ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 33 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου 2013, 16:31Εκτύπωση

22 Απριλίου 2013

Τα θύματα των πρόσφατων πυροβολισμών σε φραουλοχώραφα στη νότια Ελλάδα εξακολουθούν να φοβούνται για τη επιβίωση και την ασφάλειά τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία έπειτα από επίσκεψή της στα χωράφια.
Ομάδα 33 εργατών από το Μπαγκλαντές πυροβολήθηκε από επιστάτες της σε χωράφι στη Μανωλάδα στις 17 Απριλίου, όταν ακολούθησαν και άλλους εργάτες που διαμαρτύρονταν επειδή δεν είχαν πληρωθεί επί επτά μήνες. Οχτώ από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Μας χτύπησαν και είπαν ‘θα σας σκοτώσουμε’. Τρεις από αυτούς μας πυροβολούσαν, ενώ οι υπόλοιποι μας χτυπούσαν με ραβδιά. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν επί 20 λεπτά», δήλωσε ένας από τους εργάτες σε εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφτηκε την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Κατά την επίσκεψή της εκεί, η οργάνωση διαπίστωσε φρικτές συνθήκες. Οι εργάτες -κάποιοι στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους- ζουν συνωστισμένοι σε υπόστεγα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή.
Οι συνθήκες ζωής που διαπιστώσαμε στη Μανωλάδα συγκλονίζουν: Πρόκειται για έναν τρομακτικό υπόκοσμο που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες σε όλη τη περιοχή», δήλωσε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

«Ενώ η άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιστατικό των πυροβολισμών είναι αξιέπαινη, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστούν οι άθλιες συνθήκες και η εκμετάλλευση της εργασίας που οδήγησε του εργάτες από το Μπαγκλαντές να διαμαρτυρηθούν εξ αρχής. Τέτοιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι απαράδεκτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.»

Εκμετάλλευση εργασίας.
Οι ελληνικές αρχές καταδίκασαν αμέσως το περιστατικό των πυροβολισμών της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο ξεκίνησε όταν 200 εργάτες διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν είχαν πληρωθεί επί επτά μήνες, και πραγματοποιούν ποινικές έρευνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν τέσσερις ύποπτοι -ο ιδιοκτήτης του χωραφιού και τρεις επιστάτες.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές χρειάζεται να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση του μακρόχρονου προβλήματος της εκμετάλλευσης εργασίας που αντανακλά και το συγκεκριμένο γεγονός.
Οι πυροβολισμοί της προηγούμενης εβδομάδας ήταν το αποκορύφωμα της πολύμηνης εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης των χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή γύρω από τη Μανωλάδα.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία, στην περιοχή εργάζονται περίπου 2.000 Μπαγκλαντεσιανοί και 3.000 ή και περισσότεροι εργάτες από άλλες χώρες, μεταξύ άλλων, από τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Κάποιοι έχουν άδειες παραμονής ή έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου, κάποιοι άλλοι, όμως, είναι παράτυποι μετανάστες χωρίς ασφάλιση ή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Η οργάνωση επισκέφτηκε μερικά από τα καταλύματα στα οποία ζουν οι εργάτες φράουλας, κοντά στο χωράφι όπου συνέβη το περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι ζουν σε αυτά τα καταλύματα, τα οποία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις υγιεινής και μόλις ένα λάστιχο τους δίνει τη δυνατότητα να πιουν νερό.

Ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων -που ζει στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια- δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία πως είχαν υποσχεθεί στους εργάτες από το Μπαγκλαντές 3,15 ευρώ την ώρα για επτά ώρες εργασίας την ημέρα. Δεν είχαν πληρωθεί επί επτά μήνες μέχρι τις διαμαρτυρίες της προηγούμενης εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης πως αναγκάζονται να πληρώνουν 20 ευρώ το μήνα -σχεδόν το μισθό μιας ολόκληρης ημέρας- για να ζουν στα καταλύματα του χωραφιού.
Επτά από τους Μπαγκλαντεσιανούς που τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς της προηγούμενης εβδομάδας είναι ακόμα στο νοσοκομείο. Υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των εργατών που παραμένουν στο χωράφι.

«Η επίσκεψή μας στην Μανωλάδα επιβεβαίωσε την πολύ πραγματική αίσθηση του φόβου και το συνεχιζόμενο κίνδυνο για τους εργάτες φράουλας, οι οποίοι είναι κλονισμένοι από την βίαιη επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, την απελπισία τους επειδή δεν έχουν πληρωθεί και την αδυναμία τους να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως πολλοί από αυτούς αισθάνονται παγιδευμένοι και πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν αν δουλεύουν εκεί», δήλωσε η Γώγου.
Μια παλιά ιστορία

Από το 2008, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την κακομεταχείριση των εργατών φράουλας στη Μανωλάδα.
Κάποιοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την ιστορία δέχθηκαν απειλές. Επιστάτες των χωραφιών ξυλοκόπησαν και απείλησαν έναν δημοσιογράφο και φωτογράφο της εφημερίδας BHMA τον Απρίλιο του 2011.

Οι δημοσιογράφοι Μάκης Νοδάρος και Ντίνα Δασκαλοπούλου δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία πως απειλήθηκαν μετά την κάλυψη της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή από το 2008, και μια τηλεοπτική δημοσιογράφος δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία πως εκφοβιζόταν ενώ κάλυπτε θέματα που αφορούσαν το χωράφι.

«Οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον δημοσιογράφων δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εργαστούν για να αλλάξουν την κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων που προσπαθούν να καταγράψουν οι δημοσιογράφοι», δήλωσε η Γώγου.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι στη Μανωλάδα έχουν δικαίωμα σε πλήρη αποκατάσταση για την εργασιακή εκμετάλλευση την οποία υπέστησαν – συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης σε νομικούς και άλλους μηχανισμούς, όπως κρίνεται κατάλληλο, για να λάβουν αποκατάσταση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.