26 ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014, 16:08Εκτύπωση

1. Μαζί, αλλάξαμε τη νομοθεσία περί βιασμού στο Μαρόκο

Το Μαροκινό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα για την αλλαγή στη νομοθεσία περί βιασμού. Με αυτόν τον τρόπο οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης δεν μπορούν να αποφύγουν την τιμωρία εξαναγκάζοντας  τα θύματά τους να τους παντρευτούν. Η αλλαγή ήταν το αποτέλεσμα ακούραστων εκστρατειών για την οικογένεια της Amina Filali  (Φωτογραφία), που αυτοκτόνησε τον Μάρτιο του 2012, αφού εξαναγκάστηκε από το νόμο να παντρευτεί έναν άντρα που σύμφωνα με τον ισχυρισμό της την βίασε. Παρόμοιες νομοθεσίες υπάρχουν ακόμα   στην Τυνησία και στην Αλγερία. Εμείς, συνεχίζουμε τον αγώνα για την αλλαγή τους μέσω της εκστρατείας My Body My Rights – Το Σώμα Μου Τα Δικαιώματά Μου.

2. Υπερασπιστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι

Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, την επίσημη έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, περισσότεροι από 336.000 υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας από 112 χώρες ύψωσαν τις φωνές τους και υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Μαζί, καλέσαμε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τη καταστολή της ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στη χώρα.

3. Είπαμε «Όχι στο αντι-ομοφυλοφιλικό νομοσχέδιο στην Ουγκάντα»

Υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετείχαν σε μια παγκόσμια ήμερα δράσης για να διαμαρτυρηθούν για το αντι-ομοφυλοφιλικό νομοσχέδιο στην Ουγκάντα. Παραπάνω από 86.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν για να προτρέψουν τον Πρόεδρο Yoweri Museveni να  ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο.  Τον Αύγουστο, με την ακύρωση του νομοσχεδίου, οι  ακτιβιστές γιόρτασαν μια σημαντική νίκη. Ελπίζουμε πως αυτό το βήμα θα ωθήσει σε πραγματική βελτίωση τη ζωή στις κοινότητες λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανσεξουαλικών και διεμφυλικών ανθρώπων στην Ουγκάντα. Για ένα μεγάλο χρονικό  διάστημα, αυτοί  οι άνθρωποι υπήρξαν παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο διακρίσεων, απειλών, βίας και αδικίας.

4. Ήμασταν όλοι στο πλευρό των ανθρώπων στη Συρία (#WithSyria)

Χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν σε παραπάνω από 40 χώρες για να σηματοδοτήσουν την 3η επέτειο του πολέμου στη Συρία. Ανάψαμε κεριά, απελευθερώσαμε κόκκινα μπαλόνια στον αέρα και απαιτήσαμε βοήθεια για όλους τους Σύρους που είναι σε ανάγκη. Τον Απρίλιο, η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις υπογραφές 140.000 ανθρώπων  ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των δεινών των βασανισμένων ανθρώπων στη Συρία.

5.Βρεθήκαμε πιο κοντά στην αλήθεια στη Σρι Λάνκα

Ο ΟΗΕ ψήφισε υπέρ μιας ανεξάρτητης έρευνας για να εγκλήματα που διαπράχθηκαν από  κρατικές δυνάμεις και ένοπλες ομάδες στο τέλος του πολέμου στη Σρι Λάνκα. Στην απόφαση αυτή συνέβαλλαν οι μακροχρόνιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως η καμπάνια  #TellTheTruth. Η έρευνα του ΟΗΕ φέρνει νέες ελπίδες σε χιλιάδες επιζώντες βασανιστηρίων, απαγωγών και άλλων μορφών βίας.

6.Ο Hakamada Iwao απελευθερώθηκε μετά από 45 έτη φυλάκισης

Ο Hakamada Iwao, ετών 78, αποφυλακίστηκε στην Ιαπωνία ύστερα από έντονες εκστρατείες  της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων. Ο Iwao είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος  της ζωής του αναμένοντας τη θανατική ποινή αφού είχε καταδικαστεί για φόνο το 1968. Το Μάρτιο, το δικαστήριο ανακάλεσε τη θανατική ποινή  και διέταξε για την επανεκδίκαση του, θεωρώντας πως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Iwao είχαν παραποιηθεί. Αυτή η υπόθεση  είναι μια δυνατή υπενθύμιση για την ανάγκη της κατάργησης της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο.

