γυναίκες θα υποχρεούνταν να καταφύγουν, ειδικά εκείνες που δεν μπορούν να πληρώσουν για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για μια λήξη.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιρλανδία, στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Νικαράγουα και στην Παραγουάη έχει δείξει ότι σε όλες αυτές τις χώρες γυναίκες και κορίτσια πληρώνουν υψηλό τίμημα για περιορισμούς σχετικά με την ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Πληρώνουν με την υγεία τους, την ευημερία τους και ακόμη και με τη ζωή τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.