ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΒΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Αυγούστου 2016, 11:55Εκτύπωση

Η απόφαση για απελευθέρωση μιας γυναίκας στην Αργεντινή, η οποία καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, μετά από μια αποβολή, αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Στα μέσα Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουκουμάν, μιας πολιτείας στην βόρεια Αργεντινή, δήλωσε πως δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για την προφυλάκιση της 27χρονης Belen. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουκουμάν δεν έχει εκδώσει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με την οκταετή ποινή που επιβλήθηκε στην Belen από το κατώτερο δικαστήριο. Η Belen ωστόσο αναμένεται να βγει από τη φυλακή άμεσα.

«Η απελευθέρωση της Belen αποτελεί μια εξαιρετικά θετική και πολυαναμενόμενη είδηση. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον της», δήλωσε η Mariela Belski, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αργεντινή.

Η Belen δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει μπει φυλακή, το να πάθεις μια αποβολή δεν είναι έγκλημα

Mariela Belski, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αργεντινή

Στις 26 Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε στις τοπικές αρχές πάνω από 120.000 εκκλήσεις από όλο τον κόσμο, διεκδικώντας την απελευθέρωση της Belen.

Υπόβαθρο

Τον Μάρτιο του 2014, η 25χρονη τότε Belen, πήγε σε ένα κρατικό νοσοκομείο στο San Miguel της Τουκουμάν, μια πόλη στη βόρεια Αργεντινή, διαμαρτυρόμενη για σοβαρούς πόνους στη κοιλιά. Στο νοσοκομείο, ο γιατρός είπε στη Belen ότι ήταν 22 εβδομάδων έγκυος και απέβαλε. Η Belen δεν γνώριζε για την εγκυμοσύνη της. Κρατήθηκε στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Το ιατρικό προσωπικό βρήκε ένα έμβρυο σε τουαλέτα του νοσοκομείου και ισχυρίστηκε ότι ήταν της Belen, χωρίς καμία ανάλυση, αποδείξεις ή DNA που να αποδεικνύουν ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το έμβρυο. Μια νοσοκόμα έφερε στο κομοδίνο της Belen ένα κουτί που περιείχε το έμβρυο, υποστηρίζοντας ότι ήταν «ο γιος της» και άρχισε να την βρίζει, λέει η Belén.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ανέφερε την Belen στην αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είχε προκαλέσει μια έκτρωση και πως δεν επρόκειτο για αποβολή. Στην Αργεντινή, το άτομο που προκαλεί μια έκτρωση μπορεί να αντιμετωπίσει φυλάκιση από ένα έως τέσσερα χρόνια. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν η ζωή ή η υγεία της εγκύου βρίσκεται σε κίνδυνο ή όταν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού. Αποβολές ή άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ποινικοποιούνται.

Το επόμενο πράγμα που είδε η Belen, ήταν πως όταν ξύπνησε στο κρεβάτι του νοσοκομείου μετά τη χειρουργική επέμβαση, περιβαλλόταν από αστυνομικούς που την υπέβαλλαν σε παρεμβατικές φυσικές εξετάσεις στα γεννητικά της όργανα.

Οι επαγγελματίες υγείας δεν είχαν αποδείξει την σχέση της Belen με το έμβρυο και είχαν αποτύχει στην προστασία του δικαιώματός της για το απόρρητο του ασθενούς. Η Belen κατηγορήθηκε για  πρόκληση έκτρωσης. Η Belen βρισκόταν προφυλακισμένη για περισσότερο από δύο χρόνια, περιμένοντας την δίκη και τώρα την ακύρωση της ποινής της. Ο εισαγγελέας άλλαξε την κατηγορία περί φόνου εκ προμελέτης για  δολοφονία στενού συγγενή , ένα έγκλημα που θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.