7.Όλοι μαζί είπαμε «Το Σώμα Μου Τα Δικαιώματά Μου»

Τον Απρίλιο 280.000 άνθρωποι –ένας τεράστιος αριθμός– ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να προστατεύσουν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των νέων ανθρώπων στο πλαίσιο της νέας μας εκστρατείας My Body My Rights -Το Σώμα Μου Τα Δικαιώματά Μου. Ο  Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty παρέδωσε τις υπογραφές σας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon πριν από τη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

8.Δώσαμε κίτρινη κάρτα στη Βραζιλία

Περισσότεροι από 100.000 υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας έδωσαν κίτρινη κάρτα στη  Βραζιλία πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου τον Ιούλιο με σκοπό να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ότι η διαμαρτυρία δεν αποτελεί έγκλημα. Ακολούθησαν τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στα έξοδα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, οι οποίες  αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με υπερβολική βία, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

9.Συνεχίσαμε τις πιέσεις στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι υπέγραψαν την έκκλησή μας για την προστασία του  άμαχου πληθυσμού στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Υπερασπιστήκαμε την οικογένεια  του Constant Yaonomo (εδώ σε φωτογραφία που κρατάει ο πατέρας του), ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση με χειροβομβίδα. Παραδώσαμε όλες τις υπογραφές σας στις αρχές  των Η.Π.Α. τον Μάιο, προτρέποντάς να υποστηρίξουν μία ισχυρή ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επικεντρωθήκαμε στην κρίση  ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων ενάντια στην ανθρωπότητα.

10.Ο ακτιβιστής Ales Bialiatski αφέθηκε ελεύθερος στη Λευκορωσία

Ο Ales Bialiatski, ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Λευκορωσία, ο οποίος προβλήθηκε στην εκστρατεία μας το 2013 Write for Rights (Γράψε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στη φυλακή. Ο Ales είπε ότι ήταν η υποστήριξη των ανθρώπων μέσω της εκστρατείας της Διεθνούς  Αμνηστίας που οδήγησε στην απελευθέρωσή του. «Αυτό που έκανε την πραγματική διαφορά  ήταν τα γράμματα που έλαβα από το ευρύ κοινό και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό στους ακτιβιστές σας».

11.Ξεκινήσαμε την εκστρατεία «Stop στα Βασανιστήρια»

Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους τον Ιούνιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στήριξης των Θυμάτων Βασανισμού. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας μας Stop στα Βασανιστήρια, η οποία ξεκίνησε με την αποκάλυψη ότι 57% των ανθρώπων στην Ελλάδα και το 44% σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να φοβούνται το ενδεχόμενο βασανισμού σε περίπτωση που τεθούν υπό κράτηση. Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας έγινε με την υπογραφή της έκκλησης από σχεδόν 350.000  ανθρώπους από 117 χώρες για απόδοση δικαιοσύνης στην επιζήσασα βασανιστηρίων Claudia Medina από το Μεξικό.

12.Βοηθήσαμε να αποδοθεί δικαιοσύνη στις γηγενείς κοινότητες στην Παραγουάη

Στις 11 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Παραγουάης Cartes υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που  επέστρεφε περισσότερα από 14.000 εκτάρια γης στη γηγενή κοινότητα των Sawhoyamaxa. Αυτό αποτέλεσε μια τεράστια νίκη για τις οικογένειες (βλ. φωτογραφία) που μάχονταν για τα δικαιώματά τους για παραπάνω από 20 χρόνια.

13. Η Meriam Ibrahim γλύτωσε την εκτέλεση.

Η Meriam Ibrahim, μια Χριστιανή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο στο Σουδάν, επιτέλους  αφέθηκε ελεύθερη και προσγειώθηκε στην Ευρώπη τον Ιούλιο. Περισσότεροι από ένα  εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστήριξαν την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την απελευθέρωσή της. Η Meriam είχε κατηγορηθεί για «αποστασία» επειδή είχε δηλώσει χριστιανή ενώ ο πατέρας της ήταν μουσουλμάνος και για «μοιχεία» επειδή παντρεύτηκε χριστιανό άντρα. Ήταν οκτώ μηνών έγκυος όταν της απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες και αναγκάστηκε να γεννήσει αλυσοδεμένη.  

14.Υποστηρίξαμε τους διαδηλωτές για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ

Υπολογίζεται ότι 510.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε μια πορεία διαμαρτυρίας την 1η Ιουλίου για την 17η επέτειο της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα. Εκατοντάδες άτομα συνελήφθηκαν και 25 διαδηλωτές που ενεπλάκησαν στην διοργάνωση της καθιστικής διαμαρτυρίας ανακρίθηκαν. Υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο  άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ώστε να σταματήσουν τις διώξεις εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών.

