ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΛΟΓΩ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση με βάση την οποία αφέθηκε ελεύθερη μια γυναίκα η οποία πέρασε τέσσερα χρόνια σε φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ επειδή απέβαλε, αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η María Teresa Rivera, 33 ετών σήμερα, φυλακίστηκε το 2011 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 ετών για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» αφότου είχε προηγουμένως αποβάλει.
Η απελευθέρωση της María Teresa αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη σε μια χώρα όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας
Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λατινική Αμερική
«Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αναγκαστεί να βρεθεί - ούτε ένα δευτερόλεπτο - πίσω από τα κάγκελα. Η απελευθέρωσή της θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αλλαγή στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου δεκάδες γυναίκες φυλακίζονται λόγω ενός εντελώς γελοίου νόμου κατά της άμβλωσης, που δεν καταφέρνει τίποτα παραπάνω από το να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων γυναικών και κοριτσιών», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λατινική Αμερική.
Η María Teresa συνελήφθη σε ένα νοσοκομείο ενώ λίγο νωρίτερα η πεθερά της την είχε βρει στο μπάνιο του σπιτιού της σχεδόν αναίσθητη με σοβαρή αιμορραγία. Προσωπικό του νοσοκομείου την κατήγγειλε στην αστυνομία κατηγορώντας την για άμβλωση. Κατά την διάρκεια της δίκης, ένας από τους προϊσταμένους της María Teresa κατέθεσε εις βάρος της λέγοντας πως η ίδια γνώριζε για την εγκυμοσύνη της τον Ιανουάριο του 2011. Αυτό θα σήμαινε ότι η María Teresa θα ήταν 11 μηνών έγκυος όταν απέβαλε. Η εξοργιστική αυτή μαρτυρία χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο για την καταδίκη της.
Η απελευθέρωσή της ήταν απόρροια μιας δικαστικής απόφασης σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία εις βάρος της.
Σύμφωνα με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 1998, η άμβλωση στο Ελ Σαλβαδόρ έχει απαγορευτεί σε κάθε περίσταση, ακόμα και όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η αλλαγή αυτή στον νόμο έχει οδηγήσει σε άδικες διώξεις καθώς και στη λανθασμένη εφαρμογή του ποινικού δικαίου με αποτέλεσμα οι γυναίκες να θεωρούνται αμέσως ένοχες. Γυναίκες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους πλήττονται ιδιαίτερα από τον συγκεκριμένο νόμο.