ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ, ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου 2013, 10:51Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

Τουρκία: Να σταματήσει αμέσως η καταχρηστική βία εναντίον διαδηλωτών, να δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκταση των τραυματισμών και να ληφθούν διδάγματα για τη μελλοντική αστυνόμευση διαδηλώσεων

Έπειτα από δύο ημέρες πρωτοφανούς και καταχρηστικής βίας από αστυνομικούς εναντίον διαδηλωτών στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, καθώς και σε άλλες πόλεις ανά την Τουρκία, η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας τραυματισμένων μελών του κοινού, καθώς και ότι η κλίμακα των τραυματισμών θα συνεχίζει να μεγαλώνει, εάν η αστυνόμευση των διαδηλώσεων δεν ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα το απόγευμα (3 Ιουνίου) η αστυνομία συνέχισε να χρησιμοποιεί βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και υπάρχουν αναφορές για υπερβολική βία εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών στην Άγκυρα. Αναμένονται μεγαλύτερες διαδηλώσεις απόψε το βράδυ (3 Ιουνίου).

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ανήσυχη για την αύξηση των επιπέδων της αστυνομικής βίας, τόσο της στοχευμένης εναντίον ατόμων, όσο και της γενικευμένης καταχρηστικής βίας εναντίον του πλήθους. Καλεί της αρχές να διασφαλίσουν ότι η βία δεν χρησιμοποιείται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Εκτός από την εκτεταμένη και ακατάλληλη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, η Διεθνής Αμνηστία έχει δει αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από αστυνομικούς. Πλάνα από ερασιτεχνικό βίντεο που ελήφθησαν από κινητά τηλέφωνα στο σκηνικό των διαδηλώσεων δείχνουν αστυνομικούς που κλωτσούν προφανώς ανυπεράσπιστους διαδηλωτές και τους χτυπούν με γκλομπ.

Εκτός από το σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία, οι αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι, στην περίπτωση βίαιων διαδηλώσεων, η κάθε είδους παρέμβαση της αστυνομίας πρέπει να γίνεται μόνο όπου είναι αυστηρά απαραίτητη, προκειμένου να προστατεύονται το κοινό και οι περιουσίες και να είναι ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορές ότι δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την 1η Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη αποδείχθηκαν ανακριβείς. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Υπουργείο Υγείας να δημοσιοποιήσει αριθμητικά στοιχεία που σχετίζονται με τον αριθμό των τραυματιών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καθώς και τη σοβαρότητα των τραυματισμών. Ισχυρισμοί των αρχών ότι μόνο 12 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη απλώς δεν είναι αξιόπιστες. Οι τουρκικές αρχές πρέπει να δημοσιεύσουν ακριβή στατιστικά βασισμένα στα αρχεία των νοσοκομείων.

Παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη περιεκτικών και ακριβών στατιστικών εκ μέρους των αρχών αναφορικά με τον αριθμό και την έκταση των τραυματισμών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ανά την Τουρκία, διαμορφώνεται μια πιο σαφής εικόνα της κλίμακας των τραυματισμών, που οφείλεται στη δουλειά ειδικευμένων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είχε λάβει από επίσημες πηγές, ο αριθμός των εισαχθέντων σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης που συνεχίζουν να νοσηλεύονται ανέρχεται σε 26, δύο άτομα φέρουν τραύματα που απειλούν τη ζωή τους, ενώ πέντε παραμένουν στην εντατική, λόγω τραυματισμών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και ανθρώπων που έχουν εξεταστεί και νοσηλευτεί χωρίς να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται σε 880. Κατά την ίδια περίοδο, περίπου 625 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί στις εγκαταστάσεις για επείγοντα περιστατικά του Ιατρικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται σε 1.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει λάβει ο Ιατρικός Σύλλογος από επαγγελματίες της υγείας στην Άγκυρα, ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών ανέρχεται σε 414, 15 από τους οποίους με σοβαρούς τραυματισμούς. Ένας νεαρός άνδρας που υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι φέρεται να παλεύει για τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Σμύρνης, τις τελευταίες δύο ημέρες έχει αναφερθεί ότι 420 τραυματίες νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, 60 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα. Λόγω της έλλειψης επίσημων στατιστικών βασισμένων σε δεδομένα ανά την Τουρκία, δεν είναι δυνατό να δοθεί ακριβής εκτίμηση του αριθμού των τραυματιών συνολικά στη χώρα. Ωστόσο, ο αριθμός των τραυματιών πιστεύεται ότι ανέρχεται σε χιλιάδες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι πολλοί τραυματισμοί έχουν προκληθεί από τη χρήση αντλιών νερού και ως αποτέλεσμα της ρίψης βλημάτων διασποράς δακρυγόνων κατευθείαν εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τους χτυπούν. Ο Σύλλογος ανησυχεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους, ως αποτέλεσμα τέτοιων τακτικών της αστυνομίας. Αντλίες νερού και δακρυγόνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Η χρήση, ιδίως, δακρυγόνων σε περιορισμένους χώρους, όπου αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η Διεθνής Αμνηστία επίσης συνεχίζει να ανησυχεί για τη χρήση από την αστυνομία βλημάτων διασποράς δακρυγόνων ως όπλων τα οποία εσκεμμένα ρίχνουν κατευθείαν εναντίον διαδηλωτών.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί από τις αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων. Τα αποτελέσματα των ερευνών πρέπει να βγουν στη δημοσιότητα. Τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως οι Βασικές Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη Χρήση Βίας και Πυροβόλων Όπλων από Αξιωματούχους για την Επιβολή του Νόμου πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς για τη διερεύνηση της αστυνόμευσης διαδηλώσεων.

Η καταχρηστική χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών και η επακόλουθη κατακραυγή από μέλη της κοινωνίας πρέπει να λειτουργήσει ως δίδαγμα για την αστυνόμευση περαιτέρω διαδηλώσεων, σύμφωνα με την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.