15. Ο διαδηλωτής της πλατείας Bolotnaya αφέθηκε ελεύθερος στη Ρωσία

Ο Mikhail Kosenko αφέθηκε ελεύθερος από ψυχιατρική μονάδα κλειστής νοσηλείας δύο χρόνια αφού κρατιόταν φυλακισμένος για το ρόλο του σε εκτεταμένες ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στη Μόσχα, Ρωσία. Ακολούθησε έντονη εκστρατεία από τους υποστηρικτές της Αμνηστίας. Καθότι η καταδίκη του Mikhail δεν ανατράπηκε μπορούσε να εγκλειστεί εκ νέου για οποιοδήποτε παράπτωμα, πραγματικό ή κατασκευασμένο.

16. Ανακλήθηκε η καταδίκη σε θάνατο που εκκρεμούσε για τη Li Yan.

Με μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας ανακάλεσε την θανατική  καταδίκη εις βάρος της Li Yan για τη δολοφονία του βίαιου άντρα της αφού υπέφερε μήνες  ενδοοικογενειακής βίας. Της απόφασης προηγήθηκε έντονη πίεση από άτομα που  συμμετείχαν στην εκστρατεία σε όλο τον κόσμο.

17. Απαιτήσαμε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και στη Γάζα

Οι άνθρωποι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υπέφεραν φοβερά κατά  τη διάρκεια της διάρκειας 50 ημερών σύγκρουση στη Γάζα. Πολλά από τα όπλα που  τροφοδότησαν τη βία και την καταστροφή προήλθαν από ξένους προμηθευτές. Γι’ αυτό το  λόγο ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να επιβάλει άμεσα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, στη Χαμάς και  ένοπλες ομάδες Παλαιστίνιων στην Γάζα. Το 2015, θα εστιάσουμε στο να κατασταθούν  υπόλογες και οι δύο πλευρές για οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

18. Παλέψαμε για να μπει τέλος στον νόμο εναντίον της έκτρωσης στο Ελ Σαλβαδόρ.

Γυναίκες και κορίτσια από το αγροτικό Ελ Σαλβαδόρ έλαβαν μέρος στην παγκόσμια  εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας με σκοπό να απαιτήσουν να μπει τέλος στην καθολική απαγόρευση της χώρας στην έκτρωση. Ομάδες νέων της περιοχής ανέβασαν θεατρικά  δρώμενα, έβγαλαν παθιασμένους λόγους και έπαιξαν μουσική αφιερωμένη στις 17 γυναίκες που φυλακίστηκαν για θέματα σχετικά με την κύηση.

19.Ο επιζήσαντας από βασανιστήρια Ángel Colón απελευθερώθηκε

Ο Ángel Colón αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο, σχεδόν έξι χρόνια αφού  βασανίστηκε και φυλακίστηκε αδίκως στο Μεξικό. Χιλιάδες υποστηρικτές της Διεθνούς  Αμνηστίας απαίτησαν την αποφυλάκισή του στα πλαίσια της εκστρατείας μας «Stop στα Βασανιστήρια». «Το μήνυμά μου σε όλους όσους μου δείχνουν αλληλεγγύη, και  είναι ενάντια στα βασανιστήρια και τις διακρίσεις, είναι να μην χαλαρώσετε την άμυνά σας» είπε. «Ένας νέος ορίζοντας ανατέλλει. Νιώθω χαρούμενος για αυτό που συμβαίνει».

20. Η Malala Yousafzai λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Η αγωνίστρια των δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση και πρεσβευτής συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας Malala Yousafzai και ο Ινδός ακτιβιστής των δικαιωμάτων των παιδιών Kailash Satyarthi βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. «Το έργο του Kailash Satyarthi και της Malala Yousafzai αντιπροσωπεύει τον αγώνα εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. "Αυτό είναι ένα βραβείο για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αφοσιωθούν πλήρως στην προώθηση της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων παιδιών του κόσμου."

21.Κάναμε ένα τεράστιο άλμα για τον έλεγχο των όπλων

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, 60 χώρες επικύρωσαν την παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο  Όπλων. Αυτοί οι σωτήριοι κανόνες για τη διεθνή πώληση των όπλων τίθενται σε ισχύ από τις  24 Δεκεμβρίου 2014. Ακολούθησαν μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες ακούραστης εκστρατείας από τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας όπως εσείς.

