ΤΑΙΛΑΝΔΗ: AΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Οι αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει να άρουν άμεσα την ποινική έρευνα εναντίον τριών από τους πιο σημαντικούς ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταϊλάνδη, στους οποίους ενδέχεται να προσαφθούν κατηγορίες για την καταγραφή και την δημοσίευση αναφοράς για βασανιστήρια από πλευράς των αρχών της Ταϊλάνδης, προειδοποιεί η οργάνωση.
Οι Somchai Homla-or, Anchana Heemmina, και Porpen Khongkaconkiet, εκ των οποίων η τελευταία ορίστηκε Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταϊλάνδη μόλις τον περασμένο μήνα, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πενταετούς φυλάκισης και πρόστιμο ύψους 4.800 δολαρίων σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι για «εγκληματική δυσφήμηση» και «ηλεκτρονικά εγκλήματα».
«Είναι απάνθρωπο και παράδοξο, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει δεσμευθεί να εισάγει νομοθεσία κατά των βασανιστηρίων, να παρενοχλεί ακτιβιστές που αποκαλύπτουν τέτοιες απεχθείς πρακτικές», δήλωσε o Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει να άρουν άμεσα την ποινική έρευνα, να αποσύρουν τις κατηγορίες κατά των τριών αυτών ακτιβιστών και να διατάξουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας για την πολύ σοβαρή υπόθεση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους παρουσιάστηκε. Είναι καθήκον της πολιτείας να προστατεύει τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι να προφυλάσσει τα σώματα ασφαλείας από τη λογοδοσία».
Οι Somchai Homla-or, Porpen Khongkaconkie και Anchana Heemmina είναι μέλη του Διαπολιτισμικού Ιδύματος του Ομίλου Dua Jai (Hearty Support Group). Μαζί, δημοσίευσαν μία αναφορά το Φεβρουάριο του 2016 στην οποία κατέγραφαν 54 περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρησης από μέρους της Βασιλική Αστυνομίας και του Βασιλικού Στρατού της Ταϊλάνδης στις ασταθείς νότιες επαρχίες.
Η αναφορά εναντίον τους κατατέθηκε στις 17 Μαΐου 2016 από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ασφαλείας της Περιοχής 4, που είναι υπεύθυνη για την επιβολή τάξης στις νότιες επαρχίες - οι οποίες αποτελούσαν και τον κύριο στόχο της αναφοράς.
Οι κατηγορίες εις βάρος των τριών είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό σε μία μακρόχρονη σειρά από απόπειρες εκφοβισμού όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούν δε ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ταϊλάνδη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εάν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε τρεις πολύ γνωστούς ακτιβιστές, τότε το μήνυμα που στέλνει η στρατιωτική κυβέρνηση είναι ότι κανείς δεν είναι εκτός ορίων και κανείς δεν είναι ασφαλής
Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
Από το πραξικόπημα του 2014, η στρατιωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει ενισχύσει τις προσπάθειες καταστολής κάθε μορφής αντίστασης, το οποίο συνεπάγεται μεταξύ άλλων την επιβολή ευρέων περιορισμών στο δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, το δικαίωμα των συναθροίσεων και του συνεταιρίζεσθε. Μόνο μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, οι αρχές έχουν καταθέσει κατηγορίες εναντίον πάνω από 100 ατόμων που αντιτίθενται στο προσχέδιο Συντάγματος που πρόκειται να τεθεί υπό εθνικό δημοψήφισμα στις 7 Αυγούστου.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν συμμετείχε στην προετοιμασία ή τη δημοσίευση της εν λόγω αναφοράς για τα βασανιστήρια.
Για τη Διεθνή Αμνηστία ωστόσο, κάθε άνθρωπος που φυλακίζεται μόνο επειδή εκφράζει το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης θεωρείται κρατούμενος συνείδησης και η οργάνωση ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.