ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου 2016, 19:50Εκτύπωση

Η Σαουδική Αραβία έχει διαπράξει «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε χώρες εκτός των συνόρων της αλλά και εντός αυτών και χρησιμοποίησε τη θέση της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου, δηλώσαν από κοινού η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε κοινή τους ανακοίνωση. 

Οι δύο οργανώσεις απευθύνουν ηχηρό κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλει την ιδιότητα της χώρας αυτής ως μέλος στο ανώτατο όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Οι οργανώσεις ζητούν να στερηθεί η Σαουδική Αραβία τα δικαιώματά της ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έως ότου θέσει τέλος στις παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τη στρατιωτική συμμαχία της οποίας ηγείται στην Υεμένη και έως ότου αυτές διερευνηθούν με απόλυτο και αξιόπιστο τρόπο.

Διακυβεύεται η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Richard Bennett, Διευθυντής του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στα Ηνωμένα Έθνη

«Από τη στιγμή που έγινε μέλος του Συμβουλίου, οι επιδόσεις της Σαουδικής Αραβίας σε επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας έχουν συνεχίσει να επιδεινώνονται και η συμμαχία της οποίας ηγείται έχει παρανόμως δολοφονήσει και τραυματίσει χιλιάδες πολίτες στη σύρραξη στην Υεμένη. Δίνει την αίσθηση βαθιάς υποκρισίας το να επιτρέπεις να παραμένει ενεργό μέλος του Συμβουλίου μια χώρα η οποία έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της εκεί για να αποφύγει τη λογοδοσία για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα σε δυσφήμηση του ανώτατου σε διεθνές επίπεδο οργάνου ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Richard Bennett, Διευθυντής του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη θα έπρεπε να έχουν διερευνηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντί γι’ αυτό,  η Σαουδική Αραβία κυνικά χρησιμοποίησε την ιδιότητά της ως μέλος του Συμβουλίου για να ανατρέψει ψήφισμα που θα κινούσε τη διαδικασία για μια διεθνή έρευνα, εξασφαλίζοντας τη στήριξη για ένα ανταγωνιστικό, αποδυναμωμένο ψήφισμα για μια εθνική έρευνα στην Υεμένη». 

«Ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Σαουδική Αραβία οφείλει να διατηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, καθοδήγησε μια στρατιωτική συμμαχία, η οποία υλοποίησε παράνομες και θανατηφόρες αεροπορικές επιθέσεις σε αγορές, νοσοκομεία και σχολεία στην Υεμένη. Η συμμαχία χρησιμοποίησε επίσης επανειλημμένως διεθνώς απαγορευμένα όπλα σε περιοχές αμάχων. Στο εσωτερικό της χώρας, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε εκατοντάδες εκτελέσεις, επέφερε τον θάνατο σε παιδιά ως απόρροια κατάφορων παράνομων δικών και ανελέητα κατέστειλε την αντιπολίτευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ακτιβιστών». 

Η σκληρή καταστολή της Σαουδικής Αραβίας όλων των μορφών διαφωνίας στο εσωτερικό της, συνεχίστηκε αμείωτη σε όλη την τρέχουσα συμμετοχή της στο Συμβούλιο, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης κατάφωρα καταχρηστικών δικών στο ειδικό δικαστήριο για θέματα τρομοκρατίας και μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης για ειρηνικούς αντιφρονούντες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από τότε που η Σαουδική Αραβία εξελέγη στο Συμβούλιο, σημειώνοντας το 2015 τις περισσότερες καταγεγραμμένες εκτελέσεις από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, μετά το 1995.

Η Σαουδική Αραβία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων, όλους τους κρατούμενους συνείδησης και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική σχέση της με τη θανατική ποινή

Richard Bennett

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία έχει διαφύγει τη λογοδοσία πιέζοντας τον ΟΗΕ να αφαιρέσει τη στρατιωτική συμμαχία που ηγείται στην Υεμένη από τον κατάλογο των χωρών και ένοπλων ομάδων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις. Η Σαουδική Αραβία απείλησε να αποδεσμευτεί από τον ΟΗΕ, να αποσύρει την οικονομική της υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών έργων, και να συμπαρασύρει προς την ίδια κατεύθυνση τους στενούς συμμάχους της.

Οι βασικοί σύμμαχοι  της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αποτύχει να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων προς χρήση στην Υεμένη, παρότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία  για εγκλήματα πολέμου.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικό είναι η εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας, η οποία επανειλημμένως υπέκυψε στην πίεση της Σαουδικής Αραβίας και έθεσε τις εμπορικές επιχειρήσεις, το στρατό και τις εμπορικές συμφωνίες πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά το ιστορικό του Βασιλείου ως προς τη διάπραξη κατάφωρων και συστηματικών παραβιάσεων εν πλήρη ατιμωρησία», δήλωσε ο Richard Bennett.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλούν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ψηφίσουν την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο. Επίσης, απευθύνουν έκκληση για μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη διεθνή έρευνα σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη.

Υπόβαθρο

Το Ψήφισμα  της Γενικής Συνέλευσης 60/251, που δημιούργησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προβλέπει ότι «η Γενική Συνέλευση, με πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων μελών που ψηφίζουν, μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα ενός μέλους του Συμβουλίου από το Συμβούλιο, σε περίπτωση που αυτό διαπράττει κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το 2011, η Λιβύη ήταν η πρώτη και η μόνη χώρα που τέθηκε σε αναστολή.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.