22.Απαιτήσαμε δικαιοσύνη για τα θύματα της καταστροφής του εργοστασίου στη Bhopal

Το Δεκέμβριο συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάρκεια τριών ημερών από μια τοξική διαρροή αερίου σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στη Bhopal της Ινδίας. Υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο δήλωσαν αλληλέγγυοι με τις κοινότητες του Μποπάλ, που διαδήλωσαν για την απόδοση δικαιοσύνης την ημέρα της επετείου. Απαιτούμε ακόμη από την ινδική κυβέρνηση να καθαρίσει το χώρο και να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες θα λογοδοτήσουν.

23.Τα λόγια μας άλλαξαν ζωες

Μικροί και μεγάλοι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας έγραψαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια μηνύματα emails και γράμματα ως μέρος του Γράφοντας για τα Δικαιώματα, τον παγκόσμιο μαραθώνιο γραπτών επιστολών. Ακτιβιστές σε περισσότερες από 100 χώρες διοργάνωσαν όλα τα είδη των δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών επιστολών στην Ολλανδία (φωτογραφία), ενός 24-ωρου πιτζάμα πάρτι στη Χιλή, μιας ολονύχτιας εκδήλωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μπουρκίνα Φάσο και μια ζωντανή συνέντευξη με τον Έντουαρντ Σνόουντεν στη Γαλλία. Μαζί, οι δράσεις αυτές θα αυξήσουν την πίεση για την αλλαγή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

24. Κάναμε το πρώτο βήμα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια στις Φιλιππίνες

Η έκθεσή μας το Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι όσοι συλλαμβάνονται από την  αστυνομία στις Φιλιππίνες βρίσκονται σε κίνδυνο να βασανιστούν. Υποστηρικτές  χρηματοδότησαν τέσσερις διαφημιστικές πινακίδες σε πόλεις σε όλη τη χώρα προκειμένου να  τονιστεί ότι τα βασανιστήρια μπορεί να συμβούν στον καθένα και παραμένουν ατιμώρητα. Λίγο μετά, η Γερουσία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε μια έρευνα σχετικά με τα «εκτεταμένα  βασανιστήρια της αστυνομίας». Ένα θετικό πρώτο βήμα υπέρ της εκστρατείας Stop στα  βασανιστήρια.

25. Πρώτη νίκη στο δρόμο για δικαιοσύνη για την Παρασκευή

Το Νοέμβριο του 2014 καταδικάστηκαν 3 άνδρες που ήταν υπεύθυνοι για τη βίαιη ρατσιστική  επίθεση στην Παρασκευή Κοκώνη και του ανιψιού της. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα σαφές εάν το ρατσιστικό κίνητρο για το έγκλημα έχει αναγνωριστεί από το δικαστήριο  Η Παρασκευή και η οικογένεια της δε θα δικαιωθεί πραγματικά, εκτός αν η γραπτή δικαστική απόφαση αποδείξει ότι το ρατσιστικό κίνητρο ελήφθη υπόψη κατά την καταδίκη.
Πραγματική αλλαγή για όλα τα θύματα των εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα θα επέλθει όταν υπάρχουν καταδίκες των δραστών που λαμβάνουν επίσης υπόψη το κίνητρο μίσους..

26. Καταγράψαμε την αστυνομική βία και τις παραβιάσεις στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία

Τον Απρίλιο δημοσιεύσαμε νέα έκθεση καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία των μελών των σωμάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, τις σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και την συνεχιζόμενη ατιμωρησία που είναι η κύρια αιτία των παραβιάσεων. Επισημάναμε την έλλειψη βούλησης από τις αρχές να διορθώσουν τα συστημικά προβλήματα και προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις. Επίσης επανήλθαμε με νέα έκθεση στο θέμα των παράνομων και επικίνδυνων απωθήσεων και της κακομεταχείρισης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Επιμείναμε επίσης τις ευθύνες της ΕΕ όσον αφορά τα την κατασκευή του ‘’Φρουρίου Ευρώπη’’ καθώς το ανθρώπινο κόστος αυξάνεται συνεχώς. Συγκεντρώσαμε σχεδόν 95.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο και παρά την άρνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να τις παραλάβει αυτοπροσώπως φωνάξαμε «τέρμα στις παράνομες απωθήσεις» και «οι άνθρωποι πάνω από τα σύνορα»

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.