ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2013, 13:27Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Για μια ακόμα φορά, η «παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», βρίσκει την ανθρωπότητα σε πλήρη ανικανότητα να υπερασπιστεί τα όσα προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μια κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού που, όμως, για αναρίθμητες περιοχές του πλανήτη παραμένει μακρινό και άπιαστο όνειρο.
Εδώ στην Ελλάδα, πέρα από την περιστολή, ατομικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων που βιώνουμε, οι κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν μόνιμο και οδυνηρό φαινόμενο. Ανάμεσα στ΄ άλλα περιλαμβάνουν βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της σύλληψης ή της κράτησης, κακή χρήση πυροβόλων όπλων, υπερβολική χρήση βίας, εξύβριση, προπηλακισμούς και άλλες παραβιάσεις κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων, αλλά και κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Αν και οι ελληνικές αρχές παραδέχονται την ύπαρξη καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, εντούτοις τις χαρακτηρίζουν «μεμονωμένα περιστατικά» και, ως εκ τούτου, δεν παραδέχονται την έκταση και το βάθος αυτού του συστημικού προβλήματος.
Οι πολυάριθμοι ισχυρισμοί που λαμβάνει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και εκείνοι που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη στην οποία αναφέρονται οι ελληνικές αρχές σε εκθέσεις τους προς διεθνή όργανα και σε διάφορες δηλώσεις. Οι παραβιάσεις και καταπατήσεις από πλευράς των σωμάτων ασφαλείας συνεχίζονται υπό το καθεστώς της ατιμωρησίας. Τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα προβλέπουν ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι υπεράνω του νόμου: υπόκεινται σε αυτόν, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπόλογοι στον νόμο, στο κράτος και στους πολίτες.

  • Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά με θύματα ειρηνικούς διαδηλωτές, δημοσιογράφους, μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Τα τελευταία δέκα χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη σωμάτων ασφαλείας σε 11 υποθέσεις!
  • Η εξαγωγή ουσιών ελέγχου ταραχών (και δακρυγόνων αερίων) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά στο διάστημα 2000-2010.
  • Η ελληνική νομοθεσία που καλύπτει τα βασανιστήρια είναι ελλιπής σε πολλά σκέλη της.
  • Μεταξύ 1988 και 2012 έχουν καταγραφεί από τη Διεθνή Αμνηστία μόνο 12 υποθέσεις, στις οποίες μέλη των σωμάτων ασφαλείας έχουν διωχθεί ποινικά και έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι είναι καιρός οι ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν την έκταση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας τους και να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα συστημικά προβλήματα που συμβάλλουν στις καταπατήσεις αυτού του είδους. Μέχρις ότου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά (που περιλαμβάνουν απουσία ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, απουσία διεξοδικών, έγκαιρων και αποτελεσματικών ποινικών και πειθαρχικών ερευνών, μεγάλες καθυστερήσεις των ποινικών ανακρίσεων που οδηγούν σε παραγραφή αδικημάτων, απροθυμία των πολιτών να υποβάλουν καταγγελία στην αρμόδια αρχή λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο σύστημα δικαιοσύνης, αλλά και από φόβο για αντίποινα, στοχοποίηση, έως και σύλληψη και απέλαση για τους παράτυπους μετανάστες κλπ.), η ατιμωρησία θα εξακολουθήσει να επικρατεί και ο φαύλος κύκλος αυτών των καταπατήσεων δεν πρόκειται να σπάσει